Овариални дермоидни кисти: Симптоми и кога да посетите лекар

Овариалните дермоидни кисти са най-често откриваните тумори по време на бременност. Ранното им откриване намалява риска от усложнения.
Овариални дермоидни кисти: Симптоми и кога да посетите лекар
Leonardo Biolatto

Прегледано и одобрено от лекар Leonardo Biolatto.

Написано от Luis Rodolfo Rojas Gonzalez

Последна актуализация: 26 януари, 2023

Дермоидните кисти са торбовидни образувания, съдържащи косми, зъби, течност и жлезиста тъкан. Те могат да се образуват в черепа, гръбначния мозък, лицето и яйчниците. В този случай ще обсъдим овариалните дермоидни кисти.

Тези кисти обикновено се образуват преди раждането, растат бавно и обикновено са доброкачествени. Те се наричат също зрели кистозни тератоми поради техните хистологични характеристики. Те не се появяват в отговор на хормонални промени, свързани с менструалния цикъл.

Понастоящем тези кисти представляват най-често срещаните тератоми и представляват 10% до 20% от туморите на яйчниците в света, според проучвания. При момичетата и девойките разпространението им достига до 50%. Също така се считат за най-често срещаните тумори на яйчниците по време на бременност.

Чести симптоми на овариални дермоидни кисти

Овариалните дермоидни кисти не причиняват симптоми и могат да останат незабелязани в до 85% от случаите, според изследване. Поради тази причина диагнозата обикновено е случайна, по време на рутинен ехографски преглед.

По-големите кисти на яйчниците могат да причинят предупредителни признаци и симптоми. Това е по-често при жени в репродуктивна възраст, на възраст между 20 и 40 години.

В това отношение някои от често срещаните симптоми на овариални дермоидни кисти са следните:

 • Запек
 • Болка в областта на таза
 • Гадене и повръщане
 • Раздуване на корема
 • Затруднено уриниране
 • Болка в долната част на корема
 • Болка по време на полов акт
 • Повишен или намален апетит
 • Осезаема маса в долната част на корема

Редки симптоми на овариалните дермоизни кисти

Като цяло овариалните дермоидни кисти са малки и са с размери между 1 и 10 сантиметра. Има обаче някои по-големи израстъци, които могат да достигнат повече от 15 сантиметра.

Големите кисти често причиняват редица редки симптоми:

болка, дължаща се на овариални дермоидни кисти
Болка в яйчниците ще се появи, ако кистата е голяма (по-голяма от 10 см).

Какво причинява овариални дермоидни кисти?

Зрелите кистозни тератоми се развиват по време на вътреутробния живот, преди раждането. Те се образуват от необичайния растеж на зародишните клетки, които изграждат кожата, косата, зъбите и нервните пътища.

Това създава хетерогенна маса от различни тъкани, които се капсулират и натрупват в яйчниците. Понякога в кистата се развиват и жлези, което насърчава производството на себум и прогресивния растеж на тумора.

Защо в дермоидните кисти често има косми и зъби?

Половите клетки са първичните единици, от които се образуват всички човешки органи и тъкани. По време на растежа на плода те се диференцират в три слоя:

 • Ектодерма: горният слой, който изгражда кожата, косата, зъбите и жлезите.
 • Мезодерма: Средният слой, който се развива в мускулна и съединителна тъкан.
 • Ендодерма: Долният слой, който дава начало на червата, пикочния мехур и повечето вътрешни органи.

В този смисъл, когато зародишните клетки растат нетипично, те насърчават образуването на зряла тъкан, като косми и зъби, които се агломерират и пораждат дермоидната киста. По подобен начин тези тумори могат също да съдържат тъкан от някой от другите зародишни слоеве.

Усложнения

По-големите овариални дермоидни кисти имат по-лоша прогноза и са свързани с по-висок риск от усложнения. Торзията на яйчника и руптурата на кистата са двата най-чести проблема при тези тумори.

В редки случаи съществува риск от злокачествено заболяване.

Торзия на яйчниците

Това усложнение се появява, когато яйчникът се върти около собствената си ос, както и около връзките и тъканите, които го задържат на място. По този начин има компресия на кръвоносните съдове, които подхранват яйчника и част от фалопиевата тръба.

Най-честите симптоми са спазми и периодични спазми в долната част на корема, гадене и повръщане. Торзията на яйчника е спешен медицински случай, който изисква хирургичен подход възможно най-скоро.

Отстраняването на овариални дермоидни кисти намалява риска от усукване.

Спукване на дермоидни кисти на яйчника

Спонтанното разкъсване на овариални дермоидни кисти е рядък проблем, който се среща при до 2% от засегнатите лица, според проучвания. Това усложнение е по-често при жени в репродуктивна възраст или по време на бременност.

Разливането на съдържанието на кистата увеличава вероятността от перитонит, което влошава прогнозата. Това е спешно медицинско състояние, което обикновено се проявява със следните симптоми:

 • Тахикардия
 • Замаяност и умора
 • Хипотония
 • Загуба на съзнание
 • Обилно вагинално кървене
 • Силна болка в долната част на корема

Рак на яйчниците

Овариалните дермоидни кисти имат нисък риск от злокачествено заболяване – около 1-2%, според изследвания. Като цяло, вероятността от развитие на рак на яйчниците се увеличава с възрастта, като е по-честа при жени след менопауза.

Тези кисти могат да се развият в различни видове рак на яйчниците, като плоскоклетъчният карцином е най-често срещаният. Други форми включват аденокарцином, злокачествен меланом и преходноклетъчен карцином.

Някои свързани симптоми включват следното:

 • Болка в корема
 • Неволна загуба на тегло.
 • Усещане за подуване на корема.
 • Осезаема маса в долната част на корема.

Как се диагностицират дермоидните кисти на яйчниците?

В повечето случаи овариалните дермоидни кисти са случайна находка по време на рутинно образно изследване. Абдоминалният ултразвук и трансвагиналният ултразвук са тестовете, които са свързани с по-висок процент на идентифициране на тези тумори.

От друга страна, ядрено-магнитният резонанс е друг метод, който може да бъде полезен за откриването на този тип тератом. Данните от образните изследвания се допълват от физически преглед и задълбочен разговор със здравния специалист.

Овариални дермоидни кисти
Обичайният гинекологичен ултразвук може да насочи диагнозата, но тя трябва да бъде потвърдена с трансвагинален ултразвук.

Какво е лечението на овариални дермоидни кисти?

Планът за лечение на зрели овариални тератоми е насочен към елиминиране на тумора и предотвратяване на дългосрочни проблеми. В някои случаи може да се наложи отстраняване на целия засегнат яйчник. Терапевтиката зависи от размера на кистата, общото състояние на пациента и бъдещите репродуктивни планове.

Процедурите за рецесия при туморни лезии включват овариална цистектомия за отстраняване само на кистата и оофоректомия за отстраняване на целия яйчник. Те обикновено се извършват чрез лапароскопия или минимално инвазивна хирургия.

Въпреки това, не всички дермоидни кисти на яйчниците имат незабавна индикация за отстраняване. Медицинските критерии, които определят необходимостта от операция за рецесия, включват бърз растеж на лезията, големи израстъци, наличие на симптоми и риск от злокачествено заболяване.

Кога да потърсите медицинска помощ

Рутинните прегледи при специалист са критични за ранното откриване на овариални дермоидни кисти. По същия начин е важно да бъдете внимателни и да потърсите консултация със здравен специалист в случай на симптоми на руптура на киста или усукване на яйчниците:

 • Силна болка и спазми в корема
 • Постоянно гадене и повръщане
 • Замаяност и чувство на отпадналост
 • Вагинално кървене
 • Треска

Ранното лечение подобрява качеството на живот на пациента

Навременната диагностика и лечение на овариални дермоидни кисти водят до по-добра прогноза на засегнатите жени. Като цяло хирургичното отстраняване предлага окончателно излекуване на тези доброкачествени тумори и рискът от рецидив не надвишава 3%. Не забравяйте да ходите на редовни прегледи и да се консултирате със специалист при необичайни симптоми.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Castaño E, Escribajo J, Martínez B, Castaño Á, et al. Tratamiento quirúrgico de los quistes dermoides de ovario: laparoscopia frente a laparotomía. Procesos de Obstetricia y Ginecología. 2005; 49(9): 479-484.
 • Rodríguez A, Aguiler M, Paz M, Fernández J, et al. Tratamiento laparoscópico del quiste dermoide de ovario. Factores asociados a la rotura intraoperatoria, trascendencia clínica y resultados. Procesos de Obstetricia y Ginecología. 2011; 54(7): 358-362.
 • Nikam Y, Kapurubandara S. Spontaneously Ruptured Dermoid Cysts and Their Potential Complications: A Review of the Literature with a Case Report. Case Reports in Obstetrics and Gynecology. 2020; 1(10): 1-9
 • Goudeli C, Varytimiadi A, Koufopoulos N, Syrios J, et al. An ovarian mature cystic teratoma evolving in squamous cell carcinoma: A case report and review of the literature.2016.
 • Rebolledo-P Vilma E, Barrios Betsathe, Isler Luisana, Barillas Ines. Malignización de teratoma maduro de ovario. Rev Obstet Ginecol Venez  [Internet]. 2012  Sep [citado  2022  Nov  02] ;  72( 3 ): 177-181.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.