Оксиметазолин – капки за очи

Лекарите изписват капките за очи оксиметазолин за симптоматично облекчаване на зачервените очи. Добре е да знаете, че те имат странични ефекти и взаимодействия, които трябва да имате предвид при употребата на продукта.
Оксиметазолин – капки за очи

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 27 декември, 2022

Капките за очи оксиметазолин са медикамент с локално действие за свиване на кръвоносните съдове на конюнктива. Казано по друг начин, те са симптоматично лекарство с директно действие и α-агонистична активност. Капките свиват кръвоносните съдове поради директното действие на лекарството върху α-2a рецепторите на съдовия ендотел.

Действат изключително бързо, в рамките на минути. Ефектът от действието им е сравнително дълъг, около 6 часа и повече. Освен това са с малка тенденция на поява на странични ефекти.

В тази статия ще се спрем на това лекарство – как действа и какво точно прави.

Как да използвате капките за очи оксиметазолин

Този медикамент се използва за симптоматично облекчаване на зачервени очи. Лекарите го предписват при леки възпаления на очите поради алергии, умора или други фактори.

Дозата за възрастни и деца над 6 години е една-две капки на всеки осем часа в засегнатия конюнктивален сак. За да поставите правилно капките задръжте клепача отворен, капнете медикамента върху вътрешната страна на долния клепач докато гледате зад вас. Не докосвайте капкомера с очите или пръстите си и се опитайте да държите очите си отворени, без да мигане в продължение на няколко секунди. Ако симптомите продължат след три дена на лечение, спрете използването на лекарството и посетете лекар.

Противопоказания на очните капки оксиметазолин

Не трябва да използвате оксиметазолин, ако имате чувствителност към активното вещество, някоя от съставките на продукта или други симпатикомиметици.

Капките не са подходящи и за хора с глаукома със затворен ъгъл, нито за такива с генетична предразположеност към заболяването. Медикаментът не е подходящ и за пациенти с неконтролируема хипертония, сърдечно-съдови заболявания, хипергликемия и хипотиреоидизъм.

Предпазни мерки по време на използването на очните капки оксиметазолин

Честата и продължителна употреба може да доведе до по-високо ниво на насищане с лекарството и до появата на общи странични ефекти. Хората в следните ситуации трябва да бъдат изключително внимателни:

 • Болни от ангина и тези приемащи дигоксин.
 • Хората преминаващи лечение с антидепресанти.
 • Хора с хипертония приемащи метилдопа.
 • Хора приемащи фенотиозин.
 • Хора с проблеми с простатата.
 • Хора с остри възпаление на очите.
 • Лица под 18 години.

Запомнете, че хората, които прекаляват с употребата на очни капки оксиметазолин, могат да развият зависимост към медикамента за облекчаване на хронични възпаления. Ако носите контактни лещи, трябва да ги свалите преди да използвате препарата и да изчакате 15-20 минути преди отново да ги поставите.

Няма информация дали очните капки оксиметазолин вредят на бременни или кърмещи жени. Учените не знаят и дали медикамента се отделя чрез кърмата от кърмещи жени. Въпреки това имайте предвид системното усвояване на лекарството.

Странични ефекти

Има сигнали за временни странични ефекти като дразнене и болка в очите след употребата на очните капки оксиметазолин. Честата и продължителна употреба може да доведе до системно усвояване и свръх стимулация на централната нервна система, както и до появата на депресия, сърдечно-съдов колапс, шок и дори кома. Може да се потисне действието на редица функции на централната нервна система и да се наблюдава сънливост, понижена телесна температура, ниско кръвно налягане, апнея и загуба на съзнание.

Взаимодействия на очните капки оксиметазолин

И накрая ще се спрем на фармакологичните взаимодействия при употребата на очни капки оксиметазолин в ситуации като:

 • При хора приемащи или приемали (през последните две седмици) трициклични антидепресанти, инхибитори на моноаминооксидазата и метилдопа.
 • Тези, които са подложени на лечение с фенотиазин или лекарства за астма като адренергични бронходилататори
 • Трябва да изчаквате поне 5 минути между използването на различни видове капки за очи, ако са ви предписани няколко медикамента.
 • След отварянето на опаковката, продуктът е годен 28 дена. Ако искате да го съхраните по-дълго трябва да го държите на тъмно и на температура под 28 градуса.

Заключение

Очните капки оксиметазолин помагат да облекчаване на симптомите на зачервяване на очите. Но не ги използвайте по-дълго от три дена. Ако след този период не забележите значително подобрение, трябва да потърсите помощ от специалист.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Flores Valdez, N. (2013). EndotElina-1: vasoconstrictor intrínseco del endotelio vascular EndothElin-1: intrinsic vasoconstrictor vascular endothelial. REVISTA.

 • Montalvo, R. V. (2001). Artículo de Revisión IRRITACIÓN OCULAR : MODELOS ALTERNATIVOS. Rev Cubana Farm.

 • (2001). Irritación ocular: Modelos alternativos. Revista Cubana de Farmacia.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.