Четири начина за справяне с тревожността

Медицинската общност твърди, че колкото повече знаем за болката, провокирана от проблемите с тревожността, толкова по-лесно е да се противодейства ефикасно на симптомите й.
Четири начина за справяне с тревожността

Написано от Katherine Flórez

Последна актуализация: 26 август, 2022

В днешно време тревожността е едно от най-често срещаните психологични състояния, с които се сблъскваме като личности. Много хора страдат от този проблем, но е добре все пак да знаете, че има начини за справяне с тревожността.

Някои хора са по-нервни и неспокойни от останалите, което се дължи на ритъма им на живот и бързината, с която приемат и обмислят всичко.

Независимо от факта, че болката при това състояние е на психическо ниво, много от хората така и не получават официална диагноза.

Това не означава обаче, че е абсолютно задължително да посетите лекар, за да осъзнаете, че се намирате в състояние на тревожност и ви е необходима помощ.

За проблемът с тревожността няма точна диагноза

Какво представлява тревожността?

Поради факта, че проблемите с тревожността засягат безброй хора по целия свят, мнозина си задават този въпрос.

Хората, които страдат от тревожност, обикновено са хиперактивни и неспокойни по природа. Повечето от тях не могат да контролират това безпокойство. Така ситуацията става твърде объркваща за тях.

За съжаление, преобладаващите емоции и мисли, свързани с тревожността, са отрицателни по природа. Страдащите от тревожно разстройство винаги очакват да се случи нещо лошо на тях или на близките им.

В повечето случаи хората, изпитващи тревожност, са наясно със съществуването на проблема, но не са в състояние да установят причината. Затова за тях е много трудно да контролират проблема.

Видове тревожност

Понякога човек няма достатъчно психологически сили за справяне с тревожността.

Медицинската общност твърди, че колкото повече знаем за болката, провокирана от проблемите с тревожността, толкова по-лесно е да се противодейства ефикасно на симптомите й.

По тази причина ще анализираме по-задълбочено аспектите на различните видове тревожност.

Генерализирано тревожно разстройство

Този вид тревожност може да се дължи на различни фактори. След като този тип състояние се отключи, човек започва да действа по неадекватен начин вместо да реагира спокойно и сдържано.

Поради изненадващия характер на този вид тревожност, страдащият от нея няма достатъчно психологически механизми за справяне с нея. Това може да доведе до неприятни изненадващи реакции.

Тревожност като личностна черта

Този тип тревожност се отнася за хората, които се борят с ефектите от тревожността от най-ранна възраст. В повечето случаи състоянието се проявява още в детството.

Лошото при хората, засегнати от тази форма на тревожността, е, че се налага да се борят с реакции от всякакъв вид. Всяка ситуация може да отключи автоматична реакция на безпокойство. В резултат от това може да се появи непрестанно и болезнено чувство на тревога и притеснение.

Начини за справяне с тревожността

Независимо от факта, че проблемът е сложен и широко разпространен, невинаги е необходимо да прибягвате до медицинска помощ за лечението му.

За щастие, има много разнообразни и ефикасни начини за справяне с тревожността.

По-долу ще ви представим някои идеи, които ще ви помогнат да се преборите с безпокойството. Съветваме ви да обърнете необходимото внимание на тези предложения и да ги използвате, за справяне с проблема.

1. Приемете тревожността

Както при всеки друг проблем, с който се сблъскваме, и тук е необходимо да приемем съществуването му, причините за появата му и всички възможни ефекти, които може да има над нас.

Особено при тревожността, колкото повече отричате очевидните й прояви, толкова повече щети ще провокирате.

Затова, ако се сблъскате с този проблем, едно от най-полезните неща, които можете да направите, е да признаете съществуването му и да не го категоризирате като нещо лошо. В противен случай може да си навлечете още повече неприятности.

2. Научете се да различавате ирационалните си мисли

Вече сте предприели първата стъпка за успешно справяне с проблема.

Вече сте предприели първата стъпка за успешно справяне с проблема, а именно приемането на факта, че страдате от тревожност. Това признание ще допринесе значително в усилията ви да овладеете състоянието.

Следващата стъпка е да разберете, че тревожността ще напълни съзнанието ви с безкраен поток от вредни мисли.

По-голямата част от тези мисли ще бъдат свързани с нелогични или ирационални страхове. По тази причина е необходимо да се научите бързо да разграничавате логичното от нелогичното, истината от измислицата.

Един от ефикасните методи за установяване рационалността на мислите ви е да си задавате поредица от прости, основни и лесни за отговаряне въпроси, за да определите логиката си. Въпреки че помощта на страничните хора може да бъде изключително полезна, препоръчваме да извършвате това упражнение сами и сами да се научите да поставяте мислите си под въпрос.

3. Определете приоритетите си

В живота на всички е ясно, че с течение на времето поемаме повече задължения, ангажименти и отговорности. Цялото това напрежение и стрес води до голямо обременяване на съзнанието ни.

Истината е, че всеки човек може да реагира с тревога под натиска на натрупващите се дейности и отговорности.

Важно е да знаете обаче, че тревожността се прикрива тихо в ума ви. Затова трябва да можем предварително да анализираме кои задължения, дейности или отговорности са най-важни, за да намалим стреса от натрупващите се дела.

След като установите кои са важните дейности, обмислете да намалите или да прекратите останалите, които не сте поставили в тази категория. В крайна сметка те само ще усилят тревожността ви в бъдеще.

4. Отделяйте достатъчно време за себе си

Хората обикновено запълват графиците си с множество дейности. Страдащите от тревожност обаче, по принцип са много по-заети от останалите.

Освен да изпълняват обичайните си задачи, те са принудени да се занимават усилено и с натоварващите си мисли.

Независимо колко трудно е станало ежедневието ви, трябва винаги да отделяте достатъчно време и за самите себе си. Необходимостта от това време става още по-важна, когато става въпрос за нуждата от спокойствие и почивка.

Съществуват разнообразни начини за отпускане. Някои са по-ефикасни от останалите, но всички те ще ви помогнат.

Пробвайте някои от следните:

 • Гледайте филм
 • Пробвайте упражнения за дишане и релаксация в дома си
 • Практикувайте йога или пилатес
 • Запишете се в клуб по танци
 • Смейте се
 • Намерете си хоби, което ви доставя удоволствие

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Alcalde Lapiedra, M. T. (1991). Los trastornos de conducta en la infancia y sus relaciones con las vivencias de ansiedad y depresión. Zaragoza: Universidad.
 • Arce, E. A. (2000). El hombre del siglo XXI: ansiedad o plenitud? Buenos Aires: Editorial Argenta Sarlep.
 • Brinkerhoff, S. (2004). Drug therapy and anxiety disorders. Philadelphia: Mason Crest Publishers
 • Generalised anxiety disorder in adults. (2018). Retrieved 25 July 2020, from https://www.nhs.uk/conditions/generalised-anxiety-disorder/
 • Kohn, R., Saxena, S., Levav, I., & Saraceno, B. (2004). The treatment gap in mental health care. Bulletin of the World health Organization, 82, 858-866.
 • Millan, M. J. (2003). The neurobiology and control of anxious states. Progress in neurobiology, 70(2), 83-244.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.