13 здравословни проблема, когато не пиете достатъчно вода

· 19.01.2016
Преждевременно остаряване, наднормено тегло, запек и екземи са част от опасностите, свързани с дехидратация на тялото

Със сигурност сте чували многократно, колко важно е да се приема достатъчно вода на ден. Винаги обаче има хора, които не отдават заслужено внимание на съветите и предупрежденията. Те подценяват ролята на водата за функционирането на човешкото тяло. Докато точно тези хора игнорират съветите и препоръките, в телата им се развиват здравословни проблеми, които се дължат именно на вредната практика да пият прекалено малко вода всеки ден.

За да ви представим негативните ефекти, които отказът от редовно приемане на вода и в оптимално количество води след себе си, решихме да ви запознаем с 13 проблема, в чиято основа лежат дехидратацията и консумацията на прекалено малко вода на дневна база.

Изтощение

Когато не пиете достатъчно вода, вие дехидратирате тялото си. Нивото на ензимната активност намалява и започвате да усещате изтощение. Силната умора представлява сериозно здравословно неразположение, което се съпровожда с непрестанно усещане за липса на енергия.

Преждевременно остаряване

brachki

Човешкото тяло е съставено от над 60% вода и функционира правилно, само когато го снабдяваме със задоволитечно количество вода. Когато пиете достатъчно вода в рамките на целия ден, вие стимулирате процеса на борба със свободните радикали, които провокират нежелано преждевременно остаряване на кожата и всички вътрешни органи.

Наднормено тегло и затлъстяване

Водата, сама по себе си, не може да стимулира тялото да гори мазнини и да отслабва, но истината сочи, че тя играе важна роля при спазването на диета за отслабване. Консумацията на вода стимулира тялото да елиминира токсините и отпадъчните продукти; освен това създава усещане за ситост и е ключ към поддържането на здравословен метаболизъм. Когато отказвате на тялото си вода, вие минимизирате ефекта от процеса на отслабване.

Високо и ниско кръвно налягане

kravno nalyagane

Приемът на изобилие от вода помага на тялото да се освобождава от токсините в кръвообращението. Той е свързан с оптималното циркулиране на кръвта. Кръвоносната система се нуждае от вода, за да функционира правилно, тъй като обемът на кръвта не е достатъчен, за да изпълни всички вени, артерии и капиляри в тялото ви.

Високо ниво на лошия холестерол

Дехидратацията провокира загуба на вода във вътрешността на клетката. Това означава, че тялото започва да компенсира този дефицит с произвеждането на повече холестерол, част от който е вреден за здравето.

Запек

За да бъдат изпражнения правилно формирани и елиминирани от тялото, тялото трябва да разполага с достатъчно течности, с които да обработи храната и да хидратира червата. Ако страдате от хронична дехридатация, тялото има недостиг на вода, а това означава, че изпитва трудности да изведе от организма отпадъчните вещества. Точно тогава се проявява запекът.

Заболявания на храносмилателната система

hranosmilane

Когато тялото страда от дехидратация, това повлиява производството на храносмилателни сокове. Оттук се създават предпоставки за развитието на сериозни стомашни проблеми и заболявания, като гастрит и язва.

Проблеми с дихателната система

Водата е ключов компонент за поддържането на силна имунна система и предпазването от респираторни заболявания. Лигавиците на белите дробове, носа, синусите и т.н. се нуждаят от остатъчна влага, достатъчна за осигуряването на защита срещу замърсители и други частици в околната среда.

Небалансиран pH

За да поддържате здравословен показател pH в кръвообращението си, важно е да консумирате достатъчно вода всеки ден. Храната и другите фактори могат да променят pH, като го направят по-киселинен и създадат условия за развитието на редица здравословни проблеми.

Екземи

ekzema

Човешкото тяло се нуждае от достатъчно вода, за да се поти. Ежедневно тялото се нуждае от 500-700 мл. вода именно с тази цел. С потта се отделят токсините и изходните вещества, които, оставяйки в тялото, водят само до здравословни проблеми – например, раздразнение на кожата като екземи.

Инфекции на пикочните пътища

Правилното функциониране на бъбреците и пикочните пътища зависи до голяма степен от оптималното количество вода, което приемате всеки ден. Когато сте дехидратирани, това веднага се отразява на отделителната система, създавайки риск от развитието на различни инфекции на пикочните пътища и пикочния мехур. Лесно е да установите, дали вече е налице проблем, като определите цвета на урината и миризмата й. Ако е тъмна на цвят и мирише силно, консултирайте се с лекар и задължително пийте повече вода.

Ревматизъм

revmatoiden artrit

Липсата на вода в тялото води до все повече токсини, които се натрупват в кръвообращението. Като резултат се развиват различни заболявания. Много са проучванията, които свързват дефицита на вода със заболявания, поразяващи ставите.

Увреждане на мозъка

Силната дехридатацията на тялото можете да доведе до сериозен дисбаланс на електролити като натрий и калий. Дефицитът им води до нежелани последствия, включително увреждане на мозъка и сърдечен удар.