12 причини бирата да е полезна за здравето

Ечемикът стимулира кръвообращението и дишането, редуцира мускулната болка и засилва имунната система
12 причини бирата да е полезна за здравето

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 26 август, 2022

През лятото, когато времето е горещо и влажно, нищо не дарява с такава свежест и приятен вкус, както студената бира. По принцип тази напитка се свързва с партита, празници, събирания на приятели и всякакви разнообразни поводи. Не са много хората обаче, които знаят, че освен освежаваща, бирата е полезна за здравето на човека, когато се консумира умерено.

Медицинските лица по принцип не препоръчват да се консумира бира, тъй като не са малко хората, които смятат, че щом е полезна, тази алкохолна напитка може да бъде консумирана в неограничени количества. Факт е обаче, че бирата – 1-2 бутилки, е полезна за човека.

Струва си да запомните още нещо. Всяка порция бира съдържа до 220 калории, в зависимост от вида й. Това е основателна причина да я консумирате умерено. Щом вече знаете всичко това, време е да пристъпим към конкретни ползи от консумацията на бира. Предоставяме 12 причини защо бирата е полезна за вашето здраве.

1. Бирата е полезна при безсъние

бира против безсъние

Бирата съдържа 2 съставки – никотинова киселина и лактофлавин, които подобряват съня. Ако изведнъж ви стане сънено след консумация на бира, вероятната причина за това се дължи на вече споменатите съставки.

2. Отпуска стъпалата

След дълъг и уморителен ден вероятно усещате стъпалата си уморени и подути. Можете да туширате този дискомфорт, като ги потопите в съд с бира. Отделящите се газове от бирата ще допринасат за отпускането на стъпалата.

3. Понижава нивото на стреса

Според доклад на Клиниката в Майо умерената консумация на бира може да елиминира стреса и тревогата. Максималното дневно количество бира за жените възлиза на 236 мл., а за мъжете – на 473 мл.

4. Оздравява кожата

пийте бира

Бирата съдържа витамини и антиоксиданти, които подобряват здравето на кожата, стимулирайки елиминирането на нечистотиите и формирането на нови клетки. Всъщност бирата е съставка в много процедури, които се предлагат в спа салоните в Европа. Това не е случайно. Бирата определено се отразява благоприятно върху здравето на кожата.

5. Бирата е полезна при менопауза

Високото съдържание на флавоноиди е свързано с повишаване на калцитонина, който е жизненоважен за предпазване на костите от увреждане вследствие на хормоналните промени в женския организъм при менопауза. Бирата съдържа мощни антиоксиданти, които възпират преждевременното стареене.

6. Защитава сърцето

Умерената консумация на бира редуцира риска от сърдечен удар до 40-60%. Установено е, че бирената мая може да понижи нивото на лошия холестерол, предпазвайки артериите от запушване и формиране на кръвосъсиреци. Бирата оздравява като цяло сърдечно-съдовата система.

7. Подобрява паметта

бирата подобрява паметта

 

Няколко изследвания сочат, че силицият в съдържанието на бирата предпазва от когнитивни проблеми и загуба на паметта. Хората, които консумират напитката умерено и редовно, са изложени на по-нисък риск от развитие на Алцхаймер.

8. Защитава бъбреците

Консумацията на бира или две дневно може да предпази от проблеми с бъбреците. Проучване, проведено във Финландия, сочи, че хората, които пият пира ежедневно, са изложени с 40% по-малко предразположени към развитие на камъни в бъбреците. Тези ползи се обясняват с хмела, който укрепва костите.

9. Подобрява храносмилането

Бирата осигурява на тялото много фибри, които действат като натурален лаксатив. За разлика от други напитки, които съдържат фибри, бирата стимулира движенията на червата и предпазва от неразположения като запек и диария.

10. Богата е на витамини от групата В

Бирата е отличен източник на витамини от група В, а особено тъмната бира съдържа витамин В3, В6 и В9 (фолиева киселина). Витамин В3 играе важна роля за възстановяване на клетките в тялото, докато витамин В6 облекчава симптомите на предменструален синдром (ПМС). Фолиевата киселина е известна с това, че предпазва от рак на дебелото черво.

11. Подобрява здравето на очите

бира за по-здрави очи

 

Няколко изследвания от учени от САЩ и Канада сочат, че консумацията на бира ежедневно може да понижи риска от разивие на катаракта. Тази полза е изключително важна за хората, които страдат от диабет, тъй като при тях е налице сериозен риск от проблем с очите.

12. Лекува настинки

Консумацията на топла бира, когато сте настинали, може да подпомогне овладяването на симптомите на настинка и да стимулира възстановяването. Ечемикът стимулира кръвообращението и дишането, редуцира мускулната болка и засилва имунната система.

Как да консумирате топла бира?

Сложете бутилка бира в съд с гореща вода. Добавете към напитката 4 супени лъжици мед непосредствено преди консумация.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • LEAKE,C.D., and SILVERMAN, M: “Alcoholic beverages in clinical medicine”, Year Book Medical
    Publishers, Chicago, 1966, 160p.
  • GASTINEAU, D.F. DARBY, W.J, and TURNER, T.B EDS: Fermented food beverages in nutrition,
    Academic Press, New York, 1979, 537p.
  • The american journal of Medicine. Association between alcohol consumption and both osteoporotic fracture and bone density. (2009)DOI:  amjmed.com/article/S0002-9343(08)00109-5/fulltext
  • Ganry O, et al. Effect of alcohol intake on bone mineral density in elderly women: The EPIDOS Study.
    ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10965974

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.