Как да бъркате бетон у дома? 7 идеи за какво да го използвате

Знаете ли, че можете да използвате бетон у дома за различни дейности? Ще ви кажем как да бъркате бетон и как можете да го използвате тук.
Как да бъркате бетон у дома? 7 идеи за какво да го използвате

Написано от Maria Jimena Freytes

Последна актуализация: 19 април, 2024

Искате ли да научите как да бъркате бетон, за да можете да го използвате за различни цели у дома? Във всеки магазин за обзавеждане на дома, базар и магазин, предназначен за продажба на дизайнерски артикули, е възможно да намерите предмети, направени от бетон. От известно време тези предмети задават тенденции, защото са декоративни елементи, които се адаптират към всеки стил и пространство.

Ако искате да се впуснете в света на занаятите, предметите от бетон могат да бъдат отлична алтернатива. Правят се много лесно. Тук ще ви кажем как!

Бетон за изработване на предмети: Какво трябва да знаете

Бетонът не е нищо повече от цимента, използван в строителството, но в този случай той е смесен с пясък и вода. Така се прави бетон за зидане.

За домашните хобита ще използвате само цимент и вода. Въпреки че няма точна пропорция, ключът е да ги смесите в паста, която ви позволява да ги поставите в контейнерите, които ще използвате за пълнене.

Можете да намерите различни видове цимент. Има класическо сиво и бяло, което се използва за такива дейности, защото е по-лесно да се рисува след това. И двете презентации предлагат гладко покритие и са приятни на допир.

Що се отнася до материалите, те варират в зависимост от типа хоби, с който се занимавате. В този случай ще ви дадем 7 идеи за малки и лесни декоративни предмети, които можете да направите у дома. Но след като придобиете техниката, ще можете да правите по-големи неща!

Формите могат да бъдат от чаши за еднократна употреба до такива, които купувате от магазините за DIY. Освен това ще ви трябва олио, което да сложите в тях, за да можете лесно да ги извадите от формите.

Съвети за работа с бетон у дома

Вярваме, че тези 5 съвета ще ви помогнат да се справите по-добре с този материал и да избегнете някои проблеми:

 1. Когато поставите сместа във формичките, леко я потупайте, за да премахнете въздушните мехурчета, които може да са останали.
 2. Когато дойде време за почистване на работното място, не изливайте вода с бетон в канала. Вместо това изчакайте да изсъхне и след това изстържете остатъците с шпатула. За да направите това, опитайте се да покриете мястото, където работите, с пластмаса.
 3. Носете специална маска, която покрива ноздрите и устата. Циментовият прах е много вреден.
 4. Опитайте се да се уверите, че ръбовете са равни, така че процесът на сушене също да е равномерен по цялата повърхност.
 5. В случай, че правите елементи, които ще бъдат на открито, покрийте ги с уплътнител, за да удължите живота им.
Приготвяне на бетонова смес
Циментът за декорация малко се различава от този за строителството, но по същество говорим за едно и също вещество.

Смятаме, че може да се насладите и на тази статия: Приятните дейности: Ключът към добрите отношения

Как се бърка бетон: Идеи за правене на предмети от този материал

Нека да разгледаме 7 идеи за използване на бетон у дома. Смятаме, че ще се изненадате от някои от тях!

1. Различни саксии

Ще започнем с класика, защото освен че е много лесна, тя дава възможност на вашето въображение да се развихри. Това е тайната: колкото по-интересна е матрицата, толкова по-оригинален ще бъде крайният резултат. Можете да използвате чаши за еднократна употреба, кутии за мляко, пластмасови бутилки и дори изрезки от плат, за да придадете текстуриран ефект.

Ще ви трябва следното:

 • Олио
 • 2 формички с различни размери
 • Цимент, вода и купа за смесване

Първо намажете формите с масло върху частите, които ще бъдат в контакт с цимента. След това смесете цимента с водата и го поставете в по-големия съд.

В центъра на по-големия съд поставете по-малкия с вода и камък вътре, за да му придадете тежест. За дренажния отвор на растенията можете да използвате сламка и да я поставите, когато циментът е още пресен, или след като изсъхне, можете да пробиете дупка със свредло. Когато разформовате, поставете почвата и растението в центъра.

2. Декоративни бетонни предмети

За да направите декоративни мобилни телефони, ще ви трябва следното:

 • Форми за шоколадови бонбони или сапуни (обикновено са изработени от силикон или пластмаса)
 • Олио за намазване на формите
 • Бои за украса на формите
 • Конци, за да ги окачите
 • Цимент и вода

Процедурата е същата като при тенджерите и не забравяйте да ударите няколко пъти формата, за да премахнете въздушните мехурчета. Когато циментът се охлади, поставете пръчка, за да направите дупката, през която ще премине шнурът или конецът.

Накрая можете да ги боядисате в цвят по ваш избор. Ако поставите магнит от едната страна, можете да ги използвате, за да държите бележки върху хладилника.

3. Поставка за гореща тенджера

Намерихме тази идея за много практична и лесна за изпълнение. Това е основа за поддържане на горещи тенджери и предпазване на покривки и други повърхности.

Трябва да вземете форми във формата на тънки цилиндри, за да ги напълните с цимент. Не забравяйте да направите дупките, за да прокарате кожено въже или нишка от сезал и да ги съедините.

4. Поставка за хартия

За този модел можете да изберете по-дебела цилиндрична форма, да я напълните със сместа и да поставите тел със скоба отгоре вътре във формата. Ще останете със забавен аксесоар за бюро, за да държите снимки или важни съобщения!

5. Поставка за пръстени

За да направите много шикозен държач за пръстени, всичко, от което се нуждаете, е малка конична форма. След маслото се поставя сместа, потупва се няколко пъти и това е.

След като изсъхне, можете да го украсите и да поставите пръстените си там. Това е отличен избор за подарък на любител на бижута.

6. Декоративни букви

За да направите циментови букви , ще трябва да закупите форми за пълнене. Идеални са за събития и партита, където можете да поставите инициалите на гостите.

Саксии от бетон
Циментовите саксии са класика. Има обаче много други възможности за използване на материала в декорацията.

Харесва ли ви тази статия? Може също да прочетете и: Интелигентните саксии: как работят и ползите за растенията

7. Вази

Циментовите вази или саксии ще придадат много специален щрих на вашите стаи. Можете да използвате пластмасови бутилки с различни размери като форми. След като не са формовани, ги напълнете със сухи или свежи цветя, клони или бамбукови пръчици.

Как да бъркате бетон у дома

Както вече говорихме в тази статия, има безброй опции за предмети, които могат да бъдат направени с цимент, и много от тях са изключително полезни, а не само декоративни.

Освен това можете дори да мислите за това като за евентуална възможност за работа, за да спечелите допълнително пари.

Като цяло се надяваме, че можете да се захванете за работа и да създадете забавни предмети с вашия личен печат!


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.