Какви са причините и видовете миаза?

Миазата е инфекция - причинена от вид ларви на мухи - която може да бъде много сериозна. Има редица превантивни мерки, които ви препоръчваме да предприемете, особено в тропическите страни.
Какви са причините и видовете миаза?
Diego Pereira

Прегледано и одобрено от лекар Diego Pereira.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 27 декември, 2022

Кожната миаза е инфекция на кожата, причинена от ларви на определени видове мухи, като Dermatobia hominis и тези от семейство Calliphoridae или Oestridae. Тези видове процъфтяват при хора или животни, които имат ниска защита. Какви са причините за появата и кои са видовете миаза?

Ларвите, когато са в ранни стадии, имат различна анатомия, физиология и екология от възрастните, се хранят с жива или мъртва тъкан. По този начин те унищожават тъканта, нахлувайки в големи количества кожа.

Признаците и симптомите могат да варират в зависимост от вида на мухата причинител. Тези инфекции обикновено се срещат в тропическите страни. А хората, които страдат от миаза в другите страни, наскоро са посещавали тропическа страна.

Какви са причините за появата и кои са видовете миаза?

миаза

Най-честите симптоми включват:

 • Раздразнена кожа.
 • Интензивен сърбеж
 • Усещане за движение в заразената област.
 • Остра и пронизваща болка.

Първоначално се появява малка червена подутина, която прилича на обикновено ухапване от насекомо или цирей. След това прераства в по-голяма буца с отвор в средата.

За разлика от ларвите на обикновените домашни мухи, повечето ларви, които причиняват миаза, нахлуват както в здрави, така и в мъртви тъкани.

Прочетете и: Кожните гъбични инфекции: 15 натурални средства за лечение

Клинични форми

1. Фурункулозна миаза

Някои от мухите, които причиняват фурункулозна миаза, са известни като мухи. Най-известните видове, които причиняват това заболяване, идват от Южна и Централна Америка и Субсахарска и тропическа Африка.

Понякога мухите снасят яйцата си върху други насекоми, като комари, или върху предмети като дрехи. По този начин те могат да влязат в контакт с човешката кожа.

Яйцата се разпадат на ларви, които проникват през кожата и се развиват и узряват. Без лечение, ларвите в крайна сметка излизат от кожата и падат на земята, за да продължат своя жизнен цикъл.

Понякога можете да видите малка част от края на ларвата. Ларвите се нуждаят от кислород, така че ако отворът в кожата е блокиран, те могат да излязат или поне да се доближат до повърхността.

 1. Разпространена линейна миаза

Когато мигрират под кожата, ларвата създава дермографизъм.

 1. Подкожна миаза

Появяват се дълбоки и болезнени бучки, които след няколко дни изчезват. Въпреки това, след това те се появяват отново.

 1. Кавитарна миаза

Това е най-разрушителната форма на миаза. Това е така, защото атакува цялата глава, включително параназалните синуси и външния слухов канал.

Нарича се кухина, защото може да унищожи тъкани, хрущяли и кости. Може дори да доведе до смърт. След като премине през черепните кости, може да достигне до мозъка, причинявайки възпаление, кървене и дори кръвоизлив.

Лечение, диагностика и профилактика

Мухи

Не пропускайте и: 9 аромата за борба с комарите

Диагнозата миаза се поставя клинично. Понякога диагнозата и лечението изискват ултразвук.

При язви можете да ги лекувате със сапун и вода, антисептици и перорални антибиотици. Когато става въпрос за фурунукуларна миаза, за блокиране на отвора на кожата можете да нанесете вазелин или лак за нокти. Ларвите обикновено се появяват спонтанно в рамките на 24 часа.

Ако ларвите умрат преди да бъдат отстранени, те са по-трудни за отстраняване и могат да причинят интензивна възпалителна реакция. Внимавайте да извлечете цялата ларва.

От друга страна, лекарството ивермектин, прилагано перорално или локално, може да убие ларвата или да й помогне да се появи. Също така, използването на репеленти може да попречи на комарите, пренасящи ларви на мухи, да ги отлагат.

И накрая, това са поредица от мерки за избягване на заразяване с ларви на мухи:

 • Затваряйте прозорците и вратите по тъмно.
 • Поставете мрежи или мрежи на прозорците.
 • Избягвайте да държите храна, боклук или течности наоколо в къщата.
 • Използвайте репелент против комари, особено в районите, най-засегнати от този вид заболяване.

Освен това, в тропическите региони трябва да гладите всички дрехи, особено ако се сушат навън, тъй като тъканта може да привлече яйцата на мухите.

Може да ви заинтересува ...
Как да лекуваме и предотвратяваме ухапвания от кърлежи
Здраве и Красота
Прочетете го в Здраве и Красота
Как да лекуваме и предотвратяваме ухапвания от кърлежи

Научете как да лекувате и предотвратявате ухапвания от кърлежи в тази статия. Как трябва да действате? Какви болести са свързани с това?

  • Franquelo Morales, P., García Mateos, D., & Panadero Sánchez, A. (2009). Miasis cutánea. FMC Formacion Medica Continuada En Atencion Primaria. https://doi.org/10.1016/S1134-2072(09)70108-2
 • Forero, E. (2011). Miasis en salud pública y salud pública veterinaria. Revista Sapuvet de Salud Pública.
 • Pastor, C., Briceño, G., & Schafer, F. (2013). Miasis cutánea forunculosa causada por Dermatobia hominis. Revista Medica de Chile. https://doi.org/10.4067/S0034-98872013000800018

Съдържанието на тази публикация е само с информативна цел. По никакъв начин не може да служат за улесняване или заместване на диагнози, лечения или съвети от професионалист. Консултирайте се с доверения си специалист, ако имате съмнения или търсите одобрението му преди да започнете всяка една процедура.