Нова надежда за жертвите на рака на белите дробове

· 24.12.2017
Нова терапия на рака на белите дробове, все още в експериментален стадий, действа като ограничава достъпа на протеини до раковите клетки, необходими им за развитието им.

Работи се по ново лечение, все още в експериментален стадий, което може да забави развитието на рака на белите дробове.  То действа като ограничава достъпа на протеини до раковите клетки, необходими им за развитието им.

Чувайки за рака на белите дробове без съмнение се стресираме, защото знаем какво причинява това коварно заболяване. Всички имаме приятели, роднини и познати, засегнати от тази болест или такива които не са успели да се преборят с нея.

Темата е сложна и болезнена. Според Световната здравна организация (СЗО) тази болест е една от водещите причини за смъртност в световен мащаб.

Доскоро рака на белите дробове бе по-разпространен сред мъжете. Но през последните години се наблюдава тенденция на повишаване броя на жените, засегнати от това заболяване.

Освен пушенето на цигари, което е една от основните причини за този вид рак, не трябва да забравяме, че и много хора водещи здравословен начин на живот също биват засегнати от тази болезнена болест.

Целта на науката по отношение на болестта е ясна. Трябва да бъде намерено лекарство, което да спре развитието на този вид рак.

Без съмнение за целта са необходими големи инвестиции. Освен това трябва да подчертаем факта, че цигарите рано или късно оказват своето пагубно влияние върху здравето.

Едно издание, ScienceDaily, споделя обнадеждаващи новини.  Открито е “слабото място” в генетичната структура, водеща до разпространението на този агресивен вид рак. 

В следващите редове ще ви разкажем повече по темата.

Рака на белите дробове и “слабото му място”

Проучванията са направени в Здравния факултет на университета във Вирджиния и както вече ви споменахме новините са обнадеждаващи.

Прочетете и: Научете повече за начина, по който куркумата се бори с рака

Както винаги когато се правят проучвания за откриване на нови лекарства е необходимо време и търпение.  А в този случай става въпрос за ново лечение на най-агресивната форма на рака на белите дробове.  

Ще ви разкажем по-подробно за това проучване.

Дребноклетъчен белодробен карцином

Този вид туморно образование представлява около 15% от всички видове рак на белите дробове. Разработва се ново лечение за борба с най-агресивната форма на този вид рак.

  • Този вид рак се разпространява бързо, а след като започне образуването на метастази лечението му е сложно и трудно.
  • Онколозите съобщават, че средната продължителност на живота след диагностициране с този вид рак е около 5 години.
  • Този вид рак се открива основно при заклети пушачи.ново проучване на рака на белите дробове

Ръководителят на проучването е д-р Куон Парк от Факултета по микробиология, имунология и ракови заболявания към университета на Вирджиния, в Шарлотсвил.

Препоръчваме ви да прочетете и:  Проучване свързва депресията с рака

Целта на екипа, работещ по това проучване, е да контролира развитието на рака на белите дробове. Преди това проучване тези учени са участвали в изследване на мутациите на канцерогенните гени (онкогени) в момента на образуване на метастазите.

Те стигат до извода, че създаването на лекарство, което да контролира този вид гени, предизвикващи това заболяване, ще бъде много трудно.

А какво би станало, ако вместо да се контролират тези гени, се потърси “слабото им място” ?  Точно това правят д-р Парк и екипа му.

  • Този вид рак, най-агресивната форма на рака на белите дробове, има слабо място в структурата си. Ключът се оказват протеините.

ракови клеткиТози вид онкогени действат много бързо.

Онкогенът е модифициран ген, водещ до образуването на тумори.  Учените наблюдават в лабораторни условия, че тези вредни клетки действат много бързо и причиняват смъртта на много хора всяка година.

Онкогените се нуждаят от много протеини, за да функционират, да се саморегулират и да се свържат със самите протеини. Това позволява на всяка клетка да се дели изключително бързо, което води до образуването на метастази.

По този начин протеините действат като катализатори за образуването на тумори. А какво би станало, ако се ограничи достъпа до тези протеини?

Точно това е най-важната част от проучването.  Д-р Парк и екипът му работят именно върху това.

Те търсят начин да ограничат активността на тези протеини, ускоряващи развитието на този вид рак. Получените лабораторни резултати са обнадеждаващи.

Бъдещи очаквания

Представихме ви едва началото на това проучване. Този вид новини ни изпълват с надежда, но същевременно трябва да сме търпеливи, тъй като новото лекарство все още е в експериментален стадий.

Не пропускайте да прочетете и: Какво трябва да знаем за рак на гърдата

надежда за болните от рака на белите дробове

Д-р Парк и екипът му са създали лекарство, което спира развитието на този вид тумори. В САЩ в момента се подготвя проект за започване на експериментално лечение с това ново лекарство.

Същевременно лаборатории в Канада и Австралия са създали разновидности на това лекарство. Идеята е да се открие как действа всяко едно от тях и да се наблюдават получените резултати.

Надяваме се, че скоро това лекарство ще бъде налично по цял свят, ако резултатите от проучването са добри. Не трябва да забравяме, че рано или късно ще успеем в борбата срещу тази коварна болест.