Диетата ProLon: какво представлява и какви са нейните предимства и недостатъци?

Диетата ProLon осигурява ползи против стареене. Ще ви кажем как да я спазвате, ползите от нея и как да се възползвате максимално от този режим.
Диетата ProLon: какво представлява и какви са нейните предимства и недостатъци?
Maria Patricia Pinero Corredor

Написано и проверено от диетолог Maria Patricia Pinero Corredor.

Последна актуализация: 09 август, 2022

Диетата ProLon е известна още като „диета против стареене“. Нейният създател, италианският биолог Валтер Лонго, твърди, че тази диета може да ви помогне да живеете дълго време в добро здраве. По-конкретно, тя имитира гладуване и позволява на клетките да се възползват от яденето на ограничено и специфично количество определени храни.

Това не само насърчава клетъчното възстановяване, но също така повишава нивата на енергия, загубата на тегло и подмладяването. Въпреки че не е подходяща за някои хора, може да има интересни ползи за други. Искате ли да знаете повече за нейните предимства и недостатъци? В следващата статия ще я разгледаме подробно.

Какво представлява диетата ProLon?

Диетата ProLon е създадена от експертен изследовател на стареенето и директор на Института за дълголетие към Университета на Южна Калифорния, италианският биолог Валтер Лонго. От изследването си той предлага план за хранене, който имитира гладуването, без да е необходимо да се пропуска хранене.

Известна е още като „диета, имитираща гладуването“. Това е много специфична форма на гладуване, тъй като ви позволява да ядете определени храни. Чрез тях се доставят хранителни вещества на клетките и се поддържа метаболитният баланс.

По този начин се избягват някои рискове от екстремно гладуване, като умора, ниска производителност, ниско кръвно налягане и ниски нива на захар. Но как може да се постигне гладуване с храна?

Е, диетата ProLon включва нискогликемични въглехидрати, здравословни мазнини и ограничени растителни протеини, съчетани с ограничение на калориите. По този начин клетките вярват, че не се подхранват и се активират пътищата против стареене, които възстановяват и регенерират тъканите.

И още

Планът е обхваща 5 дни от месеца и се прави в продължение на 3 месеца. През първия ден се осигуряват 1100 калории, а в останалите 4 дни приемате 800 калории. Това е режим, при който преобладава приемът на плодове, ядки, зеленчуци и чай.

Въз основа на местата с най-висока продължителност на живота в света, като Окинава, Япония, се препоръчва да гладувате два пъти годишно и да следвате следния начин на живот:

 • Пийте по чаша вино на ден
 • Избягвайте мазнините и захарите
 • Пийте 2 или 3 чаши кафе
 • Пийте достатъчно вода
 • Изключете месото и яйцата
 • Правете умерени упражнения, като бързо ходене или изкачване на стълби

Важно нещо, което трябва да имате предвид относно диетата ProLon, е, че тя е проектирана и базирана на хора без специално заболяване или медицински проблеми.

В какво се състои диетата ProLon?
Диетата ProLon се счита за форма на периодично гладуване, но някои храни могат да се консумират.

Възможните ползи от тази диета

Някои изследвания върху диетата ProLon дават интересни резултати за нейните ползи за здравето. Ще ги обсъдим по-долу:

 • Проучване, при което ProLon се прилага 5 дни в месеца в продължение на 3 месеца, установи, че хората, които спазват този план, губят телесно тегло и мазнини в корема. Междувременно тяхната чиста мускулна маса се запазва, докато кръвното им налягане и холестеролът им намаляват.
 • Същото проучване заключава, че тази диета е безопасна, осъществима и ефективна за намаляване на маркерите и рисковите фактори за стареене, както и свързаните с възрастта заболявания.
 • Други изследвания показват, че този тип диета намалява кръвната захар, инсулина и инсулиноподобния растежен фактор I (IGF-I). Когато IGF-I е повишен, това е свързано с повишен риск от развитие на рак.
 • Междувременно друга група експерти също подкрепя тази констатация. От своя страна те открили регенерация на имунната система, базирана на стволови клетки, след практикуване на диетата.

Други диети, които прилагат продължително гладуване само с вода, се оказват трудни за спазване и водят до много неблагоприятни ефекти. Докато част от науката посочва, че диетата ProLon минимизира рисковете от тези ефекти и намалява предишните дисфункции.

Недостатъците на диетата ProLon

Когато анализираме диетата ProLon, ние осъзнаваме, че това не е индивидуален план и следователно не работи при всеки. Освен това не се вземат предвид определени здравословни условия за прилагането й.

След като диетичният комплект бъде получен, като част от програмата се провежда консултация с диетолог или практикуваща медицинска сестра. Това обаче не се прави преди стартиране на плана.

От друга страна, елиминирането на някои храни като месо и яйца намалява приема на човек на висококачествен протеин. Потреблението на бионалично желязо, витамин В12 и фосфор, наред с други, също е засегнато. Поради тази причина всеки хранителен дефицит трябва да се следи внимателно.

Препоръката за консумация на вино и кафе – независимо от възрастта или физиологичното състояние – се приема лекомислено. В допълнение, едно проучване потвърждава, че е по-здравословно да се приема ресвератрол (основното активно съединение, присъстващо във виното), вместо самата алкохолна напитка.

И още

Препоръчаните упражнения също трябва да бъдат преразгледани, тъй като не всеки може да се занимава с бързо ходене или изкачване на стълби. Има и други видове тренировки, които се адаптират към нуждите и условията на всеки индивид.

Що се отнася до ограничаването на калориите, консумирането на 800 калории за 4 дни не е никак обнадеждаващо. Наскоро в Revista Argentina de Endocrinologia y Metabolismo ни информараха, че някои диетични програми в интернет нямат адекватно проследяване, нито следват изследванията, извършени от науката.

Тази характеристика е типична за така наречените “чудодейни диети”, особено когато те твърдят, че увеличават продължителността на живота до 100-годишна възраст. От друга страна, диетата ProLon предлага на пазара определени стандартни продукти за 5-дневното гладуване, без големи вариации за тях.

Също така се подчертава, че гладуването трябва да се прави поне два пъти годишно, за да се постигнат добри резултати. Маркетингът е друга обща черта на чудодейните диети.

Какво е включено в плана ProLon – ден 1-5?

Планът включва комплект от 5 малки кутии с карта с меню, по една за всеки ден и съдържаща всички разрешени храни. Общо има 73 растителни съставки, чиято поредност на приемане не може да се променя през тези дни. Храните са както следва:

 • Инстантни супи, към които трябва да се добави вода и да се загрее
 • Ленени бисквити с кейл
 • Блокчета с ядки и какао
 • Маслини
 • Омега-3 добавки, като масло от водорасли
 • Мултивитамини и минерали
 • Билкови чайове
 • Бутилка вода за приготвяне на ароматизирана напитка, съдържаща глицерол

Напитката с глицерол се приготвя от ден 2 до ден 5, с цел да даде усещане за ситост. На уебсайта на марката има и раздел с въпроси, в който са дадени определени индикации, както следва:

 • Пийте чаша черно кафе на ден
 • Поставете резен лимон във водата си
 • Обикновената газирана вода може да се консумира
 • Добавете една чаена лъжичка билки към супата
Жена на диета
Поради своите характеристики диетата ProLon се счита за рестриктивна. Следователно, трябва да се прилага само под наблюдението на специалисти по хранене.

Препоръчително ли е да следвате диетата ProLon?

Няма съмнение, че диетата е един от най-влиятелните фактори за здравето, качеството на живот и стареенето. Следователно диетата, базирана на баланирано качество и количество на хранителни вещества, допринася за добро здраве от ранна възраст.

В допълнение, добрият начин на живот, съчетан с консумацията на естествени, непреработени и пълноценни храни и ежедневни упражнения, може да удължи живота без нужда от рестриктивни диети. Въпреки това, като препоръка, диетата ProLon трябва да бъде следена от медицински специалисти и диетолози. Те трябва да преценят дали такъв хранителен план е подходящ за вас според индивидуалното ви здраве и физическо състояние.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Junko Takahashi. El método Japonés para vivir 100 años. Editorial Planeta. Primera edición. 2017. Disponible en: https://www.planetadelibros.com/libros_contenido_extra/35/34843_El_Metodo_Japones.pdf
 • Brandhorst, S., Choi, I. Y., Wei, M., Cheng, C. W., Sedrakyan, S., Navarrete, G., Dubeau, L., Yap, L. P., Park, R., Vinciguerra, M., Di Biase, S., Mirzaei, H., Mirisola, M. G., Childress, P., Ji, L., Groshen, S., Penna, F., Odetti, P., Perin, L., Conti, P. S., … Longo, V. D. (2015). A Periodic Diet that Mimics Fasting Promotes Multi-System Regeneration, Enhanced Cognitive Performance, and Healthspan. Cell metabolism22(1), 86–99. https://doi.org/10.1016/j.cmet.2015.05.012
 • Lee, C., Safdie, F. M., Raffaghello, L., Wei, M., Madia, F., Parrella, E., Hwang, D., Cohen, P., Bianchi, G., & Longo, V. D. (2010). Reduced levels of IGF-I mediate differential protection of normal and cancer cells in response to fasting and improve chemotherapeutic index. Cancer research70(4), 1564–1572. https://doi.org/10.1158/0008-5472.CAN-09-3228
 • Cheng, C. W., Adams, G. B., Perin, L., Wei, M., Zhou, X., Lam, B. S., Da Sacco, S., Mirisola, M., Quinn, D. I., Dorff, T. B., Kopchick, J. J., & Longo, V. D. (2014). Prolonged fasting reduces IGF-1/PKA to promote hematopoietic-stem-cell-based regeneration and reverse immunosuppression. Cell stem cell14(6), 810–823. https://doi.org/10.1016/j.stem.2014.04.014
 • Juan Gambini, Raúl López-Grueso, Gloria Olaso-González, Marta Inglés, Khira Abdelazid, Marya El Alami, Vicent Bonet-Costa, Consuelo Borrás, José Viña. Resveratrol: distribución, propiedades y perspectivas. Revista Española de Geriatría y Gerontología. 2013.  Vol. 48. Núm. 2. Páginas 79-88. DOI: 10.1016/j.regg.2012.04.007
 • MEJÍA MG, VERONESI LA ; MALDONADO AL , FUENTES RH. Dietas restrictivas ¿realmente son lo que prometen? REV ARGENT ENDOCRINOL METAB. 2021; 58 #2. Disponible en: http://www.raem.org.ar/numeros/2021-vol58/numero-02/raem-58-2-37-45.pdf

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.