Лечение и предотвратяване на миризмата на крака

Използвайте 100% памучни чорапи и поръсете малко сода за хляб или суха салвия в обувките си
Лечение и предотвратяване на миризмата на крака

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Миризмата на крака е често срещан проблем, с който кажи-речи всеки човек се е сблъсквал или ще се сблъска в даден момент от живота си. Този неудобен и неприятен проблем може да бъде резултат от лоша хигиена, бактерии, гъбички, вид на обувките, влажност, дори стрес.

На пазара се предлагат много продукти срещу този проблем. Въпреки това имайте предвид, че тези продукти неутрализират само миризмата и даже рядко успяват да я премахнат напълно. Днес ви предлагаме някои съвети и естествени лечебни средства, за да се преборите с миризмата на крака и да получите по-добри резултати!

Как да предотвратим миризмата на крака?

За да може всяко лечение да бъде ефикасно, много е важно да се вземат няколко предварителни предпазни мерки и след това да се прилага каквото и да е лечебно средство. Проблемът често възниква от ежедневните навици, поради което е важно най-напред да ги идентифицираме и променим, ако искаме той да изчезне напълно.

  • Хигиена: Много е важно да почиствате краката си ежедневно, за да намалите наличието на бактерии. Добре е да използвате антибактериален сапун и ексфолиант за премахване на натрупаните мъртви клетки.
  • Влажност: Влажността е една от причините за миризмата на крака. Важно е да поддържате краката си сухи и далеч от прекалено влажна среда – това ще предотврати растежа на гъбички.
  • Дезодоранти: Използването на спрей или прах-дезодорант за крака е чудесен начин да се избегне излишното изпотяване и миризма.
  • Обувки: Обувките, които носите, са важен фактор, когато става въпрос за миризмата на крака. Важно е да изберете обувки, които позволяват на краката да дишат, тъй затворените почти неизбежно ще доведат до проблеми с миризмата.
  • Чорапи: чорапите, изработени от синтетични материали, способстват за развитието на миризма. Най-добре е да използвате 100% памучни чорапи.

Лечение на миризмата на крака

След като приложите съветите по-горе, домашните лечебни средства също са чудесен начин за естествено отстраняване и предотвратяване на миризмата на крака. Има няколко начина за почистване на краката и за елиминиране на това смущаващо неудобство.

Сода за хляб

Сода за хляб

Содата за хляб е естествен дезодорант и може да се използва вместо спрейове и прахове. Поръсете малко в обувките си и на краката си, за да се предотвратите свръхизпотяване и миризма.

Ябълков оцет

Този природен продукт помага за елиминирането на миризмата на крака и балансира рН на кожата. Също така е с леко антибактериално действие. Добавете 5 супени лъжици ябълков оцет в леген с гореща вода и накиснете краката си в продължение на 10 минути.

Градински чай

Градински чай за премахване на миризмата на крака

Градинският чай е растение с антибактериални свойства, което помага за спиране на прекомерното изпотяване на краката. За да го използвате, слагайте суха салвия в обувките си ежедневно или потопете краката си в разтвор от градински чай и топла вода за 15 минути.

Джинджифил

Джинджифилът е корен с антибактериални свойства, който помага в борбата с миризмата на крака. Познат и със своите противовъзпалителни свойства, джинджифилът намалява подуването и отпуска краката. За да се възползвате от тази мощна защита, просто настържете 1 среден корен от джинджифил в 1 л. вода и варете в продължение на 15 минути. Използвайте тази течност за масажиране на краката си преди лягане.

Розмарин, лимон и мента

Розмарин

Това естествено лечебно средство е идеално за премахване на миризмата на крака. То спира прекомерното изпотяване, отстранява бактериите и почиства дълбоко кожата на краката, за да останат чисти, свежи и без миризма.

Как да приготвим това естествено лечебно средство?

В голяма купа смесете 1/4 топла вода, сока на 1 лимон, 1 супена лъжица розмарин и 1 супена лъжица мента. Потопете краката си в продължение на 15 минути и подсушете добре, без да оставите следа от влага.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.