Страх от паркиране на кола: защо се появява и как да го преодолеем

Чувствате ли страх или стрес, когато трябва да паркирате? Това се случва на милиони шофьори и е проблем, който може да бъде овладян с практика и самоувереност.
Страх от паркиране на кола: защо се появява и как да го преодолеем
Elena Sanz

Прегледано и одобрено от психолог Elena Sanz.

Написано от Jonatan Menguez

Последна актуализация: 21 януари, 2023

Много шофьори ще се съгласят с твърдението, че паркирането е едно от най-сложните действия по време на шофиране. Още по-трудно е да се научите как да го правите, нещо, което забавя и парализира много хора, често до точката на пълно изоставяне на самото шофиране. Страхът от паркиране на кола е широко разпространен проблем, който изисква разбиране защо се случва и съвети за преодоляването му.

Паркирането на кола е действие, което изисква изключителна концентрация и прецизност, а чувството на страх само влошава ситуацията. Във всеки случай, често е необходимо да преминете през кратък период на напрежение, за да натрупате необходимия опит, за да можете да паркирате с търпение.

Важното е, страхът от това действие да не спира практиката ви да шофирате, нещо, което се случва и кара много хора да се отказват с години. По принцип е добре да откриете причините, поради които възниква този страх и как да го преодолеете. След като сте по-наясно, е по-лесно да приложите съвети за преодоляване на страха от паркиране на кола.

Какво означава апаркофобия или страх от паркиране на кола?

страх от паркиране на кола
Тесните пространства могат да бъдат причина за стрес при паркиране.

Страхът от паркиране е толкова често срещан, че много професионалисти вече използват конкретен термин, за да го назоват: апаркофобия. Да се научите да шофирате е момент, когато симптомите на безпокойство и стрес често се появяват поради множество фактори. Например, може да има недоверие, липса на опит, ниско самочувствие или страх от предизвикване гнева на другите шофьори.

Всичко това може да породи страх от изправяне пред ситуацията, която води до пълно изоставяне на практиката на шофиране. Има много шофьори, които преминават през това, поради което важни автомобилни марки фокусират технологичното си развитие върху улесняването на паркирането. Според проучвания, проведени от производителя Nissan, 27% от британските шофьори се чувстват несигурни, когато паркират.

Аларми за показване на близост, автоматични огледала, сензори за измерване на разстоянието и задни камери са някои от елементите, които включват моделите. Въпреки че могат да улеснят техниката, никой от тях не предотвратява страха, с който трябва да се сблъскате, за да натрупате опит.

Откъде идва страхът от паркиране?

Това е страх, който е толкова често срещан, колкото и разбираем. Да се научиш да шофираш е да се научиш да се движиш през различни усещания, които предизвикват нерви и стрес. Дали поради страх от причиняване на катастрофа, реакции на по-опитни шофьори или обикновена липса на опит, шофирането изисква практика и постоянство.

В рамките на шофирането паркирането е свързано с някои от най-страховитите възможности, като предизвикване на колона от превозни средства или сблъсък с вече паркиран автомобил. Много шофьори развиват фобия от паркиране – дори и някои опитни.

Този страх обаче е много по-често срещан при начинаещи, които току-що са завършили курса си по шофиране или карат на тихи места. Тази ситуация се променя драстично, когато се тръгне по алеи или оживени улици с десетки паркирани коли и тесни пространства.

Този страх носи отрицателен верижен ефект, тъй като води до нежелание да опитате отново. Практикуването обаче е единственият начин за преодоляване на случая. В началото е важна подкрепата от семейството или някой, на когото имате доверие. Ако е възможно, тези хора трябва да помогнат на шофьора при първите му излизания с превозно средство.

Какви симптоми и последствия предизвиква?

Въпреки че това е често срещан проблем, който се решава чрез натрупване на опит, възможно е при някои шофьори да се разшири с времето. Освен това могат да се появят по-сериозни симптоми като изпотяване, изтръпване, втрисане, сърцебиене и дори затруднено дишане.

Това са ефекти, свързани с безпокойството и стреса от изправянето пред сложна ситуация. В тежки случаи се препоръчва терапия. Страхът от паркиране на кола може да се превърне в неправилни движения, генерирани от напрежението, които в крайна сметка влошават шофирането. А може да доведе и до следните последствия:

  • Каране само на тихи места, докато свикне водачът. Това, което най-често се случва, е да се предприемат обходни мерки, за да се избегне ситуацията на паркиране под стрес. Например опитайте да шофирате сами в зони без движение или през почивните дни.
  • Наемане на скъпи гаражи. Лицето може в крайна сметка да плаща ненужно високи такси за паркиране, просто за да избегне необходимостта да паркира на улицата.
  • Шофиране през нощта. Друго избягващо поведение може да бъде да шофирате сам през нощта, когато има по-малко трафик и повече място за паркиране.
  • Използване на обществен транспорт. Някои шофьори избират частично да се откажат от шофирането, като вместо това се придвижват с обществен транспорт в ситуации, в които би било по-удобно да го направят с кола.
  • Пълно отказване. И накрая, най-сериозната последица е разочарованието, което води до отказване от шофиране с години, което предполага загуба на практика.

Съвети за преодоляване на страха от паркиране на кола

страх от паркиране на кола и как да го преодолеем
Практиката ще ви усъвършенства. Не спирайте да паркирате колата си!

Има няколко начина да се подходи към проблема. Трябва да се има предвид също, че страхът от паркиране се преодолява само с опит. Следователно съветите се фокусират върху справянето със стресовата ситуация, така че малко по малко тя да спре да бъде стресираща.

Научете класическата техника за паркиране

Има редица трикове, които остават безпогрешни при паркиране. Вярно е, че напрежението на момента прави действията трудни, но колкото повече ги имате предвид и ги прилагате, толкова по-бързо ще се усъвършенствате. По принцип е препоръчително да намалите скоростта и да поставите маяци или светлини, които да предупреждават шофьора отзад за маневрата ви.

За да изпълните техниката на успоредно паркиране, колата трябва да се спре на същата височина като тази, паркирана отпред. След това завъртете волана докрай и влезте в пространството. Когато достигнете ъгъл от 45 градуса, проверете дали предното колело е на една линия с бронята на колата пред вас. Завъртете волана докрай на противоположната страна и завършете паркирането на автомобила, винаги на еднакво разстояние между колата отпред и колата отзад.

Всичко е до осъзнаване

Не подхождайте към момента, вярвайки, че можете да избегнете безпокойството, страха и стреса. За повечето шофьори те са неизбежни, така че имайте ги предвид и се справяйте с тях. Човек винаги трябва да се опитва да запази спокойствие и да не се тревожи за преценката на другите, дори и да натискат клаксона.

Много практика за преодоляване на страха от паркиране на кола

Ако има достатъчно място, можете да поставите столове отпред и отзад и да опитате да паркирате в средата. Практиката е единственият начин да подобрите техниката си и постепенно да се справите с чувството на безпокойство. Въпреки че паркирането по този начин не е същото както когато има коли отзад, многократното му правене увеличава увереността и лекотата.

Увереност и запомняне

Трябва да се съсредоточите върху тези чувства, които изграждат увереност. Когато има положителен напредък в някои движения, запомнете ги, за да улесните тяхното усвояване и повторение. След това можете да продължите със следващите стъпки с по-солидна основа.

Няма подходяща възраст, за да се научите да шофирате

Много хора отлагат шофьорския курс през целия си живот. Това представлява утежняващо недоверие поради чувството, че вярвате, че е твърде късно да го направите в един етап. Въпреки това, няма конкретна възраст, за да се научите как да шофирате, а също така е възможно да подобрите уменията си за шофиране и паркиране при възрастни хора.

Отделете време и потърсете помощ, ако е необходимо

Един последен аспект, който трябва да имате предвид, е да излезете малко по-рано. Ако закъснявате за важна среща, например, натискът да паркирате бързо само ще увеличи безпокойството ви. По-добре е да отделите няколко минути, за да го направите търпеливо.

Също така, в случаите, когато е много трудно да се преодолеят страховете, има терапевти, които работят по тези проблеми и други, свързани със стреса от шофирането.

Сред тези ситуации най-важните са изправянето пред входа на гараж, който често е много тесен, или изкачването на наклон, където трябва да се увеличат оборотите на двигателя. Психолозите работят върху тези страхове, като насърчават практиката, вземането на решения и увереността.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.