Колко често трябва да ексфолирате лицето си?

Разберете колко често трябва да ексфолирате лицето си според вашия тип кожа. Също така ви казваме кои методи можете да използвате.
Колко често трябва да ексфолирате лицето си?
Diego Pereira

Прегледано и одобрено от лекар Diego Pereira.

Написано от Aylin Stefany Rodriguez Vinasco

Последна актуализация: 05 юли, 2023

Винаги е добра идея да ексфолирате лицето си! Това обаче не е практика, която трябва да се прави всеки ден; всъщност честотата до голяма степен ще зависи от вашия тип кожа. Последният ще определи колко често трябва да се прави и кои продукти са най-подходящи.

Сега, в какво се състои тази терапия, как се прилага и колко често? Има няколко въпроса, на които трябва да се отговори. В следващата статия ще ви дадем всички отговори. Продължавайте да четете!

Какво представлява ексфолирането на кожата?

Ексфолирането е разкрасителна процедура, която се извършва върху кожата – не само на лицето, но и на цялото тяло. Състои се от използване на серия от продукти – от естествен или химически произход – за отстраняване на мъртвите клетки и други замърсявания от кожата.

При нормални условия кожата извършва този процес естествено. Някои фактори обаче могат да му попречат. Когато се натрупат, кожата започва да показва несъвършенства, загуба на влага и сухота, наред с други проблеми. Оттук и значението на редовното използване на този вид лечение.

Колко често трябва да ексфолирате лицето си според типа кожа?

Изчислено е, че кожата се обновява на всеки 28 дни, което означава, че ексфолирането трябва да се прилага поне веднъж месечно. Честотата обаче зависи много от вашия тип кожа. Нека да разгледаме по-отблизо!

Колко често трябва да ексфолирате лицето си – суха кожа

Фармацевтите обясняват, че поради характеристиките си сухата кожа изисква специфично лечение и продукти. Често предизвиква фини бръчки, грапавост и усещане за сърбеж, наред с други симптоми.

Затова е препоръчително да нанасяте овлажняващи и омекотяващи продукти, които й позволяват да задържа вода и да възстановят както външния й вид, така и мекотата. В този случай ексфолирането може да се направи с продукти на основата на масло или мед. Препоръчва се процедурата да се повтаря на всеки две седмици.

Комбинирана кожа

Комбинираната кожа е кожа, която има тенденция да бъде мазна в Т-зоната – съставена от челото, носа и брадичката – и суха в областта на бузите. Тази комбинация изисква лечение за създаване на подходящ баланс.

Преди ексфолиране този тип кожа трябва да се почисти много добре с топла вода, никога студена, нито много гореща. Освен това трябва да се овлажнява редовно. Що се отнася до това колко често трябва да я ексфолирате, отговорът е веднъж седмично.

Разбира се, със специфични продукти за този тип кожа, като тези, съдържащи хиалуронова киселина, алое вера, млечна киселина и други съединения.

Колко често трябва да ексфолирате лицето си – мазна кожа

Публикация във Farmacia Profesional опровергава един от големите митове за мазната кожа; не е само за подрастващите, възрастните също имат такава. В зависимост от производството на мазнини в кожата, това може да доведе до състояния като акне.

Във всеки случай е възможно да се регулира излишният себум чрез различни локални лечения. Сред тях ексфолирането е едно от най-важните. Може да се повтаря до два пъти седмично с продукти, които не съдържат масла.

Видове ексфолиация на лицето

Както споменахме по-горе, могат да се извършват химически или естествени ексфолиации. Всеки вид има различно въздействие, въпреки че имат една и съща цел. Изборът на метода за ексфолиране също е пряко свързан с типа кожа на всеки човек. По-долу ще разгледаме малко по-подробно всеки от тях.

Естествена ексфолиация

Естествените ексфолианти са тези от животински, растителен и минерален произход. Нека да разгледаме някои примери.

  • Животински: сред тях са продукти като перлен прах, диатомична глина и дори известните перлени миди.
  • Растителни: като семена от бадеми, орехи или праскови; овесени ядки, захари и етерични масла.
  • Минерални: включително активен въглен, калциев карбонат, морска сол, силициев диоксид и други.

Химическа ексфолиация

Според Mayo Clinic при този вид ексфолиране се използват химически продукти за премахване на най-повърхностните слоеве на кожата. В зависимост от това какво се търси може да се направи лека, средна или дълбока процедура.

Въпреки това, този метод изисква разглеждане на неблагоприятни ефекти, вариращи от зачервяване, белези, промени в тена на кожата и други лезии. Публикация в Националния център за биотехнологична информация подчертава колко е важно да се прилага от професионалист в козметиката или дерматологията.

Това е така, защото се използват вещества, които, ако се използват неправилно, са контрапродуктивни. Някои примери са алфа-хидрокси киселини (AHA), бета-хидрокси киселини (BHA), феноли и трихлороцетна киселина (TCA).

Готови ли сте да ексфолирате лицето си според вашия тип кожа?

Както можете да видите, независимо от вида на кожата ви е възможно да ексфолирате лицето си. Единственото нещо, което трябва да имате предвид, е честотата и най-препоръчителните продукти във всеки отделен случай.

Можете да изберете химичен или естествен процес, според вашите нужди и предпочитания. Най-добре е да се консултирате с дерматолог, за да изберете най-подходящия вариант.

Ако изберете нещо по-малко абразивно, винаги можете да закупите ексфолиращи продукти от марката, която използвате за вашата грижа за кожата. Така или иначе, не забравяйте първо да направите малък тест, за да сте сигурни, че продуктът не причинява дразнене или дискомфорт.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.