Как да се справим с акарите

· 13.10.2015
Перете често и проветрявайте стаите всеки ден

Домашните акари са сред най-честите причини за алергии, които тормозят все повече и повече хора. Паякообразните живеят във влажна среда и са най-често забележими през есента.

В тази статия ще ви предложим няколко лесни съвета, които, прилагани редовно, ще ви помогнат да се справите с акарите. Съветите вероятно са познати на хората, страдащи от алергии към акари, но пък биха помогнали и на мнозина други да подобрят значително качеството си на живот.

Отстранете влагата от помещенията

Както вече споменахме, акарите живеят във влажна среда. Затова първата ви стъпка е да прецените дали жилището ви не е прекалено влажно, което може да се дължи на климата, локацията или други причини. Ако това е така, поставете естествени или електрически обезвлажнители на различни места в дома си.

Проветрявайте стаите всеки ден

Отново: акарите се размножават най-добре във влажна и топла среда, като например чаршафи, юргани, дивани, пердета, пухени завивки, матраци и възглавници, килимчета и др. За някои мебели и завивки ежедневното почистване е абсолютно необходимо, докато за други можете сами да прецените дали трябва да го правите всеки ден, или не.

Препоръчваме обезателно да проветрявате спалнята си всеки ден, а ако е възможно, и да осигурявате пряк достъп на слънчева светлина до местата, на които смятате, че може да има акари.

otvoren-prozorec

Почиствайте с оцет и розмарин

Лесно можете да си направите оцет с аромат на розмарин: просто накиснете няколко стръка розмарин в оцет за седмица и след това използвайте като дезинфектант и натурален домашен почистващ препарат. Навлажнете парцала и почистете мебелите и пода.

Използвайте пулверизатори с етерични масла

Ароматизиращите пулверизатори не само изпълват стаите с прекрасни ухания, но и се борят с акарите по естествен начин. За целта препоръчваме следните аромати:

Ако нямате ароматизатор, просто сложете няколко капки етерично масло, разтворено във вода, в шише с пулверизатор и пръскайте стаите през деня.

Когато избирате етерични масла, уверете се, че са висококачествени екстракти от растения, а не изкуствени ароматни есенции, които няма да имат същите свойства.

Пречиствайте въздуха с растения

Евтин и естествен начин да пречистите въздуха в помещенията е като сложите в тях определени растения. Не всички растения са подходящи, някои дори могат да отнемат от кислорода в стаята. По-добре намерете растения, които ще обновят въздуха, като например:

  • Chrysalidocarpus lutescens (палма арека, наричана още стаен бамбук) – пречиства въздуха в стаята през целия ден. Не изисква много грижи, защото вирее добре дори в по-тъмни и сухи помещения. Почиствайте листата по-често, ако районът, в който живеете, е по-замърсен.
  • Sansevieria trifasciata (змийско цвете, известно още като меч или свекървин език) – превръща въглеродния диоксид в кислород през нощта, което го прави перфектно за освежаване на спалнята.
  • Epipremnum aureum (дяволски бръшлян) – типично стайно растение, много издръжливо. Никога не го оставяйте на пряка слънчева светлина.
  • Хлорофитум (зелена лилия), бръшлян, фикус, дифенбахия.
rastenia-saksii

Перете всяка седмица

Старайте се веднъж седмично да перете споменатите текстилни изделия, където се размножават акарите. Използвайте топла вода и добавяйте оцет с розмарин към омекотителя. По-добре сушете в сушилня, а най-добре на слънце, ако имате тази възможност.

Не забравяйте да почиствате често и диваните, столовете и килимите си.

Инсектициди срещу акари

На пазара се предлагат множество антиакарни продукти, макар не всички да са толкова ефикасни, колкото гласят рекламите. Гамата е широка – от антиакарните калъфки за възглавници или матраци до антигъбична боя и електростатични филтри.

Съществуват специални инсектицидни продукти, които възпрепятстват разпространението на домашни акари. Тези продукти са по-скъпи, но ако имате алергия, някои от тях са наистина добро решение.