Какво е социален махмурлук и какво можете да направите по въпроса?

Имате ли оживен социален дневен ред? Смятате ли, че сте изтощени след среща с толкова много други хора? Може да имате социален махмурлук. Научете какво представлява и какво можете да направите по въпроса тук.
Какво е социален махмурлук и какво можете да направите по въпроса?
Maria Fatima Seppi Vinuales

Написано и проверено от психолог Maria Fatima Seppi Vinuales.

Последна актуализация: 06 юни, 2023

Терминът „социален махмурлук“ стана по-популярен в периода след пандемията. Тъй като прекарахме толкова много време в изолация, след като посещенията и дейностите отново започнаха да се разрешават, много хора се опитаха да наваксат пропуснатото време.

Плановете със семейството, с приятелите и с колегите в офиса изобилстват… без почивка, без пауза, ден след ден. Това не остана без последствия, разбира се. Всъщност много хора се оказаха, че казват неща, които ги илюстрират доста добре: „Не мога да стана от леглото. Енергията ми липсва.

Това е същината на социалния махмурлук: негативните ефекти от продължаващите социални срещи без почивка. Нека да разгледаме как да се справим с него.

Какво е социален махмурлук?

Социалният махмурлук се отнася до физическо, умствено и емоционално изтощение, което създава вид прегаряне, причинено от поредица от множество срещи и социални събирания. С други думи, той подчертава неблагоприятните или отрицателни ефекти, които изпитваме след много активен социален живот.

Това, което се случва е, че когато се срещаме с други хора, ние включваме множество ресурси: когнитивни, социални, комуникативни и т.н. Ние също използваме телата си с движения, жестове и тонове на гласа. Така че е логично след непрекъсната и почти маратонска поредица от социални ангажименти да се окажем уморени.

Важно е да се изясни, че социалният махмурлук не е официална диагноза. Това е просто начин за илюстриране на реална социална ситуация, но такава, която не се появява в никакъв наръчник. Вярно е обаче, че в някои случаи е по-често: например при хора, които са силно чувствителни (HSP), и при тези, които са по-самотни или интровертни.

Човек с повишена чувствителност
Хората с повишена чувствителност може да забележат, че социалните срещи ги изтощават повече от другите.

Признаци на социален махмурлук

Някои от признаците, които показват, че изпитваме социален махмурлук, са следните:

 • Загуба на желание или интерес към посещение на място или среща. Това се случва след второто събитие. Тоест до събота влачим умората от предходните дни.
 • Неспособност да останете. Искаме да сме там, да сме отворени и възприемчиви, но не успяваме. Вместо това въпросът, който се върти в главата ни, е кога ще свърши или кога ще мога да се прибера вкъщи. Тук можем да включим и трудностите в концентрацията.
 • Физически ефекти. Може да включват главоболие, чувство на хиперстимулация, задушаване и замайване. В някои случаи може да изпитаме възпалено гърло или загуба на глас. Това се случва, когато се срещаме на многолюдни места със силна музика, където трябва да говорим по-високо.
 • Промени в настроението: раздразнителност и желание да останете сами.
 • Трудно спиране на мисълта. Може да сте изтощени, но мозъкът ви все още работи с една миля в минута. Това, което се случва, е, че става трудно да се върнете към състояние на покой. Може дори да изпитате нарушения на съня.

Смятаме, че може да ви хареса и да прочетете тази статия: Kintsugi: Философията за излекуване на раните на душата

Какво да правите, когато имате социален махмурлук

Нека да разгледаме някои съвети, за да избегнете изпадането в социален махмурлук. Това са прости мерки, които могат да ви помогнат, ако преминете през тази ситуация.

Научете се да казвате не

С чувствителност и увереност можем да обясним на другия човек нашата ситуация и как се чувстваме и да отхвърлим поканата. Това е здравословен егоизъм, в който грижата за себе си има предимство. Сега можем да помислим да направим контрапредложение, като начин да покажем интерес: „Предлагам вместо да се видим тази седмица, да се срещнем следващата сряда. Ще имам повече свободно време на тази дата“.

Дайте приоритет на качеството пред количеството

Нека търсим автентичността на срещата вместо ангажимента. По-добре е да отложите събитието и да присъствате напълно.

Предложете други начини за среща

Типична ситуация е краят на годината. Декември започва с наздравици, сбогувания и заключителни срещи.

Истината е, че между 31 декември и 1 януари следващата година единственото, което се променя, е числото. Не е необходимо да се побърквате и да се затрупвате със срещите в последните 2 седмици от годината.

Можем да планираме по-спокойно срещите и да ги разпределим. Вашето тяло ще ви благодари.

Приемете почивката като план сам по себе си

Не става дума за това, че почивката се случва във времето, което имаме. Напротив, трябва да генерираме собствено време, за да се отпуснем, да изчистим ума си и да се свържем със себе си.

Почивка след социално напрежение
Почивката не е загуба на време. Понякога това е най-добрият и единствен начин да възвърнем енергията си, за да възобновим социалния контакт.

Борете се с призраците и несигурността си

Никой няма да спре да ни обича или да спре да бъде част от нас само защото не ходим на определена среща. Поне това не се случва в сигурни и уважителни връзки, в които можем да разберем другия, без да го приемаме лично.

Трябва също така да се изправим пред FOMO (страх от пропускане). Това е страхът и безпокойството, които ни карат винаги да приемаме, вярвайки, че ако не отидем, ще пропуснем нещо важно.

Преосмислете социалния си дневен ред

Грешно ли е да се срещате с приятели, да празнувате с едни и да обядвате с други? Нищо подобно.

Това, което е вредно, е да правите това до крайност и да не си позволявате паузи и почивка. Да не разбираме предупредителните сигнали на нашето тяло и да се опитваме да угодим на всички не е здравословно.

Въпреки че е въпрос на грижа за себе си, отлагането на някои събития е начин да се погрижим за връзката с другия човек и дори знак на уважение. В края на краищата никой не е длъжен да търпи нашата апатичност или лошо настроение. Тогава нека срещите бъдат причина за споделяне и радост, а не просто списък за проверка на дневния ред.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Soriano-Sánchez, J. G. (2022).Factores psicológicos y consecuencias del Síndrome Fear of
  Missing: Una Revisión Sistemática. Revista de Psicología y Educación, 17(1), 69-78, https://
  doi.org/10.23923/rpye2022.01.217
 • Patlán Pérez, Juana (2013). Efecto del burnout y la sobrecarga en la calidad de vida en el trabajo. Estudios Gerenciales, 29(129),445-455.[fecha de Consulta 13 de Septiembre de 2022]. ISSN: 0123-5923. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=21230026007

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.