8 продукта, които никога не трябва да прилагате върху лицето си

Пастата за зъби може да премахне пъпките, но ще промени рН на кожата и ще остави грозни петна
8 продукта, които никога не трябва да прилагате върху лицето си

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

За да се радвате на красива и сияйна кожа на лицето, съществуват много природни алтернативи, които може да използвате. Те са ефикасни и с малък риск от негативни странични ефекти. Проблемът обаче е, че някои от тези продукти не са никак подходящи за деликатната кожа на лицето и в действителност могат да бъдат вредни. Важно е да бъдете добре информирани и да знаете какви продукти никога не трябва да прилагате върху лицето си.

В противен случай – рискувате трайни постоянни белези!

За да сте сигурни, че знаете какво трябва и какво не трябва да прилагате върху кожата, в днешната статия ще говорим за осемте най-вредни продукта, които е по-добре да оставите настрани.

1. Лак за коса

Един от най-лесните трикове, за поддържане на грим за по-дълги периоди, е да го покриете със спрей за коса. Огромна грешка!

Повечето от тези продукти съдържат алкохол, който може да промени естествените масла на кожата и да предизвика изсушаване и преждевременно стареене.

В допълнение към това: някои лакове за коса съдържат отблъскващи съединения, които причиняват сърбеж, зачервяване и възпаление на нежната кожа по лицето.

2. Не прилагайте масло върху лицето си

без масло върху лицето

Маслото и маргаринът често се препоръчват, като алтернативи за овлажнители на тялото, благодарение на своите антиоксидантни и мастни съединения.

Проблемите възникват, когато ги нанасяте върху лицето. Възможно е запушване на порите и появата на досадни пъпки и черни точки.

3. Алкохоли

Алкохолът за разтривки, например, се открива в повечето комплекти за първа помощ. Той е мощен дезинфектант, подходящ за лечение на малки рани и различни кожни проблеми.

Когато го нанасяте върху лицето, най-напред ще изпитате освежаващо усещане, но след няколко минути той може да предизвика дразнене, сухота и други проблеми.

Проверете продуктите за грижа на кожата, за да се уверете, че не съдържат съставки на алкохолна основа.

4. Антиперспиранти

без антиперспиранти върху лицето

Обикновено се прилагат върху подмишниците, за да се спре прекомерното изпотяване. Това не означава, че може да ги използвате за всяка част от тялото.

Някои хора не обръщат внимание на такива предупреждения. Употребяват антиперспиранти против изпотяване на лицето преди да нанесат грима, за да попречат на потта да го развали по-късно. Внимавайте с тези продукти!

Те запушват порите и пречат на клетките да получават кислорода, от който се нуждаят, за да се премахнат токсините.

5. Лак за нокти и лакочистител

Някои гримьори, особено тези, които отговарят за костюмите, използват лак за нокти или лакочистител, за да се постигнат определени ефекти.

Никога не правете това, защото някои от тях съдържат акрили, които изсушават кожата, а и са трудни за отстраняване.

Използвайте само грим, подходящ за употреба върху лицето.

6. Оцет

Белият и ябълков оцет са препоръчани от гримьори за използване, като природен тоник – за регулирането на рН на кожата и поддържане на стегнатост.

Тези продукти не трябва да бъдат използвани в естествения им вид, защото съдържат киселини, които действително могат да изгорят кожата. За да се възползвате от полезните им свойства, най-добре е да смесите 1 част оцет с 3 части вода, преди да ги нанесете върху лицето.

7. Майонеза

без майонеза върху лицето

Добрата стара майонеза притежава някои сериозни овлажняващи свойства, които могат да помогнат да запазите косата блестяща и красива.

Тя не се препоръчва за употреба върху кожата, защото съдържа киселини, които могат да запушат  порите , като ѝ попречат да “диша”. Резултатът? Появата на досадни черни точки и пъпки, заради които кожата на лицето изглежда мръсна и нездрава.

8. Паста за зъби

Един от най-популярните трикове за борба с пъпки и акне е да се прилага паста за зъби върху пъпките.

Тя изсушава зоната по-бързо. Проблемът е, че агресивните химикали в повечето пасти за зъби могат да причинят напукване и изсушаване на кожата чрез промяна на нейното рН, оставяйки грозни петна и трайни белези.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Bodeker, Gerard & Ryan, Terence & Volk, Adva & Harris, Jahnavi & Burford Mbiochem, Gemma. (2017). Integrative Skin Care: Dermatology and Traditional and Complementary Medicine. Journal of alternative and complementary medicine (New York, N.Y.). 23. 10.1089/acm.2016.0405.
  • Casas, Rosa. La cara oculta de los perfumes, cosméticos y productos de aseo.Espacio humano. [En línea] Disponible en: https://espaciohumano.com/los-perfumes-su-cara-oculta/

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.