Болка в опашната кост: 9 възможни причини и как да я облекчите

Страдате от болки в кръста? Научете за възможните причини за болка в опашната кост и възможните лечения и мерки за справяне с нея.
Болка в опашната кост: 9 възможни причини и как да я облекчите
Leonardo Biolatto

Прегледано и одобрено от лекар Leonardo Biolatto.

Написано от Rafael Victorino Muñoz

Последна актуализация: 21 май, 2023

Болката в опашната кост, наричана още кокцигодиния, е болка, която се появява в края на гръбначния стълб, точно там, където започват задните части. Интензивността варира, въпреки че понякога дискомфортът се увеличава при седене или при заемане на определени позиции.

Причините са различни, включително наранявания и неправилни пози. Може да изисква лечение с болкоуспокояващи, но понякога изчезва от само себе си или чрез прилагане на някои домашни мерки.

Разпространението на болка в опашната кост

Опашната кост е кост, съставена от три или пет слети прешлена. Намира се в края на гръбначния стълб, в основата и точно под сакрума.

Това е костта, носеща тежестта при седене, заедно с долната част на таза. При възрастни има тенденция да се извива малко. Когато това се случи в повече, това може да причини някои проблеми.

Сред тези проблеми е болката в опашната кост, която е известна и под други имена като болка в сакралната кост, болка в опашната кост, кокцидиния, кокцигодиния или кокциаглия. Според изследвания, представлява около 1% от консултациите за гръбначни оплаквания.

По-често се среща при жените. Смята се, че тази разлика може да се дължи на местоположението на женската опашна кост, която е по-назад или по-открита.

Смятаме, че може да ви е интересно да прочетете и това: Мехлем с арника и кокосово масло при болки в долната част на гърба

Свързани симптоми

Болката в опашната кост обикновено се проявява като постоянно пронизващо усещане в костта. Друг път се усеща при докосване или опипване на областта. Може да се излъчва към кръста.

Обикновено става по-лошо при продължително седене или стоене, дейност, която оказва по-голям натиск върху костта, и внезапно движение. Понякога може да има болка по време на дефекация или полов акт. При жените причинява дискомфорт по време на менструация.

Други симптоми, които могат да я придружават, са следните:

 • Появата на синини
 • Усещане за натиск или изтръпване в задните части
 • Намалено качество на почивка
таз
Поради местоположението на опашната кост, болката може да повлияе на качеството на живот, тъй като се притиска при седене и легнало положение.

Възможни причини за болка в опашната кост

Има няколко причини, които могат да доведат до появата на болка в сакралната или кокцигеалната област. Сред тях са следните.

1. Болка в опашната кост – нараняване или повтаряща се травма

В резултат на падане в седнало положение или получаване на удар в областта на кръста, може да получим нараняване или травма, която може да причини болка в опашната кост. Трябва да се уточни, че счупванията на тази кост не са толкова чести, но все пак се срещат.

Може да е необходимо по-дълго време за възстановяване.

2. Повтарящо се действие

Болката може да се дължи на извършване на действие, което генерира постоянен натиск върху костта, като яздене на кон или велосипед. Дори когато бягате или слизате и се качвате по стълби.

3. Неправилно движение или пренапрежение

Друга ситуация, свързана с появата на болка в опашната кост, е неправилното движение при навеждане или пренапрежение при вдигане на нещо тежко.

4. Болка в опашната кост – лоша поза

Поддържането на лоша стойка на тялото, докато седите дълго време, докато работите пред компютъра или докато шофирате, също е фактор, свързан с появата на болка в опашната кост.

5. Бременност и раждане

През последните месеци на бременността костите на лумбалната област се променят. Те стават по-гъвкави или мобилни. Освен това по време на раждането главата на бебето може да нарани някои структури.

6. Наднормено тегло или затлъстяване

Поддържането на тегло над това, което е подходящо за височината или висок индекс на телесна маса (ИТМ ), около 30, също увеличава натиска върху опашната кост.

7. Болка в опашната кост – дискова херния

В някои случаи болката в опашната кост може да е резултат от компенсация, в смисъл че човекът променя начина, по който седи или стои, за да избегне дискомфорта. Това се случва например, когато има дискова херния в лумбалната област.

8. Дегенеративни ставни процеси

Процеси като дегенеративно ставно заболяване (ДСЗ) засягат хрущяла, който покрива ставите и костните структури. Ако това се случи в лумбосакралната област, например, може да има болка в опашната кост.

9. Други причини

По-рядко болката в опашната кост може да се дължи на тумор, киста или пилонидална болест, която е инфекция, причинена от натрупване на косми и мъртви клетки под кожата.

Лечение на болка в опашната кост

Болката в опашната кост може да отшуми от само себе си в рамките на няколко дни. Въпреки че може да стане хронична и продължава със седмици.

В тези случаи препоръката е да посетите лекар.

Здравният специалист ще прегледа областта за признаци на фрактури, наличие на бучки или признаци на инфекция. Също така ще разпита пациента дали се е удрял или какви са навиците му.

Като допълнителна мярка може да поиска образни диагностични тестове. Те могат да включват рентгенови лъчи, КТ сканиране или ЯМР сканиране.

Лечението ще варира в зависимост от причината и тежестта на симптомите. Могат да се комбинират няколко от следните опции:

 • Нестероидни противовъзпалителни средства, като ибупрофен, напроксен и други, за намаляване на болката и възпалението.
 • Инжекции с анестетици и стероиди, когато болката е много силна.
 • Физиотерапия: масажи, хиропрактика, транскутанна електрическа нервна стимулация и др.

Операцията се извършва за частично или пълно отстраняване на опашната кост. Това обаче се препоръчва само когато другите опции не са проработили. И въпреки че това е операция, която може да се направи лесно, възстановяването може да отнеме няколко месеца.

Гръбначен стълб
Спиналната хиропрактика може да помогне за контролиране на болката в долната част; или в опашната кост, или в сакрума.

Други мерки за намаляване или предотвратяване на болка в опашната кост

В допълнение към леченията, споменати по-горе, могат да се вземат предвид редица препоръки, за да се намали болката в опашната кост или дори да се предотврати. Въпреки това домашните средства трябва да се прилагат само след разрешение от лекар и след установяване на причините.

В тази връзка са налични следните опции:

 • Почивка: силните физически натоварвания, които оказват влияние върху гръбначния стълб, трябва да бъдат спрени.
 • Нанесете лед върху долната част на гърба. Също така, алтернативно, използвайте топлина с компреси.
 • Когато седите, тялото трябва да се наведе малко напред, така че тежестта да пада върху краката. За по-голям комфорт трябва да се използват специални възглавници за сядане. Когато има болка, най-добрата позиция за сън е на една страна.
 • Запекът трябва да се бори с прием на достатъчно течности и фибри.
 • Хората с наднормено тегло трябва да се опитат да отслабнат.
 • Има някои подходящи упражнения, като тези, които се правят при дискова херния или болки в кръста, за разтягане и укрепване на мускулите на кръста.

Трябва ли да се консултирате с лекар при болки в опашната кост?

В някои случаи, както вече споменахме, болката в опашната кост намалява или изчезва, когато променим дейността или навиците, които са я причинили. Не бива обаче да се предоверяваме.

В този смисъл е добра идея да отидете на лекар, когато дискомфортът продължава или когато е много силен. Също така, трябва да посетите лекар, ако са налице други симптоми, като възпаление, зачервяване и усещане за топлина в кожата на областта.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Bannura G. Enfermedad pilonidal sacro-coccígea: factores de riesgo y tratamiento quirúrgico. Rev Chil Cir. 2011;  63(5): 527-533.
 • Emerson S, Speece A. Manipulation of the coccyx with anesthesia for the management of coccydynia. J Am Osteopath Assoc. 2012; 112: 805-807.
 • Navarro Navarro R, Navarro García R, Santana Suárez R, Barroso Rosa S. Coccigodinia. Situación actual, diagnóstico y tratamiento. Canarias médica y quirúrgica. 2011; 2: 28-37
 • Ortega Sánchez-Pinilla R. ¿Cuáles son los ejercicios indicados en la lumbalgia crónica y en la hernia discal? FMC – Formación Médica Continuada en Atención Primaria. 2020; 27(1): 34-46.
 • Patel R, Appannagari A, Whang P. Coccydynia. Curr Rev Musculoskelet Med. 2008; 1(3-4): 223-226.
 • Rivero Torres R, Álvarez Fiallo R. Hernia discal lumbar: algunos aspectos del diagnóstico. Rev Cub Med Mil. 2004;  33(2). Disponible en: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0138-65572004000200003&lng=es.
 • Salar O, Mustaq F, Ahmed M. Defecation pain and coccydynia due to an anteverted coccyx: a case report. J Med Case Rep. 2012; 6: 175. Accessed 7/1/2020.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.