Снежният грах: какво представлява и защо се препоръчва?

Важно е редовно да включвате бобови растения в диетата си. Снежният грах принадлежи към тази група храни и съдържа редица основни хранителни вещества.
Снежният грах: какво представлява и защо се препоръчва?
Saúl Sánchez Arias

Написано и проверено от диетолог Saúl Sánchez Arias.

Последна актуализация: 19 октомври, 2022

Снежният грах е бобово растение с ниско съдържание на мазнини и калории, което може да се включва редовно в диетата. Богато е на основни качествени хранителни вещества като витамин А и витамин С. Всъщност растението става модерно през последните години заради своите положителни здравословни свойства. Освен това има сладък вкус и хрупкава текстура.

Преди да започнем, трябва да отбележим, че честата консумация на варива е отлична стратегия за подобряване на функцията на червата и за предотвратяване на развитието на хронични и сложни патологии.

Варивата трябва да се появяват в диетата поне няколко пъти всяка седмица, като по този начин се гарантира разнообразието на менюто. Те са дори универсални от кулинарна гледна точка, като могат да бъдат приготвени по различни начини.

Снежният грах – хранителна стойност

Снежният грах
Фибрите в снежния грах ще увеличат чувството ви за ситост.

Снежният грах осигурява около 40 калории на 100 грама (4 унции) продукт. Поради тази причина може да бъде включен без проблем в контекста на хипокалорична диета с цел отслабване. Тъй като съдържа голямо количество фибри, ще увеличи усещането за ситост по много ефективен начин.

Освен това може да осигури достатъчно протеини, въпреки че в този случай те са с ниска биологична стойност. Растението не съдържа всички незаменими аминокиселини и смилаемостта им е ограничена. Въпреки това, те ще помогнат за попълване на дневния прием, като по този начин ще покрият нуждите и ще избегнат развитието на патологии, които засягат чистата маса.

Заслужава да се отбележи преди всичко съдържанието на витамини от група В и витамин С. Всъщност една порция снежен грах на практика покрива дневните нужди от витамин С, като по този начин се утвърждава като отличен антиоксидант.

Концентрацията на калций в снежния грах също не е за пренебрегване. Този елемент е от съществено значение за осигуряване на мускулната контракция и здравето на костите. Особено важно е да се насърчи консумацията му при жените, тъй като след като менопаузата приключи, те са склонни да изпитват намаляване на костната минерална плътност. Така рискът от фрактури ще нараства с годините.

Снежният грах – ползи

Снежен грах.
Включвайте бобови растения като снежен грах редовно във вашата диета и се възползвайте от техните свойства.

Редовната консумация на снежен грах е полезна за здравето на червата. Фибрите са елемент, който може да помогне за подобряване на транзита и предотвратяване на развитието на възпалителни патологии, свързани с храносмилателната система. Това се доказва от изследване, публикувано в списанието Nature Reviews. Дори ще увеличи усещането за ситост, като по този начин ще се постигне по-голямо придържане към диетата и ще я направи много по-устойчива.

От друга страна, струва си да се спомене, че витамин С е от решаващо значение за засилване на имунната функция. Този елемент подобрява вродената и адаптивна защитна система, както се посочва в проучване, публикувано в Nutrients.

По този начин рискът от заразяване с инфекциозни патологии ще бъде по-малък и тяхното контролиране, в случай на развитие, ще бъде по-лесно. Поддържането на оптимално ниво на витамин С позволява ефективен контрол на симптомите, с намаляване на интензивността им.

Не бива да забравяме и калция, който се съдържа в снежния грах. Този минерал е част от костната матрица и е от съществено значение за предотвратяване на появата на сложни патологии като остеопороза.

Въпреки това, за да се постигне правилно усвояване на калция, е важно да се поддържа адекватно ниво на витамин D в кръвта. Публикация в списанието Frontiers of Hormone Research потвърждава това.

И накрая, трябва да се обърне внимание на функциите на витамините от група В. Те имат различни роли в тялото. Те участват във важни метаболитни процеси и са от съществено значение за правилното функциониране на нервната система. Не е обичайно да изпитвате дефицит на тези витамини, но все пак е препоръчително да осигурите ежедневния им прием, за да избегнете проблеми.

Бобови култури, подходящи храни за диетата ви

Както видяхте, бобовите култури са полезни варива, които може да се включват често в диетата. Те ще ви помогнат да покриете нуждите от определени основни хранителни вещества, като в същото време увеличават разнообразието във вашата диета. Последното е важно, за да се осигури спазване на диетата, което ще предотврати евентуален йо-йо ефект поради изоставяне и разочарование.

И накрая, не забравяйте, че при някои хора бобовите растения могат да увеличат натрупването на газове в червата. В някои случаи това може да бъде причинено от промяна на микробиотата. Въпреки това, проблемът обикновено се намалява, ако се подлагат на подходящи процеси на готвене, винаги на слаб огън. Така фибрите, които съдържат, омекват и ферментацията ще бъде по-слаба.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Gill SK, Rossi M, Bajka B, Whelan K. Dietary fibre in gastrointestinal health and disease. Nat Rev Gastroenterol Hepatol. 2021;18(2):101-116. doi:10.1038/s41575-020-00375-4
  • Carr AC, Maggini S. Vitamin C and Immune Function. Nutrients. 2017;9(11):1211. Published 2017 Nov 3. doi:10.3390/nu9111211
  • Goltzman D, Mannstadt M, Marcocci C. Physiology of the Calcium-Parathyroid Hormone-Vitamin D Axis. Front Horm Res. 2018;50:1-13. doi:10.1159/000486060

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.