Какви са различните състояния на човешкото съзнание?

Знаете ли, че има различни състояния на човешкото съзнание? В тази статия искаме да ви разкажем за тях, защото са много интересни.
Какви са различните състояния на човешкото съзнание?
Elena Sanz

Прегледано и одобрено от психолог Elena Sanz.

Написано от Raquel Lemos Rodríguez

Последна актуализация: 08 октомври, 2022

Досега може би сте знаели само разликата между съзнание и безсъзнание. Знаете ли обаче, че в рамките на категорията съзнание може да има различни състояния? Това е много интересно, не мислите ли? И така – какви са различните състояния на човешкото съзнание?

Разбира се, първо ще се задълбочим в дефиницията на човешкото съзнание, преди да преминем към различните му състояния. Готови ли сте да откриете тази тема в дълбочина?

Какво представлява човешкото съзнание?

От гледна точка на психологията, човешкото съзнание е това състояние, в което всички наши неврокогнитивни функции са активни. Дефиницията, предоставена от Кралската испанска академия (RAE), също е адекватна, но е малко по-къса: „капацитетът на човешкото същество да разпознава заобикалящата го реалност и да се свързва с нея“.

Вярно е, че благодарение на съзнанието можете да разпознаете реалността , която ви заобикаля. Зад това обаче има серия от функции, които се активират, като възприятие, език, внимание, памет и координация, между другото. Всички тези функции са съществени за различните състояния на човешкото съзнание, които ще разгледаме.

Състоянията на човешкото съзнание: Ниско съзнание и внимание

състояния на човешкото съзнание
Върху вниманието може да се работи чрез медитация, наред с други практики.

Сега ще разгледаме по-отблизо различните обикновени състояния на човешкото съзнание. В действителност има само два типа, които попадат в тази категория: това, което е известно като нисше съзнание и внимателност. Последното не ви ли звучи много познато? Това е едно от най-използваните състояния на човешкото съзнание, когато говорим за медитация или йога. Можете обаче да научите повече и за двете тук.

Нисше съзнание: Нашите инстинкти

Случвало ли ви се е да се събудите сутрин и да осъзнаете, че сте избутали одеялото, което ви е покривало? Въпреки че сте спали, тялото ви все още е в състояние да изпрати сигнал до мозъка ви, че ви е било горещо и сте действали, въпреки че не си спомняте да сте го направили. Когато сте направили това, сте били в състояние на нисше съзнание. Друго подобно обстоятелство може да възникне, когато се окажете на парти, заобиколени от хора, които говорят и викат.

Без да знаете защо, ако чуете да викат името ви, вниманието ви се фокусира точно върху това. Не обръщайте внимание на целия шум, който може да ви зашемети или обърка. Нишето съзнание е активно и ви помага да действате в много случаи инстинктивно. Това е доста различно от това, което ще ви се случи, ако практикувате осъзнатост.

Внимателност: Фокусирано съзнание

Вниманието се счита за състояние на висше съзнание. Тук съзнанието вече не действа свободно, но вие сте този, който го контролира по някакъв начин. Например, можете да насочите цялото си внимание към мислите си, за да ги управлявате, да ги наблюдавате от гледна точка, подобна на тази на зрител, и да ги оставите да текат като облаци в небето.

Върху този тип внимание трябва да се работи, за да се развие. Всъщност, ако някога сте медитирали, може би сте забелязали, че не е лесно да поддържате вниманието си. То обаче има определени предимства. Благодарение на него можете да ограничите импулсивните си действия, да обмислите мислите си, да се опознаете по-добре и да живеете много по-спокоен живот.

Какво може да промени състоянията на човешкото съзнание?

Терапия с хипноза
Състоянията на съзнанието могат да бъдат променени качествено или количествено.

Състоянията на човешкото съзнание винаги могат да бъдат променени. Самият сън е променено (или алтернативно) състояние на съзнанието. Когато сънувате, например, вие сте в състояние на нисше съзнание, което може да бъде променено, ако прекъснете естествения цикъл на сън, например.

Това ви кара да се чувствате по-уморени и раздразнителни по-късно през деня. Това са последствията, които този тип смущения оказват върху вашето съзнание. В този смисъл си струва да се отбележи, че съзнанието може да бъде променено количествено и качествено

Друг елемент, който може да промени състоянията на човешкото съзнание, е хипнозата. По време на хипноза човек ще изглежда като заспал, но това не е така. Въпреки че вероятно сте запознати с хипнозата от телевизионни предавания, трябва да знаете, че има някои терапевти, които я използват за борба с внушенията, мислите или поведението, които са станали автоматизирани.

Употребата на лекарства също има важен ефект върху промяната на състоянието на човешкото съзнание. В някои случаи те могат да го стимулират, но в други могат да предизвикат дълбоко състояние на тъга и депресия. Освен това има лекарства, които могат да причинят халюцинации. Начините, по които медикаментите променят съзнанието, са много и различни.

Субективността в състоянията на човешкото съзнание

Съзнанието е субективно, защото става дума за това как възприемате себе си и света около вас. Когато това съзнание се промени чрез приемане на наркотици/лекарства или чрез състояние на хипноза, например, то се разширява, излиза от обичайните си модели и преодолява физическите бариери. Това е много интересно, защото да знаем как работи умът е нещо, което все още ни изненадва.

Знаете ли за тези видове състояния на човешкото съзнание и какви фактори могат да ги променят? Насърчаваме ви да навлезете в интересния свят на вниманието, където ще откриете скрити кътчета на вашето съзнание, за които вероятно дори не сте подозирали, че съществуват, и умения, които ще бъдат много полезни в ежедневието ви. Осъзнването е нещо невероятно!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Kotchoubey B. La conciencia humana: de dónde es y para qué sirve.  Psicología frontal . 2018;9. doi:10.3389/fpsyg.2018.00567
  • Rossi, E. L., & Rossi, K. L. (2008). La nueva neurociencia de la psicoterapia, la hipnosis terapéutica y la rehabilitación: Un diálogo creativo con nuestros genes. California: Instituto Milton H. Erickson de la Costa Central de California.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.