3 необичайни стратегии да се справите с хронично безсъние

С възрастта имаме нужда от по-малко сън, но за по-добра почивка през нощта може би ще бъде достатъчно просто да придобиете някои полезни навици
3 необичайни стратегии да се справите с хронично безсъние

Последна актуализация: 14 декември, 2018

Нашият мозък регулира циклите си на сън и будност, като ги съобразява с часовете на тъмнина и светлина. На пръв поглед това изглежда просто за много от нас. Истинският проблем обаче е, че не винаги постигаме тази връзка. Хората, които страдат от хронично безсъние или такова от време на време знаят, че това не винаги се случва толкова лесно.

Просто защото е тъмно навън не е достатъчно, за да заспим. Всъщност понякога дори не се чувстваме достатъчно уморени.

Какво се случва с нашия мозък, което ни прави неспособни да задоволим тази основна биологична нужда?

Всъщност има много причини. Понякога това е възрастта или заболяване като диабет, артрит, хронична умора или фибромиалгия. Това обаче не е всичко.

Като казахме това днес искаме да задълбочим три аспекта, за да преборите това неприятно хронично безсъние, за които може би не знаете.

Искаме да предложим три ключови неща, които могат да ви помогнат да спите малко по-добре.

1. Синьо-зелени очила, блокиращи светлината, за да се грижите за мозъка си

освободете се от стреса, за да не ви застигне хронично безспокойство

Тези съвети са любопитни и интересни, а освен това е полезно да ги знаете.

Всички електронни устройства, които редовно използваме като компютъра, телефона и таблетите, излъчват светлина в синьо-зеления спектър, която оказва сериозно въздействие върху нашия мозък.

Това е мощен стимулант. Също така, един от неговите ефекти е значително да се намали производството на мелатонин, хормонът на съня, който се освобождава след излагане на тъмнина.

Така че, ако един от вашите навици е например вечер късно да работите на компютъра или да гледате филми или телевизионни сериали, помислете за носенето на специални очила, които блокират този тип светлинни вълни.

В действителност, носенето на тези очила за 3 часа преди лягане е достатъчно, за да забележите ефектите и да предотвратите досадното безсъние.

Необходимо е също така да помните, че като остаряваме, произвеждаме по-малко мелатонин. Казано така, е лесно да се разбере защо заспиването става все по-трудно.

Може би ще искате да се консултирате с професионален оптик за използването на този тип очила.

2. Яжте определени храни преди заспиване, за да предотвратите хронично безсъние

стабилизирайте кръвната захар против хронично безсъние

Много хора си лягат и заспиват незабавно. Обаче час или час и половина по-късно те се събуждат, чувстват се активни и започват да се въртят в леглото.

Ако преживявате това редовно, вероятно имате нужда да стабилизирате нивата на кръвната захар, така че да можете да се радвате на стабилна почивка.

За да избегнете това, можете да направите малък тест: само 10 минути преди лягане изпийте чаша топла вода с пълна лъжица органичен мед.

Това е само един малък експеримент. Някои хора изпитват противоположния ефект и се събуждат. Въпреки това, ако това действа за вас, тогава знаете, че във вашия случай имате спад на нивата на глюкозата. А това причинява хорнично безсъние.

3. Контролирайте скитащия си ум, за да не ви застигне хронично безсъние

Увреждащи ума навици причиняват хорнично безсъние

Когато спим част от нашият ум също спи. Казваме “част”, защото по-голяма част от ума се възползва от нашето несъзнателно състояние, за да изпълнява множество задачи.

Някои от частите на мозъка, които всъщност спят, са задната кора, средната префронтална кора и задната параитална кора. Тези зони регулират психологическата динамика като самосъзнание, автобиографична мисъл, аналитичен и скитащ ум.

Когато някой заспива дълбоко, тези области се “деактивират”. Въпреки това много хора, които страдат от безсъние, показват високи нива на мозъчна активност в тези области.

Защо? Техният скитащ ум не спира да се блуждае. Той е зает да мисли за всичко, което е направил и не е направил, какво ще прави утре, какво е казал този и онзи и т.н.

Това психическо напред-назад често се предизвиква от стрес и безпокойство и е мъчителен цикъл, който е трудно да се прекъсне или спре.

За да направите това, трябва да създадете рутинни процедури. Опитайте например да вземете релаксиращ душ и да четете книга два часа преди лягане.

Трябва да си кажете, че няма да мислите за нищо и че ще се ограничите само до релаксираща дейност.

Отпуснете ума си.

Изпробвайте тези прости съвети, за да видите какъв ефект имат върху вас.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.