Ефектите от отравяне с боракс и как да го използвате внимателно

Бораксът може да бъде чудесен съюзник в почистването, стига да се вземат предпазни мерки и да се избягва вдишване или контакт с кожата и лигавиците. Ще ви разкажем повече по темата.
Ефектите от отравяне с боракс и как да го използвате внимателно

Написано от Rafael Victorino Muñoz

Последна актуализация: 26 август, 2022

Отравянето с боракс може да възникне по няколко начина: чрез вдишване, поглъщане или контакт с кожата. От своя страна може да причини различни ефекти, като респираторни проблеми, храносмилателни проблеми и дразнене.

Това вещество присъства в почистващи продукти, перилни препарати и дори козметика. Също така е съставка в желетата, с които децата си играят. Счита се, че малките деца са изложени на най-голям риск от реакции, дори при по-ниски дози.

Следователно не може да се счита за напълно безопасно вещество. И въпреки че не е необходимо да се стига дотам, че да се изключи напълно от живота ни, бораксът трябва да се използва внимателно, като се вземат някои предпазни мерки.

Какво е боракс и за какво се използва?

Бораксът, наричан още натриев тетраборат или натриев борат, е водоразтворима сол. Този алкален химикал може да се открие на пазара под формата на бял прах.

Също така е съставка в голямо разнообразие от продукти с различни цели, включително за почистване, пране, козметика за лична хигиена и др. Натриевият борат се съдържа в пасти за зъби, води за уста, лосиони, кремове за кожа, овлажнители, слънцезащитни продукти, бои и хербициди, както и играчките желета за деца, която споменахме по-рано.

В този смисъл неговите употреби и приложения, както битови, така и индустриални, са разнообразни:

 • За премахване на плесен и петна от плесен
 • Дезинфектант, белина и препарат за отстраняване на петна от дрехи
 • Неутрализатор на миризми
 • Борба с вредители и насекоми
 • Противогъбично средство за краката
 • Консервиране на дървесина
 • В пожарогасители
 • В хранително-вкусовата промишленост за сгъстяване или придаване на текстура
 • Омекотител за твърда вода
 • Топящ се елемент при заваряване
 • Съставка на стъклото и керамиката
 • Оцветител във фойерверки
Почистване на душ.
Бораксът е едно от най-често препоръчваните вещества, в търговски или домашни продукти, за премахване на мухъл.

Симптоми на отравяне с боракс

В малки концентрации бораксът не е непременно токсичен. Ако беше така, нямаше да се включва в козметични продукти или храни. Но когато е в чист вид и в по-големи количества, може да предизвика различни реакции.

Те варират в зависимост от това дали веществото се вдишва, поглъща, попада върху кожата или влиза в контакт с лигавиците. На свой ред, интензивността на реакцията се увеличава, когато контактът се поддържа във времето.

Контакт с кожата

Експертите смятат, че това вещество може да се абсорбира чрез кожата. Възможните ефекти от отравяне с боракс чрез контакт с кожата включват сухота, дразнене, зачервяване, сърбеж или парене, както и болка.

Ако контактът е продължителен, могат да се отключат екзема, еритематозни обриви и псориатичен дерматит. Според изследвания са наблюдавани случаи на контактен дерматит при деца като алергична реакция при работа с домакински кит (слуз), направен от лепило, боракс и багрила.

Мукозна реакция

Контактът с лигавиците, особено с очите, може да причини дразнене, възпаление и болка. Продължителното или повтарящо се излагане може да доведе до алергичен конюнктивит.

Вдишване на боракс

Максималната граница на експозиция се оценява при концентрация от 2 милиграма (mg) боракс на кубичен метър (m3) въздух за осем часа. Или 6 mg/m3, ако периодът от време е кратък (по-малко от 15 минути).

Над тези нива може да възникне отравяне с боракс.

При вдишване могат да възникнат различни ефекти:

При хора, които работят с това вещество, се споменават и други симптоми, като суха кашлица, кървене от носа, възпалено гърло, бронхит и ларингит. Въпреки това, някои проучвания съобщават, че след няколко години изследване на респираторните симптоми на работници, изложени на натриев борат, не са открити доказателства за промяна в белодробната функция, която може да бъде свързана с кумулативна експозиция.

Поглъщане на боракс

Поглъщането на натриев борат във високи дози може да причини стомашно-чревни проблеми като гадене, повръщане, диария и коремна болка, както и главоболие, мускулни спазми и обща слабост.

Може дори да засегне функцията на бъбреците и централната нервна система. В тежки случаи се наблюдава шок, спад на кръвното налягане, тахикардия, олигурия и цианоза.

Изчислено е, че 10 до 25 грама могат да бъдат смъртоносни за възрастни (0,4 до 1 унция) и между 5 до 6 грама за деца (0,2 унции).

Други ефекти при работа с боракс

Според преглед, проведен през 2021 г., се счита, че отравянето с боракс има ефект върху бременността на животните, което показва намаляване на теглото на плода с 20%. Въпреки това, няма доказателства за същото при хора. Нито пък е свързано с канцерогенност.

Предпазни мерки при използване на боракс

Първата препоръка е да не купувате или правите желе за игра за деца, което съдържа натриев борат. Те не само могат да страдат от кожни раздразнения, но също така е вероятно да сложат ръцете си в устата си.

От друга страна, въпреки че бораксът е ефективна алтернатива за почистване и борба с вредители, препоръчително е да се вземат предпазни мерки по време на работа, предвид потенциалната му токсичност.

Сред препоръките за безопасност в това отношение трябва да се вземе предвид следното:

 • Избягвайте контакт с кожата
 • Не поглъщайте по никакъв начин
 • Използвайте естествени алтернативи за почистване
 • Използвайте ръкавици, щит за лице или маска и очила
 • Не използвайте това вещество без предварителна информация относно работата с него
 • Съхранявайте при стайна температура, в плътно затворени съдове и далеч от деца и домашни любимци
 • Оставете настрана и след това изперете дрехите и обувките, използвани при работа с веществото
Почистване на дома с боракс
Ако ще боравите с боракс у дома, носете ръкавици. И още по-добре, носете очила.

Какво да правим при отравяне с боракс

В случай на отравяне с боракс мерките, които трябва да се предприемат, ще зависят от формата на контакт. Ето някои насоки:

 • При контакт с очите: Незабавно измийте обилно с вода. Отворете и затворете клепачите няколко пъти. Отстранете контактните лещи.
 • При контакт с кожата: Свалете дрехите, измийте кожата със сапун и вода и изперете облеклото старателно преди повторна употреба.
 • При вдишване: Изведете лицето, което е вдишало боракса, на чист въздух. При затруднено дишане трябва да се даде кислород (да се извика спешна помощ).
 • Поглъщане: Ако лицето е в съзнание, накарайте го да изпие няколко чаши вода или мляко. След това може да се наложи поддържаща хидратация, както и антиеметици и електролити. Понякога трябва да се предизвика повръщане и също така трябва да се обадите на службите за спешна помощ. Активният въглен не се препоръчва.

Безопасен ли е бораксът?

Както Американската агенция по храните и лекарствата (FDA), така и Европейската агенция по химикалите (ECA) считат боракса за ограничено вещество поради потенциалното му въздействие върху почвите.

Американската агенция обаче не одобрява използването му в хранителни добавки. Съществуват и ограничения по отношение на присъствието му в продукти за грижа за тялото, предназначени за деца под 3 години.

Въпреки това, той може да се използва за почистване или като перилен препарат, наред с други цели, при условие че се вземат предпазни мерки и се избягва контакт с кожата или очите и вдишване или поглъщане.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Hadrup N, Frederiksen M, Sharma A. Toxicity of boric acid, borax and other boron containing compounds: A review. Regulatory Toxicology and Pharmacology. 2021. https://doi.org/10.1016/j.yrtph.2021.104873.
 • Ibáñez, C, Mantero, C, Silva, L, Rabinovich, M, Escudero, R, & Franco, J. (2012). Preservación de madera tratada con Zn y Mn y efectividad de tratamiento antilixiviante con bórax. Maderas. Ciencia y tecnología, 14(2), 165-174.
 • Kotevska B, Demerdjieva Z, Tsankov N, Kazandjieva  J. Allergic Contact Dermatitis Caused by Homemade Slime. Serbian Journal of Dermatology and Venereology. 2018; 10 (2): 52-56
 • Young J. Borax. J. Chem. Educ. 2001; 78(5): 588. https://doi.org/10.1021/ed078p588.
 • Wegman  D, Eisen  E, Hu X, et al. Acute and chronic respiratory effects of sodium borate particulate exposures. Environmental Health Perspectives. 1994; 102(suppl): 119-128.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.