Опасностите от пикочната киселина и как да ги избегнем
В тази статия ще ви запознаем с пикочната киселина и връзката с хранителния ви режим. Ще ви информираме защо е важно е да се консумират храни, които помагат да се запазят нивата й балансирани, за да се предотвратят заболявания като подагра.
Пикочната киселина е химично вещество, което се генерира в тялото. Състои се от азот, кислород, въглерод и водород, като по-голяма част от нея се разтваря в кръвта и стига до бъбреците, където се изхвърля чрез урината.
Превишаване нивото на пикочната киселина може да доведе до увреждане на тялото като появата на камъни и подагра, тъй като излишъкът от нея в кръвта я кара да се концентрира в места като ставите, образувайки кристали, предизвиквайки болки и възпаления. В дългосрочен план може да увреди безвъзвратно ставите, ето защо е много важно да се контролира концентрацията на пикочна киселина в кръвта.
Всеки може да бъде засегнат от високи нива на пикочната киселина, но мъжете са по-склонни към това. Ако имате фамилна анамнеза за подагра, водите много стресиращ живот или страдате от затлъстяване, диабет или артериална хипертония, също може да сте изложени на по-висок риск.
Вредни храни
Като за начало, важно е да премахнете някои храни от менюто си:
- Червено месо
- Морска храна
- Карантии
- Алкохолни напитки
- Сода
Нивата на пикочна киселина и храни които помагат за контролирането
Ябълки
Ябълките помагат в борбата срещу високи нива на пикочната киселина благодарение на високото съдържание на вода. Техните диуретични и антиоксидантни свойства намаляват артериалното налягане, защитават чревната лигавица, предотвратяват рак благодарение на фото-химичните вещества, намаляват нивата на холестерола в кръвта, предотвратяват астма и възпалителни заболявания като артрит.
Артишок
Този зеленчук притежава диуретични свойства, които помагат за премахване на пикочната киселина чрез урината. В допълнение към това, той притежава и други ползи – намалява холестерола, бори с високите нива на триглицеридите, лекува заболявания като анемия, диабет, подагра и камъни в жлъчния мехур.
Лук
Лукът също помага да прочисти тялото и предотврати увеличаване концентрацията на пикочна киселина. Редовната консумация на лук води до големи ползи за тялото, като например подобряване на кръвообращението, предотвратяване на тромбоза и втвърдяване на артериите. Той също така служи за лечение на анемия поради високото си съдържание на желязо, фосфор и витамин Е.
Благодарение на калия, който съдържа, лукът помага за премахване на излишните течности, в борбата с хипертония, подагра, и камъни в бъбреците.
Череши
Черешите оказват ефект върху намаляване на нивата на пикочната киселина поради техните противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Те също така помагат за предотвратяване на рак, сърдечно-съдови заболявания и загуба на паметта, намаляват възпалението и симптомите на артрит, подагра и помагат да регулират цикъла на съня. Черешите са богати на витамини Е и С, както и магнезий, желязо и фибри.
Прочетете и това: Как да се излекуваме от инфекции на пикочните пътища
Ягоди
Ягодите са едни от най-препоръчителните плодове за неутрализиране на пикочната киселина и предпазване от възпаления и болки. Те са отлични антиоксиданти и диуретици и притежават противовъзпалителни свойства. Помагат за регулиране на храносмилателната система, поддържат ви сити и съдържат витамини B, C, K и калий. Те също помагат за здравето на очите, необратимите признаци на стареене, предпазват от отпуснатост и целулит.
Запомнете!
Тялото на всеки човек съдържа пикочна киселина; трябва да се грижим за това, да не се образува в излишък, тъй като може да доведе до други здравословни проблеми. Не забравяйте, че “превенцията е по-добра от лечението”.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
-
Dalbeth, N., Phipps-Green, A., House, M. E., Gamble, G. D., Horne, A., Stamp, L. K., & Merriman, T. R. (2015). Body mass index modulates the relationship of sugar-sweetened beverage intake with serum urate concentrations and gout. Arthritis research & therapy, 17(1), 263.
-
Fang, J., & Alderman, M. H. (2000). Serum uric acid and cardiovascular mortality: the NHANES I epidemiologic follow-up study, 1971-1992. Jama, 283(18), 2404-2410.
-
Johnson, R. J., Nakagawa, T., Sanchez-Lozada, L. G., Shafiu, M., Sundaram, S., Le, M., … & Lanaspa, M. A. (2013). Sugar, uric acid, and the etiology of diabetes and obesity. Diabetes, 62(10), 3307-3315.
-
Juraschek, S. P., Miller III, E. R., & Gelber, A. C. (2011). Effect of oral vitamin C supplementation on serum uric acid: a meta‐analysis of randomized controlled trials. Arthritis care & research, 63(9), 1295-1306.