Кортикофобията или страхът от кортикостероиди

Страхът от кортикостероидите нараства през последните няколко десетилетия. Тези лекарства могат да имат различни сериозни странични ефекти, но те често се появяват, когато не приемате правилната доза или ги използвате за продължителен период от време.
Кортикофобията или страхът от кортикостероиди

Последна актуализация: 19 август, 2022

Кортикофобията или страхът от кортикостероиди може да се определи като страх и отхвърляне на специфичен вид лекарства: кортикостероиди. Това се случва по-често, когато тези вещества се използват като крем за лечение на атопичен дерматит при деца.

Според някои статистически данни между 20 и 83% от пациентите с атопичен дерматит се страхуват от кортикостероиди. Обхватът е много широк, но както виждате, понякога покрива повечето потребители.

Най-впечатляващото е, че има и голям брой здравни специалисти, които също се страхуват от кортикостероидите. Въпреки това, тези лекарства, въпреки че могат да причинят нежелани реакции в определени случаи, също са най-добрият вариант за лечение на много различни състояния. По същия начин има много митове, които подхранват кортикофобията.

Какво представляват кортикостероидите?

Човешките същества отделят кортикостероиди естествено, чрез надбъбречните жлези и с помощта на холестеролни молекули. Чрез този процес тялото ви произвежда два вида кортикостероиди, известни също като кортикоиди. Освен това, всички тези естествени вещества изпълняват безкрайни функции, сред които метаболизирането на въглехидрати и протеини и регулирането на имунната система и реакциите на стрес се открояват.

Първият тип от тези естествени кортикостероиди съдържа 21 въглеродни атома. Те също са разделени на две групи. Първата група са глюкокортикоидите, сред които можем да намерим кортизол или хидрокортизон. Втората група са минералокортикоиди, сред които има алдостерон.

Втората група кортикостероиди, които тялото произвежда, са тези, които имат 19 въглеродни атома. Те изграждат хормони като андрогени и естрогени.

Синтетичните кортикостероиди са лекарства, които симулират функцията на естествените кортикостероиди. Въпреки че копират функцията на тези хормони, те също са много по-мощни от естествените кортикостероиди. Поради тази причина се използват за лечение на различни заболявания като дерматит, ринит, астма или псориазис.

Жена използва инхалатор.
Инхалаторните кортикостероиди често се използват при астма.

Странични ефекти на кортикостероидите

Като цяло, ако използвате кортикостероидите правилно, с правилната доза и за кратко време, много рядко ще изпитате странични ефекти. Странични ефекти обаче могат да се появят, ако не следвате споменатите насоки и ги използвате извън границите, препоръчани от медицинската наука.

Някои странични ефекти на кортикостероидите са изброени по-долу:

  • Наддаване на тегло: те причиняват задържане на течности и променят метаболизма на липидите, което може да причини ненормално разпределение на мазнините в тялото. Този ефект обаче се проявява само след продължителна употреба.
  • Кожни проблеми: кожата ви може да стане по-тънка и по-деликатна; могат да се появят стрии, телеангиектазии или разширяване на кръвоносните съдове; може да загубите цвета на кожата си или да се появи хипопигментация; хипертрихоза или излишно окосмяване на необичайни места; и акнеиформени изригвания.
  • Повишаване на концентрацията на глюкоза в кръвта: кортикостероидите променят метаболизма на глюкозата и в крайна сметка причиняват повишаване на кръвната захар.

Има съобщения за повишено кръвно налягане и повишен риск от остеопороза. Също така се увеличава риска от заразяване с инфекции, причинявайки нервност и промени в настроението, а също така може да повлияе на развитието на катаракта.

Кортикофобията - какво трябва да знаете
Кортикофобията е по-разпространена при пациенти с атопичен дерматит, които трябва да използват кортикостероидни кремове почти ежедневно.

Кортикофобията

Всички тези възможни странични ефекти причиняват кортикофобия. Въпреки това, както вече споменахме, когато използвате тези лекарства в правилната дозировка и за правилния период от време, е много малко вероятно да видите тези странични ефекти.

В повечето случаи вредните ефекти се появяват само след продължителна употреба в продължение на няколко години. Поради тази причина отговорът на тези рискове не трябва да бъде ирационален страх, а отговорна употреба на тези лекарства, като се вземат всички предпазни мерки при употребата им.

Точно както има очевидни рискове, се появяват и редица неоснователни митове. Един от тях твърди, че тези лекарства спират развитието на мозъка на децата. Няма научни доказателства в подкрепа на това вярване, но въпреки това много хора смятат, че е вярно и това увеличава страха им от кортикостероидите.

Кортикофобията – какво трябва да имате предвид

Важно е да използвате правилно лекарствата и да знаете страничните ефекти, за да можете да ги предотвратите. Проблемът със страха от кортикостероидите обаче е, че той кара някои хора да избягват тези лекарства на всяка цена, възпрепятствайки или предотвратявайки лечението на определени заболявания.

Да бъдеш разумен е едно, но страхът, основан на предразсъдъци, а не на факти, е съвсем различно нещо. Винаги е разумно да говорите с медицински специалист, за да отхвърлите всякакви съмнения.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Capdevila, E. F. (2004). Fobias y filias en el tratamiento con corticoides tópicos. Piel, 19(8), 405-6.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.