Намалете тревожността с домашни лечебни средства

Пасифлора е билка, добре известна със способността да потиска нервността и свързаните с нея симптоми като сърцебиене, треперене, мускулни спазми
Намалете тревожността с домашни лечебни средства

Последна актуализация: 30 януари, 2019

Тревожността се появява внезапно и без предупреждение. Тя води до ускоряване на пулса, студена пот, треперене, болки в стомаха, гадене, виене на свят и още много други.

В днешната статия ще ви предложим някои конкретни решения за намаляване на тревожността с натурални средства, които ще ви помогнат да възстановите емоционалното и психическо равновесие.

Какво представлява тревожността?

Преди да обсъдим начините за намаляване на тревожността, важно е да отбележим, че те действат за намаляването й, но само когато имате атака. Ако страдате от хронична тревожност и трябва да я елиминирате от живота си, помислете за по-дълбоките емоционални проблеми и, ако е необходимо, потърсете помощ от терапевт.

Съзнателно дишане

Дишането играе ключова роля в балансирането на нервната система. Обикновено, когато хората преживяват стресова ситуация, те спират да дишат или дишат много леко – просто толкова, колкото да оцелеят.

Ето защо, когато усетите, че чувствате тревожност, трябва да седнете или легнете, да затворите очи и да се съсредоточите върху дишането. Дишането трябва най-напред да изпълни корема, след това да премине към гръдния кош, а когато издишате, въздухът трябва да мине през същите движения, но в обратна посока.

След няколко минути съзнателно дишане ще започнете да чувствате подобрение.

практикувайте дълбоко дишане за справяне с тревожността

Вана с магнезий

Водата може да бъде ключов компонент за някои обикновени и евтини домашни терапии. За да намалите тревожността по приятен начин, вземете вана, която ще ви отпусне веднага.

Добавянето на магнезий към ваната е добър начин за борба с безсъние, нервност, раздразнителност, болка и възпаление. Това средство е много полезно и в моменти на стрес.

За целта са необходими 100 гр. прахообразен магнезиев сулфат и любимото ви етерично масло, за да се насладите изцяло на ваната. Естествените аромати също влияят пряко върху настроението, а цитрусовите аромати са насочени конкретно към нервната система.

Добавете тези съставки към вана с гореща вода.

Можете да останете във ваната в продължение на 20 до 30 минути, но препоръчваме винаги да завършвате със студен душ.

направете си вана с магнезий, за да се справите с трвожността

Чай от пасифлора

Никога не подценявайте силата на растенията, които могат бързо да възстановят усещането на благосъстояние. Можете дори да комбинирате няколко билкови терапии, докато пиете чай от пасифлора.

Това е билка, добре известна със способността да намалява нервността и свързаните с нея симптоми като сърцебиене, треперене, мускулни спазми.

Растителна терапия за спешни случаи

Това лечебно средство е известно като “цветята на д-р Бах” и използва флорални есенции за успокояване на усещането за криза. То помага за контролиране на ситуацията, поддържа ви фокусирани и дава възможност да действате спокойно и без импулси за възстановяване баланса на тялото.

Не трябва да приемате това лечебно средство за продължителни периоди от време, тъй като ползата му идва от възможността да се ползва при конкретни обстоятелства. Цветята на д-р Бах нямат странични ефекти или забранени лекарствени взаимодействия и затова са безопасни за деца и бременни.

Когато усетите чувство на тревожност, добавете 4 капки от това лекарство към чаша вода и пийте бавно в продължение на няколко минути. Пийте само течности, от които имате нужда, и ще започнете да се чувствате по-добре.

Глина за корема

Каква е връзката между нервната и храносмилателната система? Много терапевти и специалисти по храненето посочват, че слабата храносмилателна функция влияе на настроението. Тя дори причинява значителни пристъпи на раздразнителност или безпокойство.

Ако подозирате, че тревожността може да се дължи на дисбаланс в храносмилателната система, може да опитате с друго много старо лекарство, което ще ви облекчи бързо, като същевременно и успокои.

Всичко, което трябва да направите, е да приготвите компрес от червена глина. Поставете в коремната област за най-малко ½ час или дори оставете да действа цяла нощ. Покрийте глината с кърпа, за да я поддържате топла.

За да отстраните глината, просто вземете топъл душ.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.