Какво да правите, ако се събудите през нощта

В следващите редове ще ви разкажем какво можете да правите, ако се събудите през нощта, за да избегнете неприятните последици.
Какво да правите, ако се събудите през нощта
Karla Henríquez

Написано и проверено от лекар Karla Henríquez.

Последна актуализация: 20 ноември, 2018

Можем да се сблъскаме с безсънието във всеки един момент, не само докато се опитваме да заспим. Понякога можем да се събудим през нощта и да не успеем да заспим отново.

Какво да правите, ако се събудите през нощта?

Събуждането в малките часове на деня и невъзможността да заспим отново е мъчително и изтощаващо. Искаме да си починем, защото знаем, че алармата ще ни събуди след малко, а ако не сме се наспали добре на следващия ден ще бъдем като зомбита.

Събуждането през нощта може да се дължи на различни причини: силен шум отвън (като сирената на пожарна например), кошмар, в стаята е прекалено горещо или студено и т.н.

След като веднъж се събудим заспиването може да се окаже трудно. Някои хора решават да променят позицията, в която спят. Други стават след като се събудят и избират да свършат някоя задача (понякога дори неща, които не са толкова важни).

Пълноценният нощен сън е важен за доброто ни физическо и умствено здраве. Недостатъчният сън води до апатия, раздразнителност, проблеми с паметта и вниманието, сънливост и други неприятни последици.

Освен това изпитваме и сериозни проблеми в работата и в социалните си контакти, ако не сме се наспали добре.

Кога трябва да се тревожим от факта, че се събуждаме прекалено рано? Когато това се случва повече от три пъти седмично. То може да е признак на силен стрес, тревожност или нервност. Ако продължи дълго би оказало силно въздействие върху здравето ни.

Препоръчваме ви да прочетете: 11 съвети за добър сън и събуждане отпочинали

Събуждане през нощта и приготвяне за сън
събеждане през нощта и повторно заспиване

Ако се събудите през нощта, това което можете да направите е да станете от леглото, да излезете от стаята, да си пуснете приглушено осветление и да започнете да се занимавате с нещо успокояващо за около 20 – 30 минути.

След това отново се върнете в леглото и се опитайте да заспите. Разбира се всеки сам си преценява коя дейност ще го отпусне. За някои хора това може да е медитирането или йогата, за други – четенето, играта на карти или разглеждането на снимки.

Със сигурност това не трябва да бъде занимание, което би „събудило“ нервната система. В никакъв случай не трябва да посягате към кафето, алкохола и цигарите.

Ако искате да използвате таблета или телефона си трябва да намалите максимално контраста им и да избягвате белите, зелени и сини светлини, спиращи образуването на мелатонин (хормона на съня).

Решавайки да гледате телевизия изберете канал, който лесно би ви приспал. Нещо без насилие, тревожни новини или сцени с премигващи светлини и цветове.

Ако заспите и отново се събудите направете същото, освен ако не сте се събудили 1 – 2 часа преди обичайното време за събуждане. В този случай е по-добре да станете и да започнете деня си по-рано.

Със сигурност имате достатъчно задачи, с които бихте могли да започнете деня си (подготовка на вечерята, приготвяне на списък за пазаруване, пускане на пералня, почистване на стаите и т.н.).

Как да се възстановите от събуждането през нощта

Без значение, че не сте си доспали предишната нощ, не правете грешката и не си мислете, (че можете да си наваксате пропуснатия сън с 3 часова дрямка. Освен това не можете да настроите вътрешния си часовник и да се събуждате по-късно. Така само ще влошите безсънието, превръщайки го в хроничен проблем.

Ако се събудите през нощта или страдате от безсъние, най-добре е да изчакате падането на нощта и тогава да си легнете и да поспите.

След безсънна нощ или такава, в която сте се събудили в малките часове на деня, трябва да се опитате да си наваксате пропуснатия сън възможно най-скоро, за да можете да изпълнявате задачите и отговорностите си на следващия ден. Ето и няколко съвета, които биха ви помогнали:

1.Увеличете приема на витамин B12
витамин В12 и събуждане през нощта

Ако не спите достатъчно организмът ви се нуждае от по-големи количества витамини от В групата (източници на енергия). Ако в тялото ви има недостиг на тези витамини, ще се чувствате отпаднали, сънливи и ще ви е трудно да се концентрирате. За да възстановите дефицита на тези витамини повишете консумацията на следните храни:

 • Миди, стриди
 • Риба, октопод, калмари
 • Черен дроб
 • Сирене
 • Яйца

Препоръчваме ви да прочетете и: Странните симптоми на недостига на витамини

2.Пийте чай от джинджифил

Този корен притежава редица качества, затова трябва да присъства в ежедневното ни меню. Ако се събуждате през нощта, в организма ви нивото на хормона кортизол се повишава и това ви държи под постоянен стрес.

Високото ниво на кортизола повишава и кръвното налягане, води до появата на тревожност и отслабва имунната система. За да се справите с тези неприятни последици няма нищо по-подходящо от изпиването на една чаша чай от джинджифил. Тази напитка се приготвя много лесно.

Съставки

 • ¼ чаена лъжичка настърган джинджифил (2 грама)
 • 1 чаша вода (250 мл)
 • Една супена лъжица мед (20 грама)
 • 1 пакетче черен чай

Приготвяне

 • Затоплете водата и я налейте в чаша.
 • Добавете пакетчето чай и го оставете да се запари 5 минути.
 • Извадете пакетчето и прибавете джинджифила.
 • Добавете меда и разбъркайте чая, докато се разтвори.

3.Избягвайте консумацията на захар и мазни храни
захар и връзката й със събуждането през ношта

Избягвайте консумацията на храни богати на въглехидрати, мазнини и захар, защото веднага повишават нивото на енергия.

Може би си мислите, че бързото повишаване на нивото на енергия е това, което ви е необходимо след безсънна нощ, но този ефект е само временен. След определено време ще се почувствате още по-уморени.

По-добре заложете на здравословните храни, богати на протеини, фибри и естествени мазнини, които ще ви осигурят енергия за дълго време. Спазвайте съветите ни и забравете за събуждането през нощта!


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.