Осем популярни методи за епилация

Главната цел на епилирането е ефектите да бъдат колкото се може по-дълготрайни. Обаче, много от наличните методи са болезнени. В тази статия ще разгледаме някои методи, които са (сравнително) безболезни!
Осем популярни методи за епилация

Написано от Francisco María García

Последна актуализация: 09 август, 2022

Хората постоянно търсят начини за епилация, с които да се отърват от нежеланите косми.

Това не се отнася само за оформяне на веждите или бръсне на брадата. Целта на новите методи е да накарате вашите окосмени области да изглеждат така, сякаш никога не е имало косми, като начало.

Има различни методи за премахване на излишните косми и някои от тях са доста сурови. Във всеки случаи, целта е да се постигне гладка кожа, без косми за известен период от време.

Обаче, въпреки технологичния напредък, повечето хора продължават да прибягват към болезнените традиционни процедури. Да разгледаме някои от тях и да преценим кои от тях са по-лесни, ефективни и безболезнени.

Методи за епилация

1. Епилация с горещ восък

Епилация с горещ восък

Това е един от най-суровите методи. Също така е и най-продължителния. Той премахва фоликулите изцяло.

Това е един от най-често използваните начини за епилация. Можете да го практикувате вкъщи, като следвате правилната процедура. Това също така е един от най-ефективните методи, в сравнение с другите.

Най-важното нещо, което трябва да имате предвид, е това, че прилагате горещ восък към вашата кожа. Неговата висока температура, в добавка към дърпането на фоликулите, може да раздразни чувствителната кожа. Това е главната причина, поради която този метод не се препоръчва за чувствителните зони (лицето, мишниците, интимната област и т.н).

2. Епилация със студен восък

Изгарянията значително намаляват по този метод, въпреки че има не много хубави неща за него.

Първото и най-важно нещо е, че трябва по-силно да издърпвате лентите с восък за премахване на космите. Следователно, рискът от нараняване е по-голям.

Притози вид обезкосмяване трябва да използвате ленти за премахване на косми.

3. Изсветляващ крем

Тази процедура често се прилага при хора, които имат малко косми по тялото.

Точно защото не се налага да премахвате много косми, това е чудесен метод за прикриване без да се налага да премахвате.

4. Крем за премахване на косми

Снимка на женски крака и една ръка нанася крем за епилиране

Този метод е най-малко болезен от всички. Обаче, това е този, който трае за най-малък период от време, така че ще се наложи често да го прилагате.

Това е най-евтиният от всички начини за епилиране. Също така е практичен и безболезнен. Той е доста ефективен като аварийна опция през лятото.

Обаче, това не е добър постоянен метод. Неговият главен недостатък е това, че не премахва фоликулите, така че това е подобно на бръсненето. Трябва да го прилагате често, ако го предпочитате.

5. Самобръсначки

Това е винаги чудесен начин за премахване на косми, особено след една неочаквана покана за басейн!

  • Опитвайте се да използвате ново острие всеки път и винаги го използвайте заедно с крем за бръснене, за да избегнете разрези и порязвания.

Знаете ли, че космите на краката растат със скорост от 0,6 см на месец, но космите на подмишниците растат два пъти по-бързо?

6. Електрически самобръсначки

Те са чудесни за бръснене и оформяне на брада. Те са сравнително лесни за употреба и са доста практични.

Обаче, те не са за всеки вкус. Потребителите споделят, че бръсначките могат да бъдат неудобни и дори болезнени.

Едното нещо, което трябва да имате предвид, е това да ги почиствате внимателно след употреба всеки път. В противен случай, рискът от развитие на фоликулит е по-голям.

7. Конец

Това е древен метод за премахване на косми, при който се използва памучен или копринен конец. Този метод е прецизен, въпреки че е леко болезнен.

Този метод е особено препоръчителен за оформяне на идеални вежди и други части от лицето.

8. Нови методи за епилиране: лазер

Мъж, подложен на лазерна епилация

Лазерната епилация е чудесен начин за премахване на излишните косми по тялото. Обаче, уверете се да помислите върху това преди да го направите. Наистина ли искате да оставите тези области без косми завинаги?

Това е най-ефективният от всички методи, особено за хората с много косми– дали поради хормонални проблеми или генетично наследство.

Този лазерен метод предизвиква поносимо усещане за топлина, така че изобщо не е болезнен. Премахва космените фоликули с топлината, която преминава през пигмента на косъма.

Изберете най-добрия метод за вас

Въпреки факта, че е много болезнен, кола маската е един от най-евтините варианти. Повечето козметични центрове го препоръчват на своите клиенти и твърдят, че това е по-лесен и по-ефективен метод от останалите.

Обаче, уверете се, че избирате начина, който е най-подходящ за вас. Както виждате, възможно е да се намерят безболезнени начини за премахване на космите, в зависимост от вашите особености и потребности.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.