Истинският, очарователен урок от "Трите мъдри маймуни"

Това изображение съществува от XVII в. и много напомня на ученията на Сократ
Истинският, очарователен урок от "Трите мъдри маймуни"

Последна актуализация: 21 януари, 2019

Класическата история на трите мъдри маймуни от светилището Тошогу включва един прост, вечен урок: трябва да внимаваме какво казваме, какво чуваме и какво виждаме.

Този прочут храм е в Япония. Дърворезбите на маймуните – едната покриваща устата си, втората – очите, а последната – ушите си, датират от 1636 г.

Малко образи са преминали толкова граници и са продължили толкова десетилетия като тези. Сега трите мъдри маймуни са истинска икона.

Значението на това изображение обаче бавно се губеше във времето.

Японците например се отнасят до философски кодекс за предпазливо поведение:

“Не виждай злото, не слушай злото, не говори зло.”

Това е урок, който идва от писанията на Конфуций. За мнозина те излъчват усещане за “отстъпване”.

Историците обаче виждат паралел между образа на трите маймуни и тройните филтри на Сократ.

По този начин това изображение може да се окаже много по-полезно послание за нашия съвременен живот. То няма нищо общо с древната източна услуга, която бе принудена да не вижда или да не чува несправедливостта.

Каним ви да размишлявате върху тези учения.

 

Тестът на тройния филтър на Сократ

За да разберете приликата между трите мъдри маймуни и трите филтъра на Сократ, най-напред трябва да разберете една история и поуката от нея:

Един ученик отишъл при Сократ, за да му каже, че някой го е критикувал.

Преди нервният студент дори да отвори устата си, Сократ го попитал следните три въпроса. Това са три филтъра, за които ученикът е трябвало да помисли, преди да се обърне към Сократ. Те са били:

  • Филтър за истината: Това, което ще кажеш, наистина ли е вярно? Провери ли всичко, което ще ми кажеш с умение, грижа и сдържаност, за да си сигурен, че е вярно?
  • Филтър за благото: Добро и мило ли е това, което ще ми кажеш?
  • Филтър на необходимостта: Това, което ще ми кажеш наистина ли е необходимо? Дали е полезно или необходимо да ми го кажеш?

Тези три филтъра действат като ръководства, които ни помагат да бъдем по-разумни, предпазливи и критични към всичко, което казваме.

Много хора виждат връзка между този урок и трите мъдри маймуни в светилището Тошогу.

Урокът на трите мъдри маймуни

Нека разгледаме по-отблизо този известен образ.

Трите мъдри маймуни

Маймуната, която покриваше устата му: Ивазару

Ивазару е малката маймуна, която виждате отляво.

За японския философ тази фигура представлява необходимостта да не се разпространява злото. Това дори е свързано с препоръката да не изразявате собственото си недоволство или негативни чувства.

Разумността също е част от това да не позволявате на собствения си емоционален свят да се показва наяве твърде много. Става въпрос за сдържаност.

Що се отнася до това как се вписва с трите филтъра на Сократ, това има много общо с необходимостта да не се клюкари.

Това е така, защото слуховете не винаги са верни. Те не са добри и не винаги е необходимо да ги казваме на глас.

Маймуната, която си покрива ушите: Киказару

Трите мъдри маймуни

Киказару е маймуната в средата.

В Япония хората, които разпространяват слухове, критика или лоши новини са разглеждани много негативно.

По този начин японците смятат, че е по-добре да покрият ушите си за определен вид информация, за да запазят равновесието си.

Тази традиционна идея може да звучи малко шокиращо в западния свят. В крайна сметка лоши новини, клюки и критики непрекъснато летят навсякъде тук.

Ако обаче използваме трите филтъра на Сократ, можем да видим различни нюанси на смисъл:

  • Понякога трябва да чуем отрицателна информация, защото тя може да е полезна. Например, ако кажете на шефа си, че неговите клиенти не са щастливи и че трябва да работи, за да ги задържи.

Ако обаче информацията не е полезна и дори е вредна, тогава е време да следвате урока на маймуната Киказару: да покриете устата си.

Маймуната, която си покрива очите: Мизару

Трите мъдри маймуни

Според философския и морален код сантай, по-добре е да не виждате, чувате или говорите за несправедливост. Както знаем, тази идея не се задържа в реалния живот.

Ако обаче разгледаме изображението на третата маймуна чрез филтрите на Сократ, осъзнаваме нещо. Това е директна покана да затворим очите си към нещата, които не са полезни или добри.

Затворете очите си до тъмнината, за да вдигнете погледа си към по-светлата, по-надеждната и по-значимата страна.

Като цяло тези три маймуни ни учат за нашите собствени нужди и винаги са предпазливи и разумни, особено когато става въпрос за вредни или негативни мисли.

“Внимавайте какво говорите. Покрийте ушите си за всичко, което не е полезно или е вредно, и покрийте очите си за всичко, което е вредно и ви прави щастливи.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.