Как да се отървете от въшките по косата естествено

Ако миризмата на чесън ви плаши може да използватe майонеза или вазелин, за да се отървете от дребните вредители.
Как да се отървете от въшките по косата естествено

Написано от Okairy Zuñiga

Последна актуализация: 26 август, 2022

Въшките по косата са дразнещи малки същества, които никой не обича.

За съжаление, когато напастта дойде във вашия район и влезне в контакт с вас или вашите деца, може да се окаже много трудно да се отървете от тях. В края на краищата малките паразити се възпроизвеждат и да се умножават с голяма лекота.

Въшките по косата от този вид засягат само хората. Въпреки че могат да бъдат изключително досадни и да причинят много дразнене и неудобно положение, те не са свързани със сериозни здравословни проблеми.

Въпреки това, макар че не са опасни, сериозно се съмняваме, че някой просто ще чака и ще се надява, че тези малки буболечки ще ви оставят на мира по свое желание.

Въшките по косата няма да изчезнат с магическа пръчка. Всъщност, единственият начин да се отървете от тях веднага ще бъде да отрежете цялата си коса!

Но тъй като знаем, че може би харесвате косата си и може би не искате да предприемете такова драстично действие, ще ви покажем някои естествени методи, които да ви помогнат да се отървете от тях.

Използвайте майонеза

отървете се от въшките по косата, като използвате майонеза

Намазването плътно на цялата глава с майонеза може да бъде най-ефективният естествен начин за борба с въшките по косата. Това е така, защото благодарение на своята консистенция, това е мощен инструмент, който може да помогне за задушаването на тези досадни малки същества.

Ако майонезата не убие всички въшки чрез задушаване, тези, които оцелеят при първоначалното намазване ще бъдат замаяни и хванати в капана на соса. Може да ги уловите чрез използването на фин гребен – толкова е просто!

След това се погрижете да измиете добре косата си. Препоръчваме да повтаряте лечението всеки ден в продължение на една седмица, за да получите най-добри резултати.

Плюс това, страхотен страничен ефект е, че това лечение ще ви остави с блестяща и здрава коса благодарение на свойствата на майонезата.

Използвайте зехтин

Зехтинът има вискозна консистенция, която подобно на майонезата, помага за унищожаването на въшките чрез задушаване.

 • За да използвате този метод, просто вземете голямо количество зехтин и го нанесете директно върху косата.
 • Ако косата ви е много дълга, нанасяйте върху малки части като прилагате зехтина малко по малко, докато покриете цялата коса.
 • След това покрийте главата с шапка за душ или кърпа, оставяйки зехтина да върши магическите си действия през нощта.
 • Сутринта открийте косата си и отстранете въшките с фин гребен. След това просто я измийте нормално.

Използвайте чесън

Този метод е много различен и не разчита на мазни или вискозни вещества за елиминиране на въшките чрез задушаване. Това е страхотна техника, стига да не сте чувствителни към миризмата на чесън!

Ще са ви нужни между 10 и 20 скилидки чесън, в зависимост от дължината на косата.

 • Обелете и намачкайте скилидките, докато получите гладка паста.
 • След това просто я нанесете директно върху косата си.
 • Оставете я да действа между 40 минути и един час.
 • След това просто измийте косата си с обичайния шампоан.

Не се притеснявайте твърде много за силната миризма, тя ще изчезне с помощта на шампоана.

Сол

отървете се от въшките по косата с помощта на сол

Както вероятно вече знаете, солта е една от най-мощните натурални съставки, когато става въпрос за отстраняването на въшките по косата.

Когато се комбинира с оцет, тя ви дава чудесна смес, която ще ви помогне да премахнете завинаги паразитите по косата и да оставите този досаден проблем зад себе си.

 • ½ чаша сол (100 гр.)
 • ½ чаша оцет (125 мл.)

Приготовление

 • Смесете солта с оцета, докато получите хомогенна смес.
 • След това нанесете върху косата си, като покриете цялата си глава.
 • Покрийте с шапка за душ и оставете да действа цяла нощ.
 • На следващия ден измийте нормално косата си и наблюдавайте как въшките изчезват.

Когато използвате това лечение, внимавайте да не попадне в очите ви. В крайна сметка когато тези две съставки се смесят заедно могат да причинят сериозни проблеми със зрението.

Използвайте вазелин

отървете се от въшките по косата с помощта на вазелин

Това е друг метод за борба с въшките, който се базира на мастна или мазна съставка.

 • Нанесете голямо количество вазелин върху косата си.
 • След това покрийте с шапка за душ и оставете да действа през нощта.
 • На следващата сутрин отстранете вазелина с помощта на малко бебешко олио, след което изплакнете добре с вода и чрез използването на фин гребен.

Имайте предвид, че вазелинът има изключително плътна консистенция. Това може да доведе до запушване на порите на кожата. Поради тази причина най-добре е да избягвате нанасянето на големи количества директно върху кожата, и да се фокусирате върху прилагането върху косата.

Освен това се уверете, че не прилагате това лечение повече от 3 последователни дни.

Масло от чаено дърво

отървете се от въшките по косата с естествени средства

Ако това, което търсите е естествен, но по-малко драстичен начин да се отървете от въшките по косата, не забравяйте да опитате това масло. Препоръчва се благодарение на силните си инсектицидни свойства.

Нещо повече, това е малко по-приятелски вариант от солта, вазелина или чесъна.

 • Използвайте само количеството масло от чаено дърво, от което се нуждаете и не прекалявайте. Уверете се, че цялата коса е добре покрита.
 • За да избегнете дискомфорта, покрийте главата си с шапка за душ или кърпа и оставете маслото от чаено дърво да си свърши работата.
 • На следващия ден срешете косата си добре и я изплакнете обилно с вода. Повтаряйте този процес всяка вечер в продължение на една седмица.

Напълно възможно е да се отървете от въшките по косата естествено

Знаем, че има голямо разнообразие от търговски продукти, които са предназначени да ви отърват от вредителите. Проблемът обаче е, че някои химикали, които се използват също така потенциално са много вредни.

 • Силно ви препоръчваме да изберете някое от горепосочените средства за отстраняване, което е най-подходящо за вас. Дори сместа от сол и оцет да е по-малко вредна от търговските варианти, с които разполагате.
 • Може също така да използвате тези средства колкото пъти смятате, че е необходимо, за да се отървете от проблема.
 • Ако сред хората около вас тези паразити все още присъстват, препоръчваме ви да продължите да прилагате избраното от вас лечение за още няколко дни.
 • И накрая не забравяйте, че можете да сменяте процедурите и да изпробвате друго средство, като ги редувате, за да постигнете най-добри резултати.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.