Начини за чистене на банята, които щадят природата

Ако по крановете ви има много отлагания от варовик, използвайте чист ябълков оцет, за да ги омекотите.
Начини за чистене на банята, които щадят природата
Maricela Jiménez López

Написано и проверено от лекар Maricela Jiménez López.

Последна актуализация: 07 януари, 2019

Както знаете, поддържането на банята чиста е много важно. Това помещение е източник на бактерии и остатъчни материали, които е препоръчително да премахнем, ако искаме да се радваме на добро здраве и хигиена. Колко и какви препарати използвате, за да почистите това помещение в дома си?

Дезинфектант за тоалетната чиния и ваната, почистващ препарат за плочките, още един за огледалните повърхности, препарат срещу котлен камък и т.н. Вероятно имате цяла колекция, която ви помага да решите един или друг проблем. Вярваме обаче, че сте напълно наясно колко опасни са тези продукти и колко вредни вещества съдържат. Те са изключително агресивни към природата.

Затова решихме, че не е никак лошо да се огледаме за алтернативни начини за почистване на банята – идеи, които щадят природата, не струват много и са здравословни за самите вас. Запознайте се с нашите предложения!

1. Почистване на тоалетната чиния и ваната

Знаете, че е важно да поддържате изрядна чистота на тоалетната и ваната? Искате да премахнете всякакви вредни бактерии и да поддържате тръбите чисти и здрави? Прочетете и изпробвайте нашето предложение за домашно средство за почистване, което доказано дава резултати.

Нуждаете се от:

  • 2 чаши сода бикарбонат
  • 4 чаши кипнала вода
  • 1 чаша ябълков оцет

За тоалетната чиния

Първо, поръсете със содата цялата вътрешна повърхност на тоалетната чиния и я оставете да постои така около час и половина. Така не само почистване и дезинфекцирате, но и ще успеете лесно да премахнете петната, които се появявят от редовно течащата вода.

След час и половина добавете към горещата вода ябълковия оцет. С помощта на четка натъркайте сместа по вътрешността на тоалетната чиния – така ще премахнете всички бактерии. Лесно е, нали? А сега пуснете водата, за да изплакне.

Можете да използвате този почистващ метод 2 пъти седмично – ще забележите колко добри са резултатите. Ако искате да придадете на тоалетната чиния приятен аромат, добавете към 1/2 литър вода 5 капки етерично масло от чаено дърво. Етеричното масло действа като естествен дезинфектант и ароматизира приятно. За целта налейте получената течност във водата на тоалетната чиния през нощта. Оставете цяла нощ да действа.

В заключение нека отново подчертаем, че оцетът, лимоновият сок и содата бикарбонат са три продукта, които са незаменими помощници в домашните задачи.

За ваната и душа

За ваната и душа процедурата е същата. Започнете с поръсване със сода за хляб по цялата повърхност. Тъй като площта е по-голяма, можете да използвате кърпа или четка, с която да разнесете содата и да премахнете натрупания котлен камък. Сложете тапата на ваната, за да предотвратите моменталното изтичане на водата, която ще използвате за почистването. Когато приключите, махнете тапата и оставете замърсената вода да се отттече.

Вижте още: 5-те най-ефикасни почистващи средства със сода за хляб и оцет

2. Почистване на плочките в банята

Почистете банята с натурални средства.

Първи вариант: Как да почиствате плочките в банята ежедневно

  • 3 стръка розмарин
  • 5 капки етерично масло от чаено дърво
  • 1 л. гореща вода

Процедурата е лесна. За да почистите плочките в банята, пригответе смес от розмарина и водата. Тази билка е много полезна, тъй като действа като мощен дезинфектант. Съчетанието й с етерично масло от чаено дърво засилва ефекта и ще направи плочките по-лъскави.

Щом водата се охлади, добавете 5 капки етерично масло. Налейте течността в бутилка със спрей. Почистете плочките, както обикновено правите, с помощта на кърпа. Ще забележите колко чисто става и как приятно ухае.

Втори вариант: Щателно почистване на плочките в банята

Този вариант е за по-щателно почистване на плочките – и ще ги направи като нови. Нагрейте водата и малко преди да кипне, сложете съставките: оцет, сода, амоняк. Използвайте малък моп, накиснете го в сместа и почистете плочките в банята, накрая ги подсушете с чиста кърпа. Ще блеснат на мига!

3. Почистване на крановете в банята

Как да почистите крановете в банята по щадящ природата начин?

Как да почистите крановете в банята по щадящ природата начин?

Ще са ви необходими само две съставки:

  • 100 мл. ябълков оцет
  • 100 мл. вода

Лесно и ефективно средство. Ябълковият оцет е незаменим продукт, когато става дума за евтино почистване и ежедневни практики, които целят щадене на околната среда. Смесете двете съставки в бутилка със спрей.

Ако по крановете ви има много отлагания от варовик, използвайте чист ябълков оцет, за да ги омекотите. Нанасяйте директно и оставете да действа 10 минути. След това разтъркайте зоната и почистете с излязла от употреба четка за зъби. Накрая използвайте чиста кърпа, за да придадете блясък.

Както виждате, почистването на банята може да се осъществи и без използването на вредни субстанции. Нашите предложения не само щадят природата, но и не подлагат собственото ви здраве на риск.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.