За облекчаване на зъбобола: 5 бързодействащи натурални средства

Зъбоболът е изключително дразнеща болка, причинена от най-различни фактори. Опитайте някое от този лечения, за да получите бързо облекчение на зъбобола, но уверете се, че сте се консултирали и със зъболекар.
За облекчаване на зъбобола: 5 бързодействащи натурални средства
Alejandro Duarte

Прегледано и одобрено от биотехнолог Alejandro Duarte.

Написано от Elena Martínez Blasco

Последна актуализация: 11 август, 2023

Днес ще споделим с вас пет натурални средства за облекчаване на зъбобола.

Има много причини за този вид болка. За да разберете какво я причинява, трябва да посетите вашия зъболекар. Той ще може да ви постави адекватна диагноза. Същевременно, опитайте тези лесни домашни начини за лечение. Те ще ви дадат бързо облекчение на зъбобола.

Домашни средства за облекчаване на зъбобола

Предимството на всяка една от тези съставки е това, че са лесни за намиране и нямат странични ефекти. Въпреки това, винаги се консултирате с вашия лекар, преди да се подлагате на каквото и да е било лечение, особено ако приемате лекарства в момента.

1. За облекчаване на зъбобола: подправката карамфил

За облекчаване на зъбобола: подправката карамфил

Това е едно от най-популярните природни средства, използвани поради своите противовъзпалителни и облекчаващи свойства.

Сушените цветни пъпки на подправката карамфил са добре познати с това, че облекчават зъбобола. Нашите предшественици са поставяли сушен карамфил върху засегнатия зъб, за да облекчат болката. Съвременните проучвания са доказали аналгетичните ефекти на това растение. Също така, можете да използвате (разредено) етерично масло за тази цел или други екстракти от карамфил.

Подправката карамфил е не само противовъзпалително средство, но също така и антибактериално. Следователно, това средство е високо ефективно при зъбобол, дори когато има инфекция. Използвайте отвара с карамфил, за да облекчите всякакъв зъбобол.

2. За облекчаване на зъбобола: куркума

Куркумата е друга съставка, която можете да откриете във вашата кухня или комплект с природни средства. Съдържа куркумин, активна съставка с антиоксидантни, антивъзпалителни и аналгетични свойства.

Също така, куркумата е идеална подправка за всяка диета, защото помага за лечение на язвите и намалява холестерола, а освен това е антибактериално и противогъбично средство.

 • Можете да използвате куркумин като добавка.
 • Като допълнение, можете да пиете отвара от куркума или просто да я настържете и да я добавите към супите, яхниите и соковете.

3. За облекчаване на зъбобола: джинджифил

Корен от джинджифил и смлян джинджифил в купичка

Джинджифилът и куркумата са тясно свързани. Джинджеролът от джинджифилът може да облекчи зъбобола, освен многото си други свойства. Това е така, защото тази активна съставка има противовъзпалително и аналгетично действие.

Освен това, джинджифилът е чудесно средство за стомашно-чревните заболявания. Това е също едно от най-често използваните природни средства за спиране на повръщане и гадене. Най-хубавото е това, че не предизвиква никакви странични ефекти!

 • Направете си отвара с джинджифил и пийте често от нея.
 • Като алтернатива, можете да добавите корена към вашите яхнии, десерти, сокове, смутита и т.н.
 • Всъщност, можете дори да направите отвара от трите природни средства: карамфил, куркума и джинджифил. Ще получите високо ефективен лечебен чай.

4. Солена вода

Кой няма сол в къщи?

Това е едно от най-бързите и лесни решения за облекчение на зъбобол, без значение от причината. Солта е добър антисептик и доста ефикасно средство за изплакване на устата, когато е разредена с вода. Ще помогне за намаляване на възпалението и също така ще почисти и облекчи болния зъб.

Съставки

 • 1 чаена лъжица морска сол
 • 1 чаша вода (Забележка: Препоръчваме да използвате морска сол или хималайска сол, вместо обикновена кухненска сол. Тези природни соли не са рафинирани и са все още богати на минерали.)

Приготвяне

 • Първо, разтворете солта в чаша вряща вода.
 • След това, разбъркайте добре и оставете да се охлади, за да можете да изплакнете устата.
 • Изплакнете устата за поне 30 секунди. Уверете се, че солената вода стига до засегнатата област.
 • Повтаряйте на всеки 15 минути или докато не забележите подобрение.

5. Лед

Жена с торбичка лед, която притиска към бузата си

Един студен компрес води до вазоконстрикция и следователно до намаление на възпалението и болката.

Накрая, това средство е най-бързото лечение за облекчаване на зъбобола, който е причинен от остро възпаление.

 • Сложете леден компрес на бузата, в областта при болния зъб, за няколко минути. Това ще ви даде временно облекчение.

Сега вече знаете някои лесни, природни средства за бързо облекчаване на зъбобола. Въпреки това, уверете се, че сте се консултирали с вашия личен зъболекар, за да може той да разбере причината за болката ви и да ви постави диагноза. В някои случаи, може да се нуждаете от антибиотици и само личният лекар може да ги предпише.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Kamkar Asl, M., Nazariborun, A., & Hosseini, M. (2013). Analgesic effect of the aqueous and ethanolic extracts of clove. Avicenna Journal of Phytomedicine.
 • Ross, I. A. (2003). Curcuma longa L. In Medicinal Plants of the World, Volume 1. https://doi.org/10.1385/1-59259-365-8:227
 • Kumar, M., Shete, A., & Akbar, Z. (2010). A Review on Analgesic: From Natural Sources. International Journal of Pharmaceutical & Biological Archives.
 • Shrishail, D., Handral Harish, K., Ravichandra, H., Tulsianand, G., & Shruthi, S. D. (2013). Turmeric: Nature’s precious medicine. Asian Journal of Pharmaceutical and Clinical Research.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.