Розмарин за здрава коса: три натурални рецепти

Знаехте ли, че розмаринът е отлично средство за здравата коса? Днес ще ви разкажем за три начина, по които можете да го използвате и да се възползвате от всичките му качества.
Розмарин за здрава коса: три натурални рецепти

Написано от Raquel Lemos Rodríguez

Последна актуализация: 25 август, 2022

Ако никога не сте използвали билката розмарин за здрава коса, определено сте пропуснали да се възползвате от невероятно средство възстановяващо блясъка й и за лечение на проблеми на скалпа. Но никога не е твърде късно да го преоткриете!

Вижте за какво става думи в следващите редове.

Ползите от използването на билката розмарин за здрава коса

Използването на розмарина за подобряване здравето на косата е най-добрият избор, който можете да направите, тъй като тази билка притежава различни качества.

Според направено проучване, розмаринът стимулира растежа на косата. Но освен това притежава различни други качества. Помага при овладяването на стреса, проявяващ се под формата на косопад , загуба на плътност или дерматит. В действителност това са едни от най-често срещаните проблеми свързани с косата. Според същото проучване това растение оказва антисептично, лечебно и стимулиращо действие върху скалпа. Освен това облекчава раните и насърчава зарастването им.

Грижа за косата с натурални средства

Качествата на розмарина са добре познати и много от тях се използват от векове в грижата за здравето на косата.

Натурални средства с розмарин за здрава коса

След като вече научихте, че розмаринът може да подобри състоянието на косата ви, ще ви разкажем за няколко натурални начина за използването му, с които да се възползвате максимално от полезните му качества.

1. Масло от розмарин за здрава коса

Маслото от розмарин има редица приложения. Най-лесният начин е директно да го масажирате върху скалпа, за да се предпазите от косопад. Можете да си купите готово масло или сами да си го направите у дома.

Ето как можете да си го приготвите сами:

 • Откъснете няколко стъбла и листенца от растението и ги поставете в купа.
 • Напълнете купата със зехтин.
 • Оставете сместа да престои в продължение на месец на тъмно и сухо място.
 • След това време прецедете маслото.

Както виждате, приготвянето на маслото отнема известно време. Добрата новина е, че винаги можете да си купите готов продукт. Просто се уверете, че си набавяте 100% натурално масло.

2. Вода от розмарин

Второто средство се приготвя много по-лесно. Освен това ще можете да го впръсквате върху косата си след като я измиете. То ще помогне разплитането й. Освен това ще ви предпази от косопад, тъй като директно го нанасяте върху скалпа.

 • Пригответе си отвара от розмарин като добавите малко от растението към съд с вода и оставете сместа да заври.
 • Дръпнете съда от котлона след като заври и оставете отварата да се запари.
 • Прецедете водата, когато сместа се охлади и я изсипете в шише с пулверизатор.
  Използвайте масло от розмарин за здрава коса.

Розмаринът е идеален за съживяване на косата.

3. Тоник с розмарин

Вече знаете как можете да си приготвите масло и вода от розмарин. Сега ще ви разкажем как можете да си направите и тоник от билката. Необходими са ви вода и масло, които когато бъдат смесени се превръщат в мощно средство с грижа за косата.

 • Кипнете две чаши вода.
 • Добавете 5 супени лъжици вода от розмарин и 10 капки масло от розмарин.
 • Изчакайте сместа да изстине, но не прекалено.
 • Нанесете топлата течност върху скалпа си като нежно го масажирате.

Този тоник ще успокои скалпа ви, особено ако се оплаквате от сърбеж, породен от дерматит. Освен това ще насърчи растежа на косата, ще заздрави корените и ще ви предпази от силен косопад.

Препоръчваме ви да прочетете и: Преборете косопада с алое вера и кокосово мляко

Важно е да бъдете постоянни

Тъй като розмаринът е натурално средство за третиране на косата и скалпа, трябва да бъдете постоянни, ако искате да се радвате на добри резултати. Запомнете, че трябва да бъдете дисциплинирани по отношение на грижата с помощта на кремове, маски и други продукти.

Съветваме ви да опитате всяко едно от тези средства, за да разберете кое ви действа най-добре. В зависимост от начина ви на живот, водата от розмарин може да бъде най-добрият вариант за вас. Или пък тоникът, който да се окаже най-ефективен.

Използвали ли сте някога билката розмарин за здрава коса? Ако е така – споделете опита си с нас! Вероятно сте открили решението на проблема с дерматита, косопада и просто най-добрия начин да се погрижите за здравето на косата си!

 


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Avila-Sosa R, Navarro A, et al. Romero: una revisión de sus usos no culinarios. Ciencia y Mar. 2011. XV (43): 23-36.
 • Coy Barrera, Carlos Andrés, & Eunice Acosta, Gema. (2013). Actividad antibacteriana y determinación de la composición química de los aceites esenciales de romero (Rosmarinus officinalis), tomillo (Thymus vulgaris) y cúrcuma (Curcuma longa) de Colombia. Revista Cubana de Plantas Medicinales18(2), 237-246. Recuperado en 05 de junio de 2019, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1028-47962013000200007&lng=es&tlng=es.
 • Dentone, Sandra, & Morales Cauti, Siever. (2017). Determinación in vitro de la actividad antimicótica del aceite de romero (Rosmarinus officinalis) sobre Microsporum canis. Revista de Investigaciones Veterinarias del Perú28(1), 56-61. https://dx.doi.org/10.15381/rivep.v28i1.12932.
 • González Minero F. J, Bravo Díaz L. Estudio botánico y farmacéutico de productos con aplicación cosmética y cuidados de la piel. Ars Pharmaceutica. Octubre-diciembre 2017. 78 (4).
 • Martinello, M.A., & Pramparo, M.. (2005). Poder Antioxidante de Extractos de Romero Concentrados por Destilación Molecular. Información tecnológica16(5), 17-20. https://dx.doi.org/10.4067/S0718-07642005000500004

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.