Болката в кръста: 8 ефективни и полезни съвета за лечение

Болката в кръста е често срещан проблем, който може да бъде предотвратен и облекчен. Просто имайте тези навици предвид, за да можете да се погрижите за вашия кръст.
Болката в кръста: 8 ефективни и полезни съвета за лечение
Sergio Alonso Castrillejo

Прегледано и одобрено от фармацевт Sergio Alonso Castrillejo.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 11 август, 2023

Болката в долната частна гърба или болката в кръста, обикновено изчезва когато се лекува от специалист. А, можете бързо да почувствате облекчение с помощта на някои полезни навици.

Болката в кръста е често срещано заболяване в наши дни. 80% от възрастните изпитват или са изпитвали болка в кръста през определен период от живота си, според статистиката на Националният институт по неврологични заболявания в САЩ. Това заболяване не се разграничава между половете, тъй като жените и мъжете страдат по еднакъв начин от него.  

Болката в кръста: проблем с качеството на живот

Болката в кръста: арт снимка на мъж, хванал се за кръста.

Лечението на болката в кръста е от решаващо значение за подобряване на качеството на живот. Когато страдате от това заболяване, се засяга вашата способност да извършвате дейности като седене, ставане и ходене.

Всъщност, едно проучване, публикувано в британските медицински списания, което е било проведено в 187 страни, показва, че болката в кръста е една от главните причини за отсъствия от работа. Повече от 4 милиона работни дни на година са загубени заради това заболяване.

Въпреки, че болката в кръста изчезва при подходящо лечение, неуспешното лечение може да доведе до хронична болка. Същото проучване показва, че 30% от случаите не са правилно лекувани и стават хронични или рецидивират след една година.

Проучване, публикувано от Бостънския медицински център, е дори още по-обезпокояващо. Проучването свързва неуспешно лекуваната болка в кръста със смъртта на 50% от възрастните хора, страдащи от това заболяване.

“Болката в кръста пречи на ежедневните дейности и възрастните хора ги избягват, защото се притесняват да не се влоши състоянието им. Това води до качване на килограми или развиването на други хронични заболявания, които водят до преждевременна смърт‘‘, обяснява Ерик Росийн, координатор на проекта.

По-добри навици, по-малко проблеми с болката в кръста

Поради тези причини, е важно да се лекува болката в кръста още в самото начало, за да не се влоши.

Винаги е препоръчително да се отиде на преглед при лекар. Като допълнение, можете също да следвате тези препоръки, които ще ви помогнат да получите бързо облекчение.

1. За болката в кръста: прилагайте горещ и студен компрес

Болката в кръста: снимка на спа терапия

Студените компреси, приложени през първите 24 часа от симптомите, ще помогнат да намалите възпалението.

  • Сложете лед в найлонов плик и го завийте в кърпа.
  • Поставете покрития пакет с лед на гърба за максимум 10 минути.
  • Починете си десет минути и можете да направите отново процедурата.

Не трябва да прилагате горещи компреси през първите 24 часа, тъй като това може да влоши възпалението.

А ето какво трябва да направите след това:

  • Поставете гореща вода в гумена торба и я завийте в кърпа.
  • Сложете торбичката на гърба.
  • Оставете я на гърба, докато се охлади водата.

2. Не прекарвайте прекалено много време в леглото

Националният институт по неврологични заболявания предупреждава, че излежаването в леглото за дълги периоди от време може да влоши болката в кръста. В допълнение, може да предизвика други отрицателни ефекти като например депресия, кръвни съсиреци и мускулна атрофия.

Медицинският университет в Харвард също съветва хората да прекарват колкото се може по-малко време в леглото и да спят настрани. Също така, добре е да се спи с леко повдигнати крака, като се сложи възглавница под коленете. Твърдите матраци са по-добри от меките за болката в кръста.  

Вашият лекар или специалист по физиотерапия може да ви препоръча да си почивате в леглото, но не трябва да надвишавате препоръчания период от време.

3. Седете с правилна стойка

Снимка на мъж, седнал зад бюрото в един офис.

Правилната стойка при седене е много важна.

Ако работите седнали, уверете се, че облегалката е твърда и права, и има ъгъл от 90 градуса със седалката. Дръжте гърба изправен и ходилата на краката на земята. В допълнение, колената трябва да бъдат на нивото на бедрата.

Ако работите с компютър, дръжте го на нивото на очите, нито по-високо или по-ниско. Клавиатурата трябва да бъде близо до вас, без да се налага да протягате ръцете.

От друга страна, ако не използвате компютър и се налага да пишете, поддържайте същата стойка с изправен гръб, колената и бедрата на едно ниво, а стъпалата на краката трябва да са на пода. Никога не извивайте гърба и не се опирайте на бюрото. Ако трябва да четете нещо, дръжте книгата или документа на нивото на очите.

Ако седите на фотьойл, трябва да държите гърба изправен. Ако гледате телевизия или разговаряте с някого, не извивайте тялото. Стойте изправени, за да държите главата и гърба изправени.

4. Хранете се здравословно

Не трябва да качвате килограми докато се борите с болката в кръста. Това е така, защото това ще причини повече напрежение върху кръста. Като допълнение, почивката и бездействието повишават апетита, така че е най-добре да се въздържате. Пиенето на вода може да помогне  с това.

Храните, богати на калций, като например кисели плодове, мляко, сирене, кисело мляко и зеленчуци като зеле и броколи, помагат за укрепването на костите. Също така, храните, съдържащи витамин D, са полезни, като например сардини, сьомга и яйца.

5. Практикувайте йога

Снимка на млада жена, която практикува йога.

Някои упражнения по йога могат да помогнат за облекчаването на болката в кръста и укрепването на мускулите. Проучване, обхванало 156 пациенти, показва, че йогата има положителен ефект върху болката в кръста.

Но, винаги трябва да проведете разговор с вашия лекар или физиотерапевт. Тъй като заболяването на всеки човек е индивидуално и в някои случаи, йогата може да влоши проблема. Такъв е случаят с 12 души, взели участие в това проучване.

6. Избягвайте да се навеждате и да извивате гърба

Когато извършвате дейности като почистване, ходене, готвене или нещо подобно, избягвайте да се навеждате твърде много или да извивате гърба по какъвто и да е начин.

Опитвайте да се поддържате изправена стойка през цялото време.

7. Не стойте на пръсти

Стойка на пръсти

Ако трябва да стигнете нещо, което е високо, потърсете стол и нещо друго, на което да стоите. Не стойте на пръстите си, тъй като това увеличава напрежението на гръбначния стълб и на гръбначните мускули.

8. Избягвайте да вдигате тежки предмети

Много често се налага да вдигате тежки предмети през деня, без значение дали това е чантата с лаптопа или торбите за пазаруване.

В тези случаи, трябва да потърсите нещо, което да ви помогне, като например куфар с дръжка или количка за пазаруване. Когато бутате количката, уверете се, че дръжката е на нивото на ръката и не се облягате на нея.

Следвайте тези препоръки, докато правите рехабилитационното лечение, препоръчано от вашия лекар. Ще видите колко бързо болката в кръста ще отмине и няма да стане хронична.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Management of Low Back Pain. James Campbell1, Lesley A Colvin. Department of Orthopaedics, Royal Infirmary of Edinburgh, Edinburgh, UK. (2013). https://www.bmj.com/content/347/bmj.f3148
  • Association of Back Pain with All-Cause and Cause-Specific Mortality Among Older Women: a Cohort Study. Eric J. RoseenEmail authorMichael P. LaValleyShanshan LiRobert B. SaperDavid T. FelsonLisa Fredman. Department of Family Medicine Boston Medical Center, One Boston Medical Center Place, Boston, USA. 2019. https://link.springer.com/article/10.1007/s11606-018-4680-7 Department of BiostatisticsBoston University School of Public Health, Boston, USA.
  • Yoga for Chronic Low Back Pain: A Randomized Trial. Helen E. Tilbrook, BSc, MSc; Helen Cox, BSc, MSc; Catherine E. Hewitt, BSc, MSc, PhD; Arthur Ricky Kang’ombe, BSc, MSc; Ling-Hsiang Chuang, BSc, MSc, PhD; Shalmini Jayakody, BSc, MSc; John D. Aplin, MA, PhD; Anna Semlyen, BA, MSc; Alison Trewhela, DBL, CSL; Ian Watt, BSc (Med Sci), MB, ChB, MPH; David J. Torgerson, MSc, PhD. (2011). https://annals.org/aim/fullarticle/1033130/yoga-chronic-low-back-pain-randomized-trial

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.