Хирургичната менопауза: какво представлява и какви са последствията от нея?

Тази статия обяснява какво представлява хирургичната менопауза, защо се появява, симптомите и последиците от нея, както и възможните опции за лечение.
Хирургичната менопауза: какво представлява и какви са последствията от нея?
Leidy Mora Molina

Прегледано и одобрено от медицинска сестра Leidy Mora Molina.

Написано от Rafael Victorino Muñoz

Последна актуализация: 04 декември, 2023

Хирургичната менопауза е процес, който настъпва при жените след операция за отстраняване на яйчниците. Подобна е на естествената менопауза, само че настъпва във все още фертилна възраст.

В резултат на това в тялото настъпват някои промени, които се проявяват с различни симптоми:

 • Горещи вълни
 • Изпотяване
 • Раздразнителност
 • Нарушения на съня

Менопаузата е естествен процес в организма

Менопаузата е процес, през който преминават жените. Той е свързан със спирането на производството на яйцеклетки и прогресивното намаляване на нивата на половите хормони.

Възрастта, на която започва менопаузата, може да варира от човек на човек. При някои жени започва около 45-годишна възраст и етапите могат да се разпрострат за период от няколко години.

През този период се идентифицират три фази:

 • Пременопауза: първите симптоми се появяват поради намаляване на активността на яйчниците.
 • Менопауза: белязана от окончателното изчезване на менструацията.
 • Постменопауза: появяват се различни симптоми, всички от които са свързани със спада на нивата на естроген.

Харесва ли ви тази статия? Може да прочетете и: Менопаузата и нарушенията на съня: каква е връзката?

Какво представлява хирургичната менопауза?

За разлика от предходната, хирургичната менопауза, наричана още ятрогенна менопауза, не настъпва по естествени причини. Може да се случи на всяка възраст, тоест при жени, които все още могат да забременеят.

Както подсказва името й, това е следствие от хирургична интервенция, извършена за отстраняване на яйчниците, наречена двустранна овариектомия или оофоректомия, което представлява отстраняване на яйчниците. Може да се наложи по различни причини:

Но ако се направи операция за отстраняване на матката, но яйчниците (единият или и двата) останат, жената ще има естествена менопауза, на подходяща възраст. С други думи, след хистеректомията, менструацията ще спре, но функцията на яйчниците ще позволи производството на естроген да продължи.

Трябва да се уточни, че понякога двустранната оофоректомия се извършва заедно с хистеректомия, като профилактична мярка за предотвратяване на рак. С други думи, отстраняват се здрави яйчници. Според изследвания това може да се случи в 40-55% от случаите.

хирургична менопауза
Хистеректомията е отстраняването на матката. Оофоректомията е отстраняването на яйчниците. И двете операции могат да се извършват заедно, ако е указано от вашия лекар .

Първоначалните симптоми на хирургичната менопауза

След извършване на оофоректомия започват да се появяват някои симптоми. И въпреки че са подобни на тези, които възникват, когато процесът протича естествено с възрастта, при хирургичната менопауза някои се появяват още от първия ден след операцията.

В този ред на мисли, сред симптомите на менопаузата, които могат да се появят веднага, можем да открием следните:

 • замаяност
 • депресия
 • раздразнителност
 • главоболие
 • горещи вълни
 • нарушения на съня
 • безпокойство и нервност.
 • прекомерно изпотяване (хиперхидроза).

Смятаме, че може да ви е интересно да прочетете и: Световен ден на менопаузата: Нека му отдадем значението, което заслужава

Последици от хирургичната менопауза

Постепенно ще има и други последици от хирургичната менопауза, защото нивата на естроген намаляват. Както се случва при естествената менопауза, рискът от развитие на редица заболявания се увеличава. Нека да разгледаме какви са те.

Остеопороза

Въпреки че естрогенът, заедно с прогестерона, са основните женски полови хормони, те са свързани и с други функции в тялото. В този смисъл оказват ефект върху костната система.

Следователно, когато нивата им намалеят, костите стават по-крехки, увеличавайки риска от фрактури. Според проучвания има и други фактори, които влияят върху появата на остеопороза, като фамилна обремененост, прием на калций, физическа активност, затлъстяване и тютюнопушене.

Повишаване на холестерола и сърдечно-съдовия риск

Естрогенът също е тясно свързан с холестерола. По този начин, когато нивата на този хормон се повишат, нивата на HDL холестерола (или добрия холестерол) се увеличават, а тези на LDL (лошия холестерол) намаляват.

Според изследване, сърдечно-съдовият риск на човек се увеличава с хирургична менопауза. Появяват се заболявания като атеросклероза, както и възможността от инсулти и инфаркт на миокарда.

Намалено сексуално желание

Според резултатите от проучване, при жени с хирургична менопауза поради двустранна оофоректомия, с или без хистеректомия, разпространението на разстройството на хипоактивното сексуално желание (HSDD) е по-високо.

Последици от хирургичната менопауза – вагинална сухота

Друго последствие от намаляването на нивата на естроген е, че вагината става по-малко овлажнена. Дори променя рН-то си, което също засяга вагиналната микробиота.

Други телесни промени

В допълнение към горното, ниският естроген променя нивата на колаген и еластин, което води до намаляване на производството им. В резултат на това кожата губи влага и блясък, което води до повече бръчки. По същия начин ноктите могат да станат чупливи и възможността за развитие на алопеция се увеличава.

Последици от хирургичната менопауза – емоционални разстройства и депресия

Поради менопаузата жените са по-склонни да страдат от разстройства на настроението и различни психологически проблеми, включително депресия, тревожност, раздразнителност, нервност, загуба на памет и намалена концентрация.

Лечение на хирургична менопауза

Горепосочените нарушения могат значително да повлияят на качеството на живот на жената. Ето защо, за да се намалят, избегнат или предотвратят подобни симптоми и последствия, се прилагат различни видове лечение на хирургичната менопауза.

Горещи вълни
Когато симптомите на хирургична менопауза повлияят на качеството на живот, се назначава медицинско лечение. Също така, когато има повишен риск от бъдещи усложнения.

Хормонална заместителна терапия (ХЗТ)

Наричана още естрогенна заместителна терапия, тя се стреми да компенсира това, което яйчниците обикновено произвеждат. Прилага се по различни начини, или с пластири, или през устата (таблетки).

Тези заместващи хормони помагат за намаляване на симптомите, предпазват от остеопороза и предотвратяват сърдечно-съдови проблеми. Те също така намаляват честотата и интензивността на горещите вълни, загубата на колаген и вагиналната сухота.

Счита се обаче, че ХЗТ носи определени рискове. В тази връзка някои проучвания показват, че може да увеличи риска от инсулт, венозна тромбоемболична болест и рак на гърдата.

Други фармакологични лечения

Други лечения, алтернативни или допълващи хормоналното заместване, включват следните опции:

 • Добавки с калций и витамин D за предотвратяване на остеопороза.
 • Антидепресанти и антиконвулсанти при горещи вълни и тревожност.
 • Антихипертензивни средства при развиваща се артериална хипертония.

Фитотерапия

Фитотерапевтичното лечение при хирургична менопауза включва използването на екстракти от различни растителни видове, като черен кохош, соя, червена детелина, маслинови листа и чесън.

Те могат да имат антиоксидантни, кардиопротективни и невропротективни ефекти, като помагат за облекчаване на мускулно-скелетни нарушения, загуба на памет и горещи вълни. Според проучвания някои растения са показали ефикасност при облекчаване на определени симптоми.

Все още обаче са необходими повече изследвания в това отношение.

Здравословен начин на живот

И накрая, препоръчва се здравословен начин на живот с диета, богата на калций, редовна физическа активност, стремеж към поддържане на здравословно тегло, слънчеви бани в умерени количества (за поддържане на нивата на витамин D) и избягване на тютюнопушене и прекомерен прием на алкохол.

Не сте сами, ако сте преминали през хирургична менопауза

Справянето с последствията от хирургичната менопауза може да бъде трудно за някои жени, тъй като засяга техния сексуален живот и здраве. Да можеш да разчиташ на помощ обаче е ценно при тези обстоятелства.

На първо място, са семейството, партньорът и приятелите. Освен това трябва да знаете, че има и групи за подкрепа от хора, които са преминали през същата ситуация и които се срещат, за да споделят своя опит.

Въпреки това, ако смятате, че преминавате през трудна ситуация, не се колебайте да отидете на терапия при специалист по психично здраве. Също така, не забравяйте да следвате препоръките на лекаря, както и да посещавате всички планирани прегледи.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Alba Maldonado J. Trastorno de Ansiedad y menopausia quirúrgica Universitas Médica. 2007; 48(3): 325-333.
 • Bolaños Chaves B, Ortega Muñoz E. Riesgo cardiovascular asociado a menopausia. Revista Médica Sinergia. 202; 6(1): e629.
 • Ceinos Arcones M, Acosta Estévez E, Martín Perpiñán C, et al. Factores de riesgo en relación con la osteoporosis y la edad de presentación de la menopausia en población general. Atención Primaria. 1999; 24(3): 140 – 144.
 • Cornellana Puigarnau M.  Hypoactive sexual desire disorder in surgical menopause. Folia Clinica en Obstetricia y Ginecologia. 2008; 73: 36-39.
 • Couto Núñez D, Nápoles Méndez D, Mustelier Ferrer H. Menopause surgically induced. MEDISAN. 2012;  16(12): 1906-1914.
 • Gallego M, González A, Méndez S, et al. La fitoterapia en el tratamiento de los síntomas de la menopausia. Gaceta Médica de Bilbao. 2009; 106(2): 61-67.
 • Jacoby V, Grady D, Wactawski-Wende J, et al. Oophorectomy vs ovarian conservation with hysterectomy: cardiovascular disease, hip fracture, and cancer in the Women’s Health Initiative Observational Study. Arch Intern Med. 2011; 171(8): 760-768.
 • Lara TH, Bravo LM, Meléndez MJD, et al. Depresión mayor y menopausia. Un estudio controlado. Rev Neurol Neurocir Psiquiat. 2002; 35(3): 138-143.
 • Shuster L, Gostout B, Grossardt B, Rocca W. Prophylactic oophorectomy in premenopausal women and long-term health. Menopause International. 2008; 14(3): 111-116.
 • Urrutia M, Araya A, Padilla O. Sexualidad e histerectomía: diferencias entre un grupo de mujeres con y sin ooforectomía. Rev. chil. obstet. ginecol.  2011;  76(3): 138-146.
 • Yuschak S. Tipos de ooforectomía e indicaciones en cáncer de mama. Rev Arg Mastol 2005; 24(83):142-158.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.