Какви са причините и видовете миаза?

Миазата е инфекция - причинена от вид ларви на мухи - която може да бъде много сериозна. Има редица превантивни мерки, които ви препоръчваме да предприемете, особено в тропическите страни.
Какви са причините и видовете миаза?
Diego Pereira

Прегледано и одобрено от лекар Diego Pereira.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 27 декември, 2022

Кожната миаза е инфекция на кожата, причинена от ларви на определени видове мухи, като Dermatobia hominis и тези от семейство Calliphoridae или Oestridae. Тези видове процъфтяват при хора или животни, които имат ниска защита. Какви са причините за появата и кои са видовете миаза?

Ларвите, когато са в ранни стадии, имат различна анатомия, физиология и екология от възрастните, се хранят с жива или мъртва тъкан. По този начин те унищожават тъканта, нахлувайки в големи количества кожа.

Признаците и симптомите могат да варират в зависимост от вида на мухата причинител. Тези инфекции обикновено се срещат в тропическите страни. А хората, които страдат от миаза в другите страни, наскоро са посещавали тропическа страна.

Какви са причините за появата и кои са видовете миаза?

миаза

Най-честите симптоми включват:

 • Раздразнена кожа.
 • Интензивен сърбеж
 • Усещане за движение в заразената област.
 • Остра и пронизваща болка.

Първоначално се появява малка червена подутина, която прилича на обикновено ухапване от насекомо или цирей. След това прераства в по-голяма буца с отвор в средата.

За разлика от ларвите на обикновените домашни мухи, повечето ларви, които причиняват миаза, нахлуват както в здрави, така и в мъртви тъкани.

Прочетете и: Кожните гъбични инфекции: 15 натурални средства за лечение

Клинични форми

1. Фурункулозна миаза

Някои от мухите, които причиняват фурункулозна миаза, са известни като мухи. Най-известните видове, които причиняват това заболяване, идват от Южна и Централна Америка и Субсахарска и тропическа Африка.

Понякога мухите снасят яйцата си върху други насекоми, като комари, или върху предмети като дрехи. По този начин те могат да влязат в контакт с човешката кожа.

Яйцата се разпадат на ларви, които проникват през кожата и се развиват и узряват. Без лечение, ларвите в крайна сметка излизат от кожата и падат на земята, за да продължат своя жизнен цикъл.

Понякога можете да видите малка част от края на ларвата. Ларвите се нуждаят от кислород, така че ако отворът в кожата е блокиран, те могат да излязат или поне да се доближат до повърхността.

 1. Разпространена линейна миаза

Когато мигрират под кожата, ларвата създава дермографизъм.

 1. Подкожна миаза

Появяват се дълбоки и болезнени бучки, които след няколко дни изчезват. Въпреки това, след това те се появяват отново.

 1. Кавитарна миаза

Това е най-разрушителната форма на миаза. Това е така, защото атакува цялата глава, включително параназалните синуси и външния слухов канал.

Нарича се кухина, защото може да унищожи тъкани, хрущяли и кости. Може дори да доведе до смърт. След като премине през черепните кости, може да достигне до мозъка, причинявайки възпаление, кървене и дори кръвоизлив.

Лечение, диагностика и профилактика

Мухи

Не пропускайте и: 9 аромата за борба с комарите

Диагнозата миаза се поставя клинично. Понякога диагнозата и лечението изискват ултразвук.

При язви можете да ги лекувате със сапун и вода, антисептици и перорални антибиотици. Когато става въпрос за фурунукуларна миаза, за блокиране на отвора на кожата можете да нанесете вазелин или лак за нокти. Ларвите обикновено се появяват спонтанно в рамките на 24 часа.

Ако ларвите умрат преди да бъдат отстранени, те са по-трудни за отстраняване и могат да причинят интензивна възпалителна реакция. Внимавайте да извлечете цялата ларва.

От друга страна, лекарството ивермектин, прилагано перорално или локално, може да убие ларвата или да й помогне да се появи. Също така, използването на репеленти може да попречи на комарите, пренасящи ларви на мухи, да ги отлагат.

И накрая, това са поредица от мерки за избягване на заразяване с ларви на мухи:

 • Затваряйте прозорците и вратите по тъмно.
 • Поставете мрежи или мрежи на прозорците.
 • Избягвайте да държите храна, боклук или течности наоколо в къщата.
 • Използвайте репелент против комари, особено в районите, най-засегнати от този вид заболяване.

Освен това, в тропическите региони трябва да гладите всички дрехи, особено ако се сушат навън, тъй като тъканта може да привлече яйцата на мухите.

 


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Franquelo Morales, P., García Mateos, D., & Panadero Sánchez, A. (2009). Miasis cutánea. FMC Formacion Medica Continuada En Atencion Primaria. https://doi.org/10.1016/S1134-2072(09)70108-2
 • Forero, E. (2011). Miasis en salud pública y salud pública veterinaria. Revista Sapuvet de Salud Pública.
 • Pastor, C., Briceño, G., & Schafer, F. (2013). Miasis cutánea forunculosa causada por Dermatobia hominis. Revista Medica de Chile. https://doi.org/10.4067/S0034-98872013000800018

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.