Защо е важно да имате свободно време?

Когато нямаме свободно време, забелязваме, че дните минават и не им се наслаждаваме. Ето защо е от съществено значение да отделим няколко минути за себе си за нашето психично здраве и благополучие.
Защо е важно да имате свободно време?
Elena Sanz

Прегледано и одобрено от психолог Elena Sanz.

Написано от Raquel Lemos Rodríguez

Последна актуализация: 07 ноември, 2022

Наистина ли разбираме важността на своето свободно време? В общество, толкова заето и комуникативно като това, в което живеем, понякога прекарваме онези часове, когато не работим или не правим нищо, гледайки телефона или в периоди на пълно бездействие. Това може да има последици както за психическото, така и за физическото ни здраве.

Преди да започнем, струва си да дефинираме какво е свободно време. Синоним би бил „време без задължения“. По същество това са всички онези часове, в които не работим. И не е нужно да ги посвещаваме на домакинска работа.

Да използваме максимално времето си е от съществено значение за нашето здраве. Въпреки че понякога изглежда, че то не е достатъчно! Но ако се организираме добре, има време за всичко.

За какво прекарваме времето си?

Първата стъпка към това да се научим да се наслаждаваме на свободното време е да разберем как прекарваме всички онези свободни часове, които всъщност имаме. За целта е добре да си направите списък, защото всеки човек прекарва времето си по различен начин.

Може да бъде прекаран пред телевизора, превъртане в Instagram или играене на видео игри. Знаейки как прекарваме времето си, ще ни позволи да открием какво трябва да променим.

Нека имаме предвид, че денят има 24 часа, 8 от които прекарваме в сън, а други 8 в работа. Остават ни, значи, 8 часа, от които можем да извадим 2-3 часа за хранене. Така има между 5-6 часа свободно време, на което да се насладите и да се възползвате.

Проблемът с липсата на достатъчно свободно време е, че не управляваме добре часовете на деня. Може би, когато не сме на работа, продължаваме да мислим за това; или може би вместо да практикуваме някакъв спорт, предпочитаме да лежим на дивана и да гледаме социалните мрежи.

Тези „крадци на време“ могат да ни навредят в дългосрочен план, увеличавайки нашия стрес, безпокойство и дискомфорт.

Жена, която гледа телефона в свободното време
Мобилните устройства заемат голяма част от живота ни и могат да отнемат ценно време от други дейности.

Свободното време изглежда като лукс, но е важно за нашето здраве

Свободното време може да изглежда като лукс, но е постижимо. Пример за това как тази ситуация започва да бъде тревожна са резиденциите за свободното време, които не са създадени за възрастни хора, а за тези, които работят. Хунтата на Андалусия в Испания дори обясни, че това са ваканционни места, за да се възползвате от почивните си дни.

Не е нужно обаче да отиваме толкова далеч, за да разберем как прекарваме времето си. А да вземем мерки за решаването на това. Като начало е важно да вземете лист хартия и химикал и да направите кръг с всички часове в деня.

След това трябва да ги разпределим. Например 8 за сън, 8 за работа и 8 за различни дейности (хранене, спорт, четене, срещи с приятели).

Има приложения на мобилния телефон, които също могат да ни помогнат да управляваме свободното си време и наистина да му се наслаждаваме, като ни показват по визуален начин как да го организираме. Една такава опция е My Daily Planner. Възможно е да организираме всеки ден по по-добър начин с цветове и по много хубав начин, за да имаме време за всичко.

Радвайте се на свободно време
Класическият хартиен дневен режим е полезен, ако го ползваме в ежедневието си. В него можем да организираме по-добре часовете, за да се наслаждаваме на свободното си време.

Причини да имате свободно време

Може да разбираме колко е важно да имаме свободно време, но все още може да не сме го взели на сериозно. Ежедневните задължения и пристигането у дома изтощени ни карат да мързелуваме. Вместо да правим нещо, което ни позволява да изчистим главите си, ние седим пред екрана.

И така, ето няколко причини, които да запомним, когато решим, че не искаме да правим нищо:

  • Скоро ще се появи разочарованието. Ще започнем да се чувстваме все по-зле и по-зле, с усещането, че 24-те часа в денонощието не са достатъчни и че живеем само за да работим, да водим децата на училище или да сме нащрек за непредвидени събития.
  • Стресът може да се появи. Това ще доведе до безсъние, неразположение, промени в настроението и безпокойство. Симптоми като хронично лошо храносмилане и главоболие от напрежение могат да ни предупредят, че стресът ни е отишъл твърде далеч.
  • Ще започнем да се съмняваме в смисъла на нашето съществуване. Когато нямаме време за себе си, няма да намерим смисъл в живота. Както се казва в популярната поговорка: „Трябва да работиш, за да живееш, а не да живееш, за да работиш“.

Свободното време съществува, въпреки че отдавна вярваме в лъжата, че не е така. Винаги има час, в който можем да се насладим на разходка, на медитация за 10 минути, на печене на онази торта, която толкова много искаме да опитаме, или на четене на книга.

Когато планираме деня си, за да използваме максимално всички часове, които има, нека не забравяме да направим списък на това, което ни кара да се чувстваме добре. Тези дейности ще ни позволят да бъдем спокойни, да се откъснем от работата и отговорностите, да се съсредоточим и наистина да се погрижим за себе си.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Chío García, M. G. (2019). Tiempo libre y su efecto sobre la salud mental en personal de enfermería del Instituto Nacional de Rehabilitación (INR), Luis Guillermo Ibarra Ibarra (Doctoral dissertation, Universidad Autónoma Metropolitana. Unidad Xochimilco).
  • García-Soidán, J. L., Boente Antela, B., & Leirós-Rodríguez, R. (2020). ¿ Los menores españoles, en su tiempo libre, prefieren dispositivos electrónicos o actividad física?. Sportis6(2), 347-364.
  • Zamora Macorra, M., & Cruz Flores, A. C. (2011). El papel del tiempo libre en la salud de un grupo de conductores de carga. Salud de los Trabajadores19(1), 47-56.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.