Преборете се с ечемик с тези натурални средства

Пригответе отвара от лайка и след като изстине, нанесете с чиста кърпа върху клепача.
Преборете се с ечемик с тези натурални средства

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 26 август, 2022

Ечемик – подутина, която се образува върху клепачите често е резултат от възпаление на мастните жлези. Тази малка, червена пъпка в основата на миглите на окото е наистина неприятна и в по-голямата част от случаите е трудна за премахне.

Тя често се появява, когато мастните жлези на клепачите се запушат, което благоприятства развитието на бактерии. Това физически е подобно на акне, но засегнатата област е наистина неприятна и грозна.

В повечето случаи това е резултат от лоша хигиена като докосване на очите с мръсни ръце или непочистване на очилата. Ако това е причината, вероятно сте заразени от стафилококови бактерии.

Въпреки това, макар и рядко възпалението възниква като симптом на:

  • Анемия
  • Диабет
  • Хормонални нарушения
  • Алергии
  • Проблеми с щитовидната жлеза
  • Хронично възпаление на очите

Лекуването на ечемик обикновено отнема няколко дни и се появява спонтанно. За щастие, съществуват няколко натурални средства, които могат да помогнат да го излекувате, да намалите възпалението и да облекчите дискомфорта.

Топли компреси

Прилагането на горещи компреси е добър начин за намаляване на възпалението в засегнатата зона.

Топлина може да се прилага с помощта на компреси топла вода и трябва да се повтаря няколко пъти на ден, докато получите най-добри резултати.

Някои хора смятат, че прилагането на студени компреси може да има подобен ефект, но използването на топлина ще ускори процеса на оздравяване.

Лайка

Чай от лайка за лекуване на ечемик

Това растение съдържа противовъзпалителни и освежаващи съставки, които могат да помогнат за намаляване на подутината и дразненето, което причинява.

Добавете няколко супени лъжици цвят от лайка в 1 чаша гореща вода, оставете да се охлади и след това нанесете с чиста кърпа върху засегнатата област.

Картофи

Сокът, който се освобождава при рязането на картофи може да бъде наистина полезен за лечение на ечемик на окото.

Нарежете картоф на филийки и ги сложете в хладилника. Когато се изстудят, приложете върху раздразнените клепачи за намаляване на възпалението.

Алое вера ца лечение на ечемик

Лечение на ечемик с алое вера

Сокът от това растение съдържа антибактериални съединения, които могат да се борят със стафилококовите бактерии и да ускорят оздравителния процес.

За да се възползвате от неговите предимства, извлечете гела от листо на алое вера и напоете памук в него. Нанесете директно върху малката подутина.

Конска опашка

Чаят от конска опашка притежава стягащи и лечебни свойства, които могат да намалят бактериите, причиняващи ечемик на окото.

Пригответе чай с изсушеното растение и 1 чаша вода. Накиснете памучен тампон в чая и поставете върху засегнатата област.

Бяло цвекло

Лечение на ечемик с бяло цвекло

Използването на това растение може да ускори процеса на оздравяване, както и да намали дискомфорта, свързан с възпалението.

Сварете листа от бяло цвекло в тенджера с вода, прецедете и оставете да се охлади. След това нанесете върху затворени очи в продължение на 10 минути. Повтаряйте 3 пъти дневно.

Моркови

Топлата пулпа от моркови също може да бъде много полезна за елиминиране на ечемик на окото и облекчаване на неприятните симптоми.

Сварете 1 литър вода и добавете няколко нарязани моркова. Оставете морковите да се сготвят за 20 минути, докато омекнат, след което нанесете върху затворените очи и оставете да действат в продължение на 10 минути.

Важно!

При никакви обстоятелства не трябва да се опитвате да пукнете ечемик на окото като пъпка, тъй като бихте могли да разпространите заразата в останалата част на окото. Най-добре е да изчакате, докато изсъхне сам.

Тъй като ечемикът е заразен, не трябва да споделяте кърпи, грим и други предмети, които могат да прехвърлят бактерии върху друг човек. Най-добре е да използвате хартиени кърпи и да избягвате продукти, които могат да влошат дразненето.

Ако състоянието се влошава и не минава от само себе си в рамките на няколко дни, трябва да се консултирате с личния лекар.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.