Почистване на петна с домашни препарати

Домашни еко-алтернативи за почистване на петна - безопасни, ефикасни и лесни.
Почистване на петна с домашни препарати

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Независимо каква е причината да се появят петната, често е трудно да ги премахнете изцяло. Това почти винаги налага да прибягвате до различни почистващи препарати, които могат да повредят самата тъкан. Днес на пазара има много възможности за почистване на петна, но обикновено те са пълни с химикали, вредни, както на здравето, така и за околната среда.

Днес все повече хора търсят еко-алтернативи за пране на дрехи и почистване на петна – по възможност безопасни, ефикасни, евтини и лесни. Ако все още не сте опитвали домашни препарати за почистване на петна, научете повече от следната статия. Ще ви обясним как да приготвите няколко вида в домашни условия, така че да спрете да използвате скъпите продукти, които могат да причинят много щети на здравето и природата.

Сода за хляб за почистване на петна

soda bikarbonat za pochistvane na petna

Содата бикарбонат е без съмнение един от най-добрите продукти, които имате на разположение вкъщи. Този бял прах е евтин и може да ви помогне с почистването у дома, особено при отстраняване на петна от дрехите.

  • Петна от пот или повръщане: Ако дрехите са изцапани от пот или повръщане, това, което трябва да направите, е да смесите 6 супени лъжици сода бикарбонат с ½ чаша топла вода и да приложите сместа директно върху изцапаното място. Оставете да престои в продължение на 15 минути и изплакнете с топла вода. Ако петното не излезе при първия опит, повторете тази процедура и изперете дрехата, както обикновено.
  • Петна от мазнини: Те могат да бъдат истински проблем, защото мазнините полепват здраво върху влакната на тъканта. Содата бикарбонат е чудесен начин за отстраняването им, защото ги абсорбира. За да използвате това домашно средство, поръсете директно върху петното и оставете да престои в продължение на 30 минути. След това изстържете внимателно и изплакнете.

Оцет за почистване на петна

Оцетът е един от най-добрите натурални почистващи продукти. Тази течност е мощен препарат за отстраняване на петна – както от дрехи, така и от други повърхности – килими, подови настилки, мебели.

  • Обикновени петна: За премахването им от дрехи или друга повърхност смесете ½ чаша оцет с 1 литър топла вода и ¼ чаша сода за хляб. Нанесете сместа директно върху петното. Оставете да престои 15 минути и изплакнете.
  • Петна от мухъл: Оцетът е много добър и за премахване на петна от плесен. Смесете равни части оцет и сол и нанесете сместа върху петното.

Лимон и сол за премахване на петна

limon i sol za premahvane na petna

Лимоновият сок е естествено средство за отстраняване на упорити петна, а смесен със сол се превръща в мощен продукт за почистване на кафе, чай или мастило.

  • Тъмни петна: Смесете ¼ чаша лимонов сок, няколко супени лъжици сол и ½ топла вода в купа. Нанесете тази смес директно върху петното за 10 минути. След това изплакнете с топла вода.

Царевично нишесте и талк за почистване на петна

Комбинацията между царевично нишесте и талк създава ефикасен домашен препарат, идеален за почистване на тъмни петна от облеклото, например вино.

  • Петна от червено вино: За да премахнете тези упорити петна, смесете равни части царевично нишесте и талк и приложете тази паста върху петното. Оставете да действа за около 15 минути и изплакнете с топла вода. Ако е необходимо, повторете горните стъпки.

Яйчен жълтък за почистване на петна

Третирането с яйчен жълтък е страхотно за премахване на петна от кафе.

  • Петна от кафе: Смесете 1 жълтък с ½ чаша топла вода и приложете директно върху дрехи, изцапани с кафе. Оставете да подейства 20 минути и изплакнете с хладка вода.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.