7 храни, които вредят на чревното здраве
Искате ли да научите кои храни вредят на чревното здраве?
Червата играят изключително важна роля за цялостното ви здраве. Все пак те помагат на тялото да усвоява хранителните вещества и да премахва отпадъците.Знаете ли, че те са също и хранилище на полезни бактерии?
Милиони бактерии живеят в червата ви. Те всъщност са необходими за доброто храносмилане, защото имат за задача да разграждат определени вещества, които тялото ви не може самостоятелно да усвои.
Те спомагат и за производството на конкретни есенциални витамини. И ако това не е достатъчно, те дават на тялото ви енергия и подсилват имунната система.
Проблемът е, че понякога лошите хранителни навици могат да попречат на правилното функциониране на червата и да причинят симптоми и заболявания, засягащи качеството ви на живот.
Най-притеснителното от всичко е, че много от хората не знаят кои храни са вредни и защо консумирането им може да доведе до отрицателни ефекти.
Затова ще се възползваме от възможността да ви разкрием 7-те най-вредни за червата ви храни и защо трябва да намалите приема им възможно най-много.
Разберете кои са те!
1. Зърнени храни с високо съдържание на глутен
Макар че фибрите някои пълнозърнести храни могат да подобрят функционирането на червата, глутенът в рафинираните зърнени продукти може да причини неприятности.
Този протеин не се разгражда или усвоява добре, което води до алергии и нежелани реакции.
Прекомерната му консумация повишава нивата на възпалението. Ако се остави да се развива неконтролируемо, може да отключи автоимунни заболявания като:
- Диабет
- Артрит
- Болест на Алцхаймер
- Лупус
- Фибромиалгия
- Множествена склероза
- Болест на Крон
Искате ли да разберете повече? Има ли връзка между глутена и фибромиалгията
2. Червено месо
Редовната консумация на червено месо не само повишава риска от подагра, но и може да засегне телесните тъкани, увеличавайки възпалението.
Този вид храна е по-трудна за усвояване в сравнение с постните меса. Тъй като забавя храносмилането, тя може да доведе до храносмилателни симптоми като:
- Коремно възпаление
- Газове
Освен това червеното месо променя pH на червата, което намалява нивата на полезните бактерии и по този начин повишава риска от инфекции.
3. Мазни, пържени храни
Пържените храни и храните с високо съдържание на мазнини водят до пристрастяване и в дългосрочен план могат да причинят метаболитни смущения и проблеми с теглото.
В краткосрочен план те дразнят червата и повишават нивата на стомашните киселини. Тези храни могат да причинят също и проблеми от рода на киселинен рефлукс.
Хора, страдащи от синдрома на раздразненото черво, гастрит и други храносмилателни смущения, трябва да избягват пържените и мазните храни.
4. Млечни продукти
Макар че млечните продукти осигуряват хранителните вещества, от които се нуждае организмът, хората с непоносимост към лактоза трябва да избягват консумацията им.
Те са вкусни и се използват в множество ястия, които вероятно ядете постоянно, но е доказано, че тези храни са виновни за голям брой чревни състояния.
Мазнините, лактозата и протеините в млечните продукти засягат пряко чревното здраве. Те изменят микрофлората и затрудняват премахването на отпадъчните вещества.
Също така консумацията им се свързва с възпаленията и с често срещани проблеми като запека и диарията.
5. Пикантните храни влияят негативно на чревното здраве
Лютите чушки придават специален вкус на ястията ви и дори съдържат мощни антиоксиданти, които защитават тялото ви от оксидативни увреждания.
Проблемът е, че консумацията им може да причини сериозни възпаления в лигавицата на стомаха и червата, особено при хора, които вече страдат от храносмилателни смущения.
В резултат от това се появяват повече стомашни киселини, киселинен рефлукс и гастрит.
6. Кафе и газирани напитки
Кафето и газираните напитки се асоциират с увеличено разпространение на киселинния рефлукс и чревните възпаления.
Тези напитки отпускат езофагеалния сфинктер, което улеснява появата на стомашните киселини.
Високото съдържание на захар и добавки също вреди на чревното здраве, довеждайки понякога до диария и значителни болки в коремната област.
Прочетете също: Открийте 6 навици, които предизвикват възпаление на корема
7. Консервирани и преработени храни
Супермаркетите са препълнени с голямо разнообразие от консервирани и преработени храни, приготвени по начин, който отнема хранителните им качества.
Много от хората ги възприемат като бърз и лесен вариант, тъй като са добри на вкус и лесни за приготвяне.
Това, което индустрията не иска хората да знаят, е че тези храни са с ниско съдържание на хранителни вещества. Вместо тях, те са пълни с добавки, които засягат червата ви, както и другите части на тялото.
Консумирането на добавки се свързва с повишен риск от развитие на метаболитни заболявания, синдром на раздразненото черво и няколко вида рак.
Храните ли се с някои от горепосочените продукти? Ако е така, направете усилие да намалите консумацията им възможно най-много, за да запазите червата си здрави.
Вместо тях яжте повече органични храни, особено плодове, зеленчуци и пълнозърнести продукти.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- DIETAS EMPÍRICAS PARA EL TRATAMIENTO DEL SÍNDROME DEL INTESTINO IRRITABLE (n.d.). Asociación española de gastroentología.
http://www.aegastro.es/sites/default/files/archivos/documento-grupo/sindrome_colon_irritable_-_baja_en_fodmaps.pdf - Mayo Clinic Staff. (2017). Food allergy.
mayoclinic.org/diseases-conditions/food-allergy/symptoms-causes/syc-20355095 - ‘The way to a man’s heart is through his gut microbiota’–dietary pro- and prebiotics for the management of cardiovascular risk (2014). Tuohy KM, Fava F, Viola R.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24495527 - Conlon, M. A., & Bird, A. R. (2014). The impact of diet and lifestyle on gut microbiota and human health. Nutrients, 7(1), 17-44. doi:10.3390/nu7010017
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4303825/ - Rethinking fiber and hydration can lead to better colon health. (2013).
health.harvard.edu/diseases-and-conditions/rethinking-fiber-and-hydration-can-lead-to-better-colon-health - Zhang et al. (2015). Impacts of gut bacteria on human health and diseases. DOI: .
10.3390/ijms16047493