Какво е индуцирана от лекарства фоточувствителност?

Изчислено е, че около 3000 лекарства могат да причинят реакции на фоточувствителност. В какво се състои този проблем? Какви са симптомите? Прочетете тази статия, за да научите всичко, което трябва да знаете.
Какво е индуцирана от лекарства фоточувствителност?
Franciele Rohor de Souza

Прегледано и одобрено от фармацевт Franciele Rohor de Souza.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 11 август, 2023

Индуцираната от лекарства фоточувствителност е доста често срещана. Всъщност изследователите изчисляват, че около 3000 лекарства могат да причинят този ефект. Може да се прояви като фототоксична реакция или като фотоалергична реакция.

Поради това всички фототоксични или фотоалергични реакции са реакции на фоточувствителност, но не всички реакции на фоточувствителност са фототоксични или фотоалергични. Всичко това са необичайни реакции, които се появяват върху кожата след излагане на слънце и след прием на определени лекарства.

През лятото е особено важно да се внимава с този тип проблеми. Поради тази причина както здравните специалисти, така и пациентите трябва да бъдат информирани какво представляват тези лекарства и какви реакции могат да предизвикат.

Какво представлява предизвиканата от лекарства фоточувствителност?

Както споменахме, това състояние е кожна реакция, която възниква, когато слънчевите лъчи достигнат кожата и взаимодействат с определени химични съединения във фоточувствителната медицина.

Тези съединения, които реагират със светлинния спектър между видимата светлина и ултравиолетовото лъчение, могат да бъдат както активната съставка, така и един от ексципиентите, които са част от формулата.

Заслужава да се спомене, че реакциите на фоточувствителност съставляват 8% от всички нежелани лекарствени реакции, а пигментацията на кожата е сред рисковите фактори. Всъщност, колкото по-пигментирана е, толкова по-голяма е вероятността да страдате от тези реакции.

В допълнение към пигментацията, и други групи от населението са податливи на проблема. Сред тях откриваме и:

 • Пациенти, които са на лечение с НСПВС за хронична болка.
 • Пациенти с рак, които се лекуват с химиотерапия.
 • Хора с психиатрично заболяване, лекувани с фенотиазини.
 • Пациенти с високо кръвно налягане, които приемат тиазидни диуретици като лечение.
 • И накрая, възрастните хора и пациентите със слаба имунна система.
Лекарствата могат да причинят фоточувствителност.
Индуцираната от лекарства фоточувствителност се проявява със симптоми, подобни на слънчево изгаряне.

Какво е фототоксична реакция?

Както споменахме преди, фототоксичната реакция е вид реакция на фоточувствителност, предизвикана от лекарства. За разлика от фотоалергичната реакция, както ще видим по-късно, при фототоксичната реакция имунната система не играе роля.

Фототоксичните реакции представляват 95% от всички предизвикани от лекарства реакции на фоточувствителност. Те могат да се развият няколко минути или часове след приема на лекарството и основните симптоми са следните:

 • Еритема и оток
 • Сърбящи мехури
 • Симптоми, подобни на тежко слънчево изгаряне

Тези реакции са по-чести при перорално прилаганите лекарства и се развиват, защото създават свободни радикали, които взаимодействат с кислорода, което води до силно реактивни и увреждащи клетките химикали.

Какво е фотоалергична реакция?

Това е друг тип реакция на фоточувствителност. В този тип реакция, както беше отбелязано по-горе, участва имунната система. За да предизвикат фотоалергична реакция, UV лъчите трябва да предизвикат химическа трансформация на приложеното лекарство.

Лекарството се трансформира в друг химикал, наречен хаптен, който взаимодейства с кожните протеини и в крайна сметка предизвиква имунна реакция.

Сред най-честите симптоми е екзематозно възпаление, ако сте приемали лекарството през устата или обрив в случай, че е приложено локално.

Зачервена кожа на ръката
Имунната система участва във фотоалергичните реакции. Лезиите са екзематозни.

Кои са лекарствата, които могат да причинят реакции на фоточувствителност?

Много лекарства могат да причинят този тип реакция. Затова винаги трябва да проверявате техническите спецификации на лекарствата, за да знаете дали те са фоточувствителни лекарства или не.

Въпреки това ще предоставим кратък списък на някои от тези лекарства. Разбира се, не забравяйте, че има много повече, така че винаги трябва да се консултирате с вашия лекар или фармацевт.

 • Антимикробни средства като тетрациклини, цефалоспорини или лекарства за туберкулоза
 • Сърдечно-съдови лекарства: тиазиди, АСЕ инхибитори или статини
 • Хипогликемични лекарства, които са лекарства, които намаляват нивата на глюкозата
 • НСПВС или нестероидни противовъзпалителни средства
 • Ретиноиди
 • Психотропни лекарства
 • Химиотерапевтични средства
 • Антихистамини

Информацията за лекарствата е от ключово значение

Важно е да сте информирани за страничните ефекти, които лекарствата могат да причинят. За да направите това, можете да прочетете както листовката, така и техническия лист и да се консултирате с вашия лекар. Наистина, реакциите на фоточувствителност, предизвикани от лекарства, са често срещани и познаването на причините, които предизвикват, е много важно, за да ги предотвратите.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.