15+ изненадващи приложения на яйчените черупки

Хрумвало ли ви е да направите коледни или великденски украси от яйчените черупки?
15+ изненадващи приложения на яйчените черупки

Написано от Yamila Papa Pintor

Последна актуализация: 25 май, 2022

Повечето хора изхвърлят яйчените черупки. Може би не знаете,че те могат да бъдат наистина полезни в ежедневието ни. В днешната статия ще разгледаме някои от най-изненадващите употреби на яйчените черупки, за които надали сте се сещали.

Факти за яйчените черупки

Яйчената черупка се състои от калциев карбонат – същата съставка, която се открива в някои антиациди (медикаменти, неутрализиращи произведената от стомаха солна киселина). Черупката на едно средно голямо яйце съдържа около 750-800 мг. калций.

Тя представлява 9-12% от общото тегло на яйцето и има пори, които позволяват обмена на кислород и освобождаване на влага и въглероден диоксид.

Цветът на черупката зависи от породата на кокошката, която снася яйцето.

Цветът на черупката зависи от породата на кокошката, която снася яйцето. Белите кокошки снасят бели яйца, а кафявите снасят кафяви.

За какво могат да се използват яйчените черупки?

Служат за естествена превръзка за рани

Мембраната на яйчената черупка (леко прозрачен слой вътре) се използва, за да лекува порязвания и драскотини. Така че следващия път, когато се нараните, наложете върху раната и оставете да си свърши работата.

Подобряват вкуса на кафето

Ако сварите кафе с малко яйчени черупки (практика, която съществува от векове), това ще намали горчивината. Не забравяйте да измивате добре черупките и да прецедите кафето, за да се избегне поглъщането на парченца.

Отблъскват вредителите в градината

Мекотели като охлювите не могат да преминават през места, осеяни с остри парченца от яйчените черупки. Това може да помогне за поддържане на вашите растения и цветя в безопасност от подобни хищници.

Много хора консумират яйчените черупки заради огромното им съдържание на калций.

Дават на доматите “калциев тласък”

Ако имате градина, най-вероятно знаете, че доматените растения се накланят надолу от теглото от плодовете си. Опитните градинари често поставят яйчени черупки в почвата, където се отглеждат домати, за да помогнат в борбата с този проблем.

Осигуряват калций и за вас

Много хора консумират яйчените черупки заради огромното им съдържание на калций. Натрошете ги и добавете в супи, десерти, сосове, кремове, салати. Бъдете сигурни, че няма да се отразят на вкуса на храната (стига да са натърошени добре), а най-хубавото е, че ще подобрят здравето на вашите кости.

Помагат в градината

Можете да добавите яйчените черупки в почвата, точно както обяснихме по-горе в точката за доматите. Разпръснете върху почвата във вашата градина или обогатете почвата на домашните цветя.

Подострят и почистват кухненските прибори

Запазете яйчените черупки възможно най-ненатрошени и приберете във фризера. След замръзване използвайте за почистване и наточване на остриетата на пасатора/ блендера, като ги пуснете вътре и добавите вода.

Лекуват диария при кучета

Ако кучето ви е изяло нещо неподходящо, стрийте няколко яйчени черупки с малко утайка от кафе, докато стане на прах. Поръсете няколко супени лъжици от сместа в храната на кучето и диарията ще изчезне за един ден.

Яйчените черупки служат като минерална добавка

Служат като минерална добавка

Накиснете няколко яйчени черупки във вода с лимонов сок за няколко седмици и дръжте тази смес в хладилника. Добавяйте малко към плодови и зеленчукови пюрета, за да предоставите на тялото си допълнителни минерали.

Украсяват дома

Хрумвало ли ви е да направите коледни или великденски украси от яйчените черупки? Изисква се въображение, малко търпение и стабилна ръка. Това е чудесен начин да се забавлявате заедно с децата, а и добър повод да раздвижите интериора вкъщи.

Отстраняват остатъци от храна по съдовете

Натрошените яйчени черупки могат да се използват за почистване на тенджери или тигани, които имат остатъци от храна на дъното и стените. Насипете на дъното черупките и разтъркайте с гъба за миене или тел.

Заздравяват ноктите

Натрошете яйчените черупки на прах и добавете малко към лака за нокти или заздравителя, за да подсилите ноктите си. Тази хитрина е идеална за жените, които имат проблеми с растежа на ноктите или страдат от чести начупвания.

Яйчените черупки намаляват появата на бръчки

Намаляват появата на бръчки

Натрошете малко яйчени черупки, сложете ги във форма за лед, добавете малко вода и замразете. Разтрийте кубчетата лед върху лицето си, за да намалите появата на бръчки.

Действат като подхранваща маска

Натрошете няколко яйчени черупки с хаванче. Смесете праха с един яйчен белтък и нанесете като маска за стягане на кожата на лицето.

Избелват дрехите

Ако поставите яйчени черупки в мрежичка и добавите при прането, петната ще изчезнат и дрехите ви ще изглеждат като нови.

Превръщат се в свещи

Внимателно излейте съдържанието на яйцето от горната му страна и запазете кухата черупка като форма. Напълнете с восък (от свещ) и поставете фитил, като оставите восъкът да се втвърди. Отстранете черупката и ще получите готова свещ в яйчена форма.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.