Описание на кистата на Бейкър и нейните характеристики

Бейкъровата киста е натрупване на течност, което води до изпъкналост в задната част на коляното. Обикновено протича безсимптомно. Научете повече в тази статия.
Описание на кистата на Бейкър и нейните характеристики
Leonardo Biolatto

Написано и проверено от лекар Leonardo Biolatto.

Последна актуализация: 24 юни, 2023

Кистата на Бейкър е необичайно натрупване на синовиална течност. Адамс го описва за първи път през 1840 г., но Бейкър публикува обширен документ за него. Оттам идва и името на заболяването.

Няма достатъчно данни, за да се установи точното разпространение на това заболяване. Това е така, защото процентът варира в зависимост от диагностичната техника. По този начин оценките показват, че кистата на Бейкър засяга сегмент от населението, вариращ от 5 до 38%.

Някои проучвания показват, че кистата на Бейкър присъства при 26% от хората на възраст между 31 и 50 години. Появява се и при 53% от възрастните между 51 и 90 години. Въпреки това, няма консенсус относно валидността на тези цифри.

Кистата на Бейкър

Жена с болка

Киста на Бейкър или подколенна киста е необичайно натрупване на ставна/синовиална течност в задната част на коляното. Областта, в която се появява, обикновено се нарича “подколенно сухожилие”. Това е бучка, която води до дискомфорт.

Засегнатото коляно произвежда повече синовиална течност и ние го наричаме “ставен излив”. Точно това излишно натрупване на течност води до образуването на киста на Бейкър.

Ставната течност смазва коляното. Започва да се натрупва, защото синовиалната мембрана, слой, който покрива ставата, отслабва. Когато това се случи, кистата се образува зад коляното. Тази област е технически известна като “поплитеална ямка”.

Причини

Както беше отбелязано по-горе, дефектното коляно произвежда излишна синовиална течност. Може да се случи на всяка възраст, така че е важно винаги да обръщате внимание на ставните проблеми.

Кистата на Бейкър обикновено се появява в резултат на травма при по-млади хора. Обичайно след нараняване на връзките на коляното или разкъсване на менискуса. Малко случаи се дължат на износване на ставата.

Най-честите причини за това състояние при възрастните хора са възпалителни или дегенеративни процеси. Това се дължи главно на заболявания като ревматоиден артрит или остеоартрит.

Откриване на кистата на Бейкър

Човек с киста на Бейкър.

Кистата на Бейкър обикновено е безсимптомна и се проявява просто като издутина в задната част на коляното. На допир е мека, сякаш е пълна с вода. В някои случаи може да се спука и да причини болка, подуване и синини.

Някои хора изпитват скованост или затруднено сгъване на коляното. Болката може да е честа и да доведе до известно затруднение при ходене, когато кистата притиска вени или нерви. По-остра болка може да се появи и след тренировка.

Важно е да се консултирате с лекар, ако имате бучка на гърба на коляното, защото това е или киста на Бейкър, кръвен съсирек или дълбока венозна тромбоза.

Неща, които трябва да имате предвид за кистата на Бейкър

Лекарят може да открие този вид киста чрез прост физически преглед. Той може да направи тест за трансилюминация, който включва прокарване на светлина през бучката. Това ще разкрие пълна с течност маса.

Във всеки случай кистата на Бейкър не се счита за сериозно състояние и следователно обикновено не изисква лечение. Вместо това обичайният подход е да се коригира причината, било то нараняване или основно заболяване.

Може да причини увреждане на близките кръвоносни съдове или нерви. Така лекарите запазват операцията за случаи с наистина неприятни симптоми. Въпреки това, тези операции са редки, тъй като има голяма вероятност кистата да се появи отново след операцията.

Кистите от този тип не причиняват дълготрайни увреждания и обикновено имат периодични симптоми, които идват и си отиват. Рядко се случва да доведат до ограничения и тези, които ги имат, обикновено се подобряват с времето.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Rojas, C. I. L. I. A. (2011). Estudio del líquido sinovial. Guías procedimientos en Reumatol, 41-47.
  • Chávez-López, M. A., Naredo, E., Acebes-Cachafeiro, J. C., de Miguel, E., Cabero, F., Sánchez-Pernaute, O., … & Aceves-Ávila, F. J. (2007). Agudeza diagnóstica del examen físico de rodilla en la artritis reumatoide: estudio clínico y sonogr‡ fico del derrame articular y quiste de Baker. Reumatología Clínica, 3(3), 98-100.
  • De Miguel, E., Cobo, T., & Martín-Mola, E. (2004). Quiste de Baker: prevalencia y enfermedades asociadas. Rev Esp Reumatol, 31(10), 538-542.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.