Замайване при ставане: какво го причинява?

Световъртежът при ставане е проблем, който имат много хора и който почти никога не води до сериозни последици. Въпреки това, ако епизодите са много чести, продължават дълго време или са особено интензивни, трябва да се консултирате с лекар.
Замайване при ставане: какво го причинява?

Последна актуализация: 02 август, 2022

Замайването при ставане е много често срещан проблем, особено при по-възрастните хора. Според оценки поне 20% от хората на възраст между 18 и 65 години са изпитвали това досадно усещане в даден момент.

Въпреки че това е ситуация, която често предизвиква безпокойство, истината е, че през повечето време замайването при ставане не представлява сериозен здравословен проблем. Във всеки случай най-доброто нещо, което трябва да направите, е да посетите лекар, за да може той да определи стъпките, които да следвате.

Световъртежът при ставане е по-чест при възрастни хора, както и при хора с други хронични заболявания, като хипотония. Дори в тези случаи замайването рядко трябва да бъде причина за тревога.

Основната причина за замайването при ставане

Жена се чувства замаяна.

Една от най-честите причини за световъртеж при ставане е световъртежът, произхождащ от ухото. Според наличните данни това представлява 20 до 25% от случаите. Този световъртеж е известен като доброкачествен пароксизмален позиционен световъртеж (BPPV).

Това, което се случва в тези случаи, е, че малките калциеви частици се отделят във вътрешното ухо. Тези частици карат мозъка да получава объркващи сигнали за позицията на тялото. Така се появява замайване.

Обикновено този тип замаяност се появява и отшумява за дълги периоди от време. По същия начин, обикновено се усеща и при завъртане на врата и във всички ситуации, в които движенията водят до промяна в позицията на ушите.

Ортостатична хипотония: Друга често срещана причина

Друга често срещана причина за замайване, когато ставате, е ортостатичната хипотония, известна още като постурална хипотония. Когато това е причината за проблема, усещането най-често остава няколко минути или дори часове.

Този проблем е свързан с ниско кръвно налягане и става по-очевиден, когато човек седи. Понякога се появява от време на време. Може да е причинен от дехидратация или от прекарване на твърде много време в почивка в леглото, например. В такъв случай не заслужава допълнително внимание.

Ако се повтаря, остава за дълго време и не само води до замаяност, но и припадък, въпросът може да е по-сериозен. Много често хроничната ортостатична хипотония е симптом на друг здравословен проблем.

Други възможни причини за замайването при ставане

Жена търка главата си, защото се замая.

По-рядко замайването при ставане може да има други причини. Те включват:
  • Проблеми с ушите. Някои заболявания на ухото водят до световъртеж. Най-често срещана е болестта на Мениер, при която световъртежът продължава часове и е придружен от глухота и шум в едното ухо, и вестибуларен неврит, с много интензивен световъртеж, който обикновено продължава няколко дни.
  • Употреба на няколко лекарства или полимедикация. Понякога взаимодействието между няколко лекарства причинява този тип замаяност, особено при възрастните хора.
  • Паническа атака. Един от симптомите на паническа атака е усещането за нестабилност при ходене, което също се появява многократно при ставане. Всъщност понякога се наблюдава, докато стоите на едно място.
  • Други причини. По-рядко причината за този вид виене на свят може да бъде инсулт. Това е внезапно запушване на мозъчен кръвоносен съд, неговото разкъсване или и двете.

Какво трябва да запомните

Ако замайването при ставане се състои от изолиран епизод или се появява много рядко, вероятно няма за какво да се притеснявате. От друга страна, ако е много интензивно и се появява често, ще трябва да се консултирате с лекар, който да прецени ситуацията.

Ако освен виене на свят, когато станете, имате и други симптоми като проблеми с координацията, проблеми при ходене, припадък или ако замаяността се появи след падане, най-добре е да посетите лекар възможно най-скоро. Същото се отнася и за тези, които освен световъртеж имат черни или кървави изпражнения.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Suarez, J., Pineda, R., Medina, F., & Jiménez, S. (2014). Hipotensión ortostática en el adulto mayor: Frecuencia y factores asociados. Revista Medica Herediana, 25(1), 30-36.
  • Peñafort, F. Desmayo (Síncope). Una historia con múltiples finales.
  • Escobar Pico, E. K. (2016). Entrenamiento del Equilibrio y la Propiocepción en las Personas que Padecen Mareo de Origen no Específico (Bachelor’s thesis, Universidad Técnica de Ambato-Facultad de Ciencias de la Salud-Carrera Terapia Física).
  • Neuhauser HK. The epidemiology of dizziness and vertigo. Handb Clin Neurol. 2016;137:67-82.
  • Post RE, Dickerson LM. Dizziness: a diagnostic approach. Am Fam Physician. 2010 Aug 15;82(4):361-8, 369.
  • Muncie HL, Sirmans SM, James E. Dizziness: Approach to Evaluation and Management. Am Fam Physician. 2017 Feb 1;95(3):154-162.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.