Японската диета: отслабване със здравословна храна от Изтока
Чували ли сте за японската диета за отслабване? Проучвания доказват, че тя притежава много предимства: прясна храна, малки порции, зеленчукови напитки, ориз, риба… Това са семпли и вкусни ястия, за които ще научите в следващите редове и които ще помогнат за свалянето на няколко килограма. Искате ли да научите малко повече за японската диета?
Тайните на японската диета
1. Население, радващо се на дълголетие и без проблеми със затлъстяването
Наистина, всички статистики сочат, че хората в Япония живеят по-дълго. Ключът към дълголетието е не само в начина на хранене ( благодарение на деликатеси, като териакито или сушито). Важен е и цялостният начин на живот. Въпреки, че са много работлив народ, японците умеят и да си почиват, да се наслаждават на природата, да правят упражнения за релаксация и да прилагат малките ежедневни навици за здравословен живот.
В Япония рядко се срещат дебели хора. Само 3% от жените имат проблем със затлъстяването. Как го правят? Може би тайната е в суровата сьомга? Или пък в сусамовото семе, за което се твърди, че дава сила и енергия? Истината е, че японците следват няколко много прости правила, за които ще ви разкажем сега.
2. Как се хранят японците?
- Първото правило е много просто: те се хранят с прясна храна, в малки порции. Какво ще рече това? Важно за храната е качеството, а не количеството. С други думи: без полуфабрикати, приготвяни в микровълнова, без рафинирани брашна, мазни храни и т.н. Само прясна и естествена храна.
- Друг аспект на храненето е начинът, по който се храните: бавно и с удоволствие. Насладете се на всяко едно ястие спокойно, като вкусвате храната с апетит. В японската кухня няма ястие, което да изглежда зле, защото се полагат огромни усилия за визуалната презентация на храната. Японците пълнят не само стомасите, но и очите си, а това е особено важно.
- Един важен елемент: те не консумират млечни продукти, нито прекаляват с хляба или месото. Предпочитат ориз, зеленчуци и риба. Пресните плодове също са важни и както винаги — в малки порции.
- За японците най-важното хранене за деня е закуската. Те започват деня с различни ястия: зеленчуци, ориз, супа, яйца, както и с основната напитка — зеленият чай.
Прочетете и: Перфектната диета със супа от зеле
Основни храни в японската диета за отслабване
- Ориз: той е основна храна. Ако е възможно, да бъде пълнозърнест.
- Японски спагети: специалитет, който трябва да включите в ориенталската диета. Съществуват няколко вида: удон, сомен, рамен, соба и др. Те са с различен размер и са направени от видове здравословна пшеница, като не съдържат почти никакви въглехидрати. Това е една много здравословна храна, която всеки трябва да опита.
- Плодове: най-вече ябълки сорт фуджи, райски ябълки и мандарини. Апетитно, нали?
- Риба, най-често скумрия или сьомга.
- Соя, просо или тофу: всички те са богати на калций и протеини, заместват млечните продукти и са много здравословни. Също така са богати на антиоксиданти, понижават “лошия” холестерол и предотвратяват диабета. Наистина невероятни!
- Зеленият чай: неизменен елемент за здравословно хранене.
- Зеленчуци: патладжан, боб мунг, червен боб, гъби, зеле, джинджифил, тиква, картофи, бамбукови кълнове, репички и водорасли.
Примери за дневен режим по японски
По-долу предлагаме пример за дневен режим, който можете да следвате. Японските ястия са разнообразни, не са сложни за приготвяне и са много вкусни. Запомнете, че най-важното е – всички съставки да са пресни, да умеете да се заигравате с цветовете, когато подреждате в чинията дадено ястие, да се храните бавно и да се наслаждавате на всеки вкус.
Добре е да следвате тази диета поне десет дни в месеца. Това е начинът да се храните здравословно и да отслабвате.
Закуска
- 1 мандарина
- 1 купа мисо бульон: не се тревожете, съставките можете да намерите в специализираните магазини. Тази супа често се яде за закуска заради енергията, която дава и ниското ѝ съдържание на мазнини. Приготвя се с бульон от риба тон, тофу, водорасли, мисо (ароматна паста от соя) и сибирски лук.
- Чаша зелен чай
Препоръчваме ви да прочетете и: 8 рецепти за закуска, с които да отслабнете
Обяд
- 1 купа суши (сурова риба и ориз) със соев сос
- 1 чаша японски спагети
- 1 ябълка
- 1 чаша зелен чай
Вечеря
- Плато сашими – с различни видове риба, соев сос и уасаби (внимавайте с него, защото е много люто)
- Една купа пълнозърнест ориз
- Един портокал
- Една чаша зелен чай
Опитвайте се да следвате японския начин на живот: честа медитация, разходки или каране на колело, умение да се наслаждавате на живота и на ежедневните радости.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Hehemann, J. H., Correc, G., Barbeyron, T., Helbert, W., Czjzek, M., & Michel, G. (2010). Transfer of carbohydrate-active enzymes from marine bacteria to Japanese gut microbiota. Nature. https://doi.org/10.1038/nature08937
- ISHIHARA, K., MIYAKE, S., MIYASITA, A., & MIYATA, Y. (1988). Comparisons of sleep-wake habits of morning and evening types in Japanese worker sample. Journal of human ergology, 17(2), 111-118. https://www.jstage.jst.go.jp/article/jhe1972/17/2/17_2_111/_article/-char/ja/
- Kanazawa, M., Yoshiike, N., Osaka, T., Numba, Y., Zimmet, P., & Inoue, S. (2002). Criteria and classification of obesity in Japan and Asia‐Oceania. Asia Pacific journal of clinical nutrition, 11, S732-S737. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1046/j.1440-6047.11.s8.19.x
- Malik, V. S., Sudha, V., Wedick, N. M., RamyaBai, M., Vijayalakshmi, P., Lakshmipriya, N., … & Li, R. (2019). Substituting brown rice for white rice on diabetes risk factors in India: a randomised controlled trial. British Journal of Nutrition, 121(12), 1389-1397. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31006420
- Friedman, M., & Brandon, D. L. (2001). Nutritional and health benefits of soy proteins. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 49(3), 1069-1086. https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf0009246
- Suzuki, Y., Miyoshi, N., & Isemura, M. (2012). Health-promoting effects of green tea. Proceedings of the Japan Academy, Series B, 88(3), 88-101. https://www.jstage.jst.go.jp/article/pjab/88/3/88_3_88/_article/-char/ja/