Четири маски с хлебна сода против черни точки

Най-често причината за появата на пъпките и черните точки се крие в замърсяването и бактериите под повърхността на кожата. В тази статия ще ви дадем четири маски с хлебна сода, които са евтини, лесни за приготвяне и ефикасни.
Четири маски с хлебна сода против черни точки
Karla Henríquez

Написано и проверено от лекар Karla Henríquez.

Последна актуализация: 25 август, 2022

Знаете ли, че има лесни и ефикасни маски с хлебна сода против черни точки?

Хлебната сода е невероятен продукт за ексфолиране на кожата , който я прави гладка, почиства я от замърсяванията и премахва черните точки. Освен това неутрализира рН нивото на кожата, което нерядко се променя заради използването на грим и други продукти. А когато рН нивото се промени, започват да се появяват бактерии, кожата се омазнява по-бързо и черните точки са факт.

Прочетете следващите редове, в които ще споделим с вас четири маски с хлебна сода против черни точки. Сами ще се уверите, че се приготвят лесно. И са толкова полезни за кожата!

Защо хлебната сода се използва в борбата с черните точки?

Четири маски с хлебна сода против черни точки

1.Хлебна сода и вода
Тези лесни маски с хлебна сода ще ви помогнат да се справите с черните точки.

Тази първа маска се приготвя най-лесно. Нанасяйте я всяка вечер след като почистите грима си.

Съставки

 • 1 чаена лъжичка хлебна сода
 • 2 супени лъжици вода

Начин на употреба

 • Почистете добре грима си и измийте лицето си с топла вода, за да отворите порите на кожата.
 • Смесете хлебната сода с водата и бъркайте докато получите хомогенна смес.
 • Нанесете получената маска върху Т-зоната и я оставете да подейства 5 минути.
 • Накрая масажирайте кожата, върху която сте нанесли маската, за около 2 минути и се измийте със студена вода.

2.Маска с лимонов сок и кафява захар
Кафявата захар често се използва за приготвянето на домашни ексфолианти.

Ако от дълго време се опитвате да се отървете от черните точки без особен успех, то тогава ви съветваме да опитате тази ексфолираща маска.

Захарта спомага почистването в дълбочина и изглажда кожата, без да я дразни. Същевременно лимонът притежава адстригентно и антибактериално действие, намаляващо вероятността от появата на инфекции.

Съставки

Начин на употреба

 • Смесете всички съставки и нанесете получената смес върху лицето. Предварително трябва да сте го почистили.
 • След това с помощта на пръстите си масажирайте маската върху лицето си като акцентирате върху зоната на носа и брадичката.
 • Оставете маската да подейства 15 минути и се измийте.

3.Хлебна сода и розмарин
Една от най-ефикасните маски с хлебна сода е тази с вода от розмарин.

Водата от розмарин омекотява и хидратира кожата като същевременно затваря порите. Това е изключително полезно, тъй като колкото по-свити са порите, толкова по-малък е и шансът токсините да се натрупат в тях.

Освен това водата от розмарин се бори срещу инфекциите и е подходяща за чувствителна кожа, тъй като я почиства нежно.

Съставки

Начин на употреба

 • Почистете лицето си по обичайния начин или се измийте с вода и подходящ сапун.
 • Смесете водата от розмарин с хлебната сода и нанесете получената паста върху местата с черни точки.
 • Оставете маската да подейства 15 минути.
 • Накрая се измийте с топла вода и подсушете лицето си с мека хавлия.

Използвайте овлажняващ продукт. Правете си маската 3 пъти седмично.

4.Сода за хляб и прясно мляко
Прясното мляко често се използва и като козметично средство.

Последната ни маска против черни точки се приготвя с прясно мляко. Хлебната сода съдържа киселини неутрализиращи алкалността на кожата. А млечната киселина в прясното мляко спомага почистването и ексфолирането на кожата..

Съставки

Начин на употреба

 • Смесете съставките, за да получите паста.
 • Нанесете я върху почистена кожа на лицето и след това я оставете да подейства 1 минута.
 • Накрая се измийте с топла вода с кръгообразни движения.
 • Правете си маската три пъти седмично.

За какво трябва да внимавате, когато си правите тези маски с хлебна сода

Хлебната сода е неутрален продукт, подходящ за почистването на черните точки. Но има определени неща, които е добре да запомните:

 • Избягвайте нанасянето на тези маски върху места с раздразнена кожа или ранички. Въпреки че повечето съставки са безвредни, все пак биха могли да раздразнят раничките. Затова най-добре изчакайте, докато зараснат и възпалението отмине. Обикновено това отнема от два до пет дена. Ако забележите, че състоянието на кожата ви не се подобрява, ви съветваме да посетите дерматолог.
 • Не прекалявайте с употребата на тези маски. Ако ги нанасяте по-често от препоръчаното, те могат да раздразнят кожата ви. Дори ако имате много черни точки, трябва да спазвате указанията, които ви дадохме. При повечето козметични продукти резултатите от действието стават видими след третата седмица на употреба.
 • Спрете употребата на тези маски с хлебна сода, ако забележите появата на какъвто и да е проблем. Дори никога да не сте имали проблеми с употребата на тези продукти преди, прекратете нанасянето на маските, ако видите появата на какъвто и да е било страничен ефект. Факторите на околната среда и другите козметични продукти често могат да причинят проблеми, дори никога преди това да не сте се сблъсквали с тях.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Mostardeiro, S. C. T. de S., & Pedro, E. N. R. (2011). O cuidado de enfermagem em situações de alteração da imagem facial. Rev Gaucha Enferm. https://doi.org/10.1590/S1983-14472011000200012
 • Cedeño, J. B. (2015). La Cara , sus Proporciones Estéticas. Clínica Central “Cira Garcia.” https://doi.org/10.1016/j.gca.2006.06.585
 • Cerutti, M., & Neumayer, F. (2004). Introducción a la obtención de aceites esenciales de limón. Universidad Del Centro Educativo Latinoamericano.
 • Sayar, R. (1988). Nutrientes del huevo, composición química, buenas prácticas.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.