Неволното изпускане на урина: причини и лечение

Неволното изпускане на урина се наблюдава по-често при децата, жените и възрастните хора. В тази статия ще ви разкажем за симптомите, причините и лечението на този проблем.
Неволното изпускане на урина: причини и лечение

Последна актуализация: 24 юли, 2020

Неволното изпускане на урина (уринарна инконтиненция) представлява невъзможността да контролирате пикочния си мехур. Този проблем не е заболяване. По-скоро е следствие от заболявания, засягащи пикочния мехур..

Основната черта на уринарната инконтиненция е неволното изпускане на урина. Хората с този проблем не могат да контролират пикочния си мехур, затова и изпускат урина не по свое желание. Това може да се случи при кашляне или кихане например. А друг път – ако пикочният мехур е много пълен.

Неволното изпускане на урина не е само физиологичен проблем. Уринарната инконтиненция води и до социални последици. Страдащите от този проблем се страхуват да не се изпуснат в неподходящо време или пред други хора.

Причини за преходната уринарна инконтиненция

Преходната уринарна инконтиненция е тази, при която изпускането на урина не продължава дълго време. Най-често причината за това състояние са храни, напитки или лекарства, стимулиращи образуването на урина. След като се спре диуретичното им въздействие, инконтиненцията отшумява.

Такива примери са безалкохолните напитки, алкохолът, цитрусовите плодове и някои лекарства за високо кръвно налягане. Други причини са:

 • Уринарни инфекции: Възпалението на пикочния мехур може да бъде толкова силно, че да причини изпускането на урина.
 • Запек: Дебелото черво се намира близо до пикочния мехур и може да го стимулира, ако изпражненията ви са твърди.
 • Бременност: По време на бременността хормоналните промени и разширяването на матката могат да доведат до появата на хиперактивен пикочен мехур.
  Уринарната инконтиненция и приема на вода

Причини за хроничната уринарна инконтиненция

Уринарната инконтиненция, която се наблюдава по-дълго, е в резултат на други причини:

 • Пролапс: При отслабване на мускулите на тазовото дъно, намиращите се там органи се смъкват. Например това се наблюдава при жени с усложнения при раждане или повече на брой раждания. Смъкването на тези органи се нарича пролапс.
 • Възрастта: С напредването на възрастта мускулите в тялото се отпускат, като това важи и за тези на пикочния мехур. При жените по време на менопаузата нивото на естрогена намалява, а тъканите на пикочно-половата система губят еластичността си.
 • Гинекологични операции: Пикочният мехур е орган, поддържан от съседните органи, най-вече от матката. Когато жените претърпят операция в тази област, това може да доведе до уринарна инконтиненция.
 • Проблеми с простатата: При мъжете проблемите с простатата най-често водят до неволното изпускане на урина. Сред тях е доброкачествената простатна хиперплазия, а по-сериозен такъв е ракът на простатата.
 • Неврологични проблеми: Някои заболявания на нервната система могат да засегнат нервите на пикочния мехур и да доведат до изпускане на урина. Това състояние е познато като неврогенен пикочен мехур. Наблюдава се при заболявания като Паркинсон и множествена склероза.
 • Психологични причини: Стресът и тревожността също могат да доведат до проблеми с пикочния мехур. Нощното напикаване при децата на възраст под шест години е пример за това.
  Неволното изпускане на урина при децата може да е породено от стрес.

Лечение без медикаменти

Невинаги се налага прием на лекарства за лечението на уринарната инконтиненция. Един от най-важните съвети е следенето на количеството течности, които приемате през деня. Можете да правите това, без да намалявате приема си. По-скоро можете да промените навиците си, за да избегнете образуването на големи количества урина за кратко време.

Най-добре е да пиете повече вода сутрин и след това постепенно да понижавате консумацията й. Децата, които се напишкват през нощта, е добре да вечерят по-рано. Така ще има повече време между приема на храна и напитки и времето за лягане.

Медикаменти за лечение на неволното изпускане на урина

Понякога, каквито и средства да опитвате, не успявате да се справите с проблема. В тези случаи може да се наложи да приемате лекарства. В други – неволното изпускане на урина може да се дължи на заболяване, изискващо специфично лечение.

Целта от лечението с тези лекарства е, да се предотврати неволното съкращаване на мускулите на пикочния мехур. В допълнение към казаното това лечение цели оставането на уретрата затворена при влизането на урина в пикочния мехур. За целта лекарите обикновено предписват антихолинергици.

Този тип лекарства затрудняват съкращаването на мускулите на пикочния мехур. Един от най-често използваните такива медикаменти е оксибутинин. Антихолинергиците са високо ефективни, но за съжаление могат да предизвикат нежелани реакции. Болните от глаукома и аритмия не могат да приемат този вид лекарства. Хората, които нямат специфични противопоказания, но наблюдават появата на силни странични ефекти, е наложително да потърсят мнението на лекар, който да прецени дали приемът медикаментите не трябва да бъде спрян.

И накрая – ако спазването на определен режим или приемът на лекарства не помогнат, последната възможност е хирургична намеса.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • García-González, José Juan, y Espinosa-Aguilar, Amilcar, y Vladislavovna Doubova, Svetlana, y Peña-Valdovinos, Abel, y Reyes-Morales, Hortensia (2008). Guía para el diagnóstico y tratamiento de la incontinencia urinaria en adultos mayores. Revista Médica del Instituto Mexicano del Seguro Social, 46 (4), 415-422. [Fecha de consulta 27 de julio de 2020]. ISSN: 0443-5117. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=457745522011
 • Madhuvrata P, Cody J, Ellis G, Herbison G, Hay-Smith E. Fármacos anticolinérgicos para el tratamiento sintomático de la vejiga hiperactiva en adultos. Cochrane Database of Systematic Reviews 2012 Issue 1. Art. No.: CD005429. DOI: 10.1002/14651858.CD005429
 • D.E. Irwin, I. Milsom, S. Hunskaar, K. Reilly, Z. Kopp, S. Herschorn, et al.Population-based survey of urinary incontinence, overactive bladder, and other lower urinary tract symptoms in five countries: results of the EPIC study. Eur Urol., 50 (6) (2006), pp. 1306-1315
 • Martínez Torres J, Rodríguez Adams E, García Delgado J. Tratamiento rehabilitador de las disfunciones del suelo pélvico. España: Editorial Académica Española; 2011. p. 2, 7.
 • Salinas J. Epidemiología de la incontinencia de orina en la menopausia. Revista Colombiana de Menopausia. 2014;5(3). Disponible en: https://encolombia.com/medicina/revistas-medicas/menopausia/vol- 5399/meno5399revison-incontinencia/

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.