Съвети за живот с човек, страдащ от биполярно разстройство

Някога представяли ли сте си какъв е животът с човек, страдащ от биполярно разстройство? Тези, които разбират, знаят, че това не е лесна задача. Продължавайте да четете за да разберете повече за това.
Съвети за живот с човек, страдащ от биполярно разстройство
Isbelia Esther Farías López

Написано и проверено от философ Isbelia Esther Farías López.

Последна актуализация: 09 август, 2022

Да живеете с човек, страдащ от биполярно разстройство, е невероятно предизвикателство. Хората, живеещи с човек, страдащ от биполярно разстройство, го сравняват с катерене на планина, като имат същите животопроменящи емоции. Внезапните възходи и падения могат да бъдат доста натоварващи.

Взаимоотношенията с „нормалните“ хора са вече достатъчно сложни. Сега представете си общуването с човек, чието настроение се сменя постоянно.

Много фактори могат да засегнат смяната на настроението при човек с биполярно разстройство, въпреки че хората около тях могат да им се отразят положително.

Човек, страдащ от биполярно разстройство

Жена, с биполярно разстройство

Настроението на човек с биполярно разстройство се променя постоянно. Понякога става маниакален, а други пъти потъва в депресия.

Смяната на настроението е характерна за биполярното разстройство и маниакални пристъпи, следвани от депресивни или смесени пристъпи, са често срещани.

Хората с биполярно разстройство изпитват внезапни промени в настроението. Въпреки че има различни подтипове, симптомите понякога варират между маниакални и депресивни епизоди.

Тези промени могат да възникнат ежегодно и може да има един или две цикъла. В много случаи, може да има един епизод, следван от друг и може да продължи няколко дни.

Какво да очаквате по време на маниакален епизод от човек, страдащ от биполярно разстройство?

Когато човек преминава през маниакални епизоди, той може да:

 • Изпитва много радост, оптимизъм, сила и да се чувства окуражен
 • Изпитва тревожност, нервност или без удар
 • Говори бързо и да минава от една тема на друга, без да прави пауза
 • Мисли, че може да извършва няколко задачи едновременно и да постигне много
 • Бъде креативен и да има много енергия
 • Спи по-малко и да се чувства по-уморен
 • Усеща, че не са посрещнати неговите нужди или че не получава това, от което се нуждае и става раздразнителен като последствен
 • Прави рискове при проектите, и да прави излишни покупки или да харчи излишно пари
 • Бъде сексуално възбуден

Какво можете да очаквате по време на депресивните епизоди от човек, страдащ от биполярно разстройство?

 • Човекът може да бъде изключително тъжен
 • Могат да се тревожат прекомерно и да се чувстват изоставени
 • Могат да изгубят интерес в дейности, които са ги интересували преди
 • Проблеми с концентрацията
 • Умора и апатия

Както видате, хората с биполярно разстройство, може да мине от това да се чувствате сякаш сте на върха на света до това да се чувствате напълно изоставени. Това се случва поради бързата промяна от маниакални до депресивни епизоди.

Да живеете с човек, с биполярно разстройство

Депресирана жена, лежи в легло

Да живеете с човек, страдащ от биполярно разстройство, може да бъде доста трудно. Обаче, семейството и подкрепата от партньора е решаващо за тяхното добро състояние.

Да живеете с човек, страдащ от биполярно разстройство, не е лесно и съществуващите проучвания го потвърждават. В такива случаи, хората около тях могат да се чувстват засегнати или сякаш някой е навлязъл в личното им пространство.

Чувствителността на хората около тях също може да бъде наранена, особено от техните сексуални желания. Но проучванията доказват, че подкрепата е важна.

Всеки, живеещ с човек, страдащ от биполярно разстройство, трябва да има предвид, че като се опитвате да промените тяхното поведение, няма да се промени нищо.

Някои хора, особено тези във връзка, често наблюдават навиците на партньора им, техния поглед и се опитват да възпрат определени начини на поведение за да не стават ядосани или депресирани. Обаче подобни мерки никога не предотвратяват екстремните реакции на човека, страдащ от биполярно разстройство.

Съвети за живот с човек, с биполярно разстройство

 • Потърсете професионална помощ за вас и човека, страдащ от биполярно разстройство, както и за хората около вас.
 • Ако вашия партньор няма диагноза, тогава трябва да им покажете нуждата да потърсите помощ, така че нещата да могат да минат по-гладко след лечение.
 • Покажете любов и разбиране. Предложете подкрепа вместо осъждане или караници. Най-доброто нещо, което можете да направите, е да накарате човека, страдащ от биполярно разстройство да разбере, че искате да накарате човека с биполярно растройство, да разбере, че ви пука за него и че искате само най-доброто за неговото добро състояние.
 • Игнорирайте всякакви стигми, които имате относно психологическите разстройства. Разберете, че е добре да се консултирате с психолог или психиатър, тъй като тези специалисти могат да ви помогнат да промените и подобрите вашия живот.
 • Окуражете човека с биполярно разстройство да се занимава с физически дейности, особено когато се чувства депресиран. Активността ще им помогне да се чувстват по-добре и да осъзнаят, че не са сами. Те трябва да избягват бездействието.
 • Не ги превръщайте в жертви и не се чувствайте отговорни за това, което се случва. Ако искате, можете да участвате в психотерапии, за да ги подкрепите.

Какво друго можете да направите?

 • Първо, трябва да се погрижите за вашето психическо състояние, така че да не се изтощите
 • Погрижете се за вашето физическо състояние и правете упражнения, спазвайте правилната диета и правите възнаграждаващи дейности

Ще се чувствате по-добре ако спазвате тези указания. Не само вие, но и всеки изпитващ трудни периоди при живота с човек, страдащ от биполярно разстройство.

Човек с това заболяване може да ви нарани, но той не прави това умишлено, и е важно да потърсите професионална помощ за да се справите с маниакалните депресивни епизоди.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Gutiérrez-Rojas, L., Martínez-Ortega, J. M., & Rodríguez-Martín, F. D. (2013). La sobrecarga del cuidador en el trastorno bipolar. Anales de Psicologia. https://doi.org/10.6018/analesps.29.2.124061
 • Herrero Villanueva, J. A., & Serrano Parra, M. D. (2006). Planes de cuidados al paciente con depresión y trastorno bipolar. Oferta Terapéutica En Enfermería de Salud Mental.
 • María, D., Lic, P., Perinot, L., & Gagliesi, P. (2015). Trastorno Bipolar Guía para pacientes, Familiares y allegados. Fundación Foro.
 • Suárez, M. Z., Montes, M. G., Jarabo, D. S., & Forteza, G. L. (2015). Trastorno bipolar. Medicine (Spain). https://doi.org/10.1016/j.med.2015.08.003
 • Trastorno bipolar – Síntomas y causas – Mayo Clinic. (2018). Retrieved 16 September 2020, from https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/bipolar-disorder/symptoms-causes/syc-20355955
 • Goossens, P. J., Van Wijngaarden, B., Knoppert-Van Der Klein, E. A., & Van Achterberg, T. (2008). Family caregiving in bipolar disorder: caregiver consequences, caregiver coping styles, and caregiver distress. International Journal of Social Psychiatry, 54(4), 303-316.
 • Boyers, G. B., & Simpson Rowe, L. (2018). Social support and relationship satisfaction in bipolar disorder. Journal of Family Psychology, 32(4), 538.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.