6 страхотни начина да ползваме динените кори

· 17.05.2017
Знаехте ли, че това е една от най-полезните части на самата диня? Не ги изхвърляйте, а научете как да се възползвате от тях в тази статия.

Динята е изключително полезен плод. Тя ви поддържа хидратирани, a в същото време премахва токсините от тялото.

Въпреки това, често забравяме за един от компонентите й, когато си я похапваме: нейните кори.Обикновено те приключват живота си в кофата за боклук, въпреки забележителните си качества.

А искате ли да знаете какви са те?

Изненадващите ползи и качества на динената кора

Както споменахме, от консумацията на диня има многобройни ползи. Ето и някои от най-впечатляващите, които могат да Ви предложат обелките на този плод.

 1.  Забавят стареенето

Появата на бръчки  и стареенето на тялото се дължат на свободните радикали. Най-силните оръжия за борба с тези процеси са витамин А и C и ликопенът.

Всички тях можем да открием точно в динените кори. Следователно, те работят също и като антиоксидант.

Има две възможности да се възползваме от тази част на плода: да поставим обелките директно върху кожата или да ги консумираме.  И двата начина са ефективни, но вторият е с далеч по-мощно действие.

Можете да включите бялата част на обелката в състава на смути или плодов сок.

 1. Динената кора е перфектно почистващо средство за лице


Динята притежава стягащи свойства, така че пилингът с нея е идеален за почистване на лице. Употребата й слага край на всички замърсявания по кожата –  няма да има нужда дори да посягате към почистващите продукти на фармацевтичната индустрия.

Така ще спестите пари  и ще ги инвестирате в здравето си. Като допълнение, ще избегнете дразнещите странични ефекти, които причиняват химическите съставки на козметичните продукти при продължителна употреба.

Най-лесният начин да се възползвате от положителните качества на пилинга с диня, е като я приложите върху лицето си с масажиращи действия.

Бихте могли да добавите в пилинга и мед, тъй като той притежава противовъзпалителни и антибиотични свойства, а те обикновено действат добре за нежната и мека кожа в тази част от тялото.

 1. Подобрява кръвообръщението

Цитрулинът, който подпомага поддържането на оптимални нива на аргинин, е друг полезен компонент, който се съдържа в динената кора.

Еластичността на артериите и тяхното здраве се поддържа именно от тази органична съставка, тъй като тя подпомага нормалния пренос на кръвта в тялото.

Поради тази причина препоръчваме употребата на динените кори като превенция при сърдечносъдови проблеми. Пробвайте да си направите вкусен плодов сок, в който основна съставка е именно тази част от плода.

 1. Динените кори ни помагат да заспим


Мозъкът ви се нуждае от стабилни нива на серотонин, за да можете да спите спокойно. В крайна сметка, стресът, през който преминаваме всеки ден, както и забързаното ни ежедневие, се пречка за произвеждането на този важен невротрансмитер в нужните ни количества.

За щастие, динената обелка е богата на въглехидратите полизахариди, които спомагат за освобождаването на тази съставка.

В допълнение, тази част от динята подобрява качеството на съня и ви помага да спите продължително. Така ще си гарантирате здрав и пълноценен сън.

 1. Динената кора ви дава енергия

Тази част от динята е толкова пълноценна, че ни помага както да се наспиваме добре, така и да посрещаме деня, изпълнени с енергия.

Тя ни енергизира, благодарение на витамин B6, който е изключително важен за синтеза на магнезий и допамин. И двата са перфектни за енергизиращо начало на деня.

Имайки предвид това, съветваме ви да включвате редовно динените кори в менюто за закуска.

 1.  Динените кори редуцират мазнините


Аргининът в динените кори подпомага протичането на определени процеси, които предотвратяват формирането на мазнини. Освен това, диуретичните й свойства подпомагат намаляването на мазнините в тялото.

Това прави динените обелки идеални за поддържане на чудесна фигура.

Възползвайте се от ползите от динените кори с тази рецепта:

1. Сок от диня

Съставки

 • Най-малко две резенчета диня
 • Няколко листа от мента

Метод

 • Първо, нарежете двете динени кори на слайсове и ги поставете в блендера.
 • След това, блендирайте докато не получите гладка, хомогенна смес.
 • Ако предпочитате по-течна консистенция, намачкайте сместа. Но, имайте предвид, че сместа ще бъде по-хранителна, ако не го правите.
 • Добавете няколко листа мента, за да придадете свежест на напитката.
 • Ако искате да провокирате загуба на тегло, добавете натрошен лед.

С тази рецепта, ще си приготвите естествено освежаващо средство, което и ще подсили тялото ви.

2. Динена Салата

 • Смесете парченца динени кори, включително бялата й част, с лук
 • Подправете с черен пипер

Тази смес може да ви се струва странна, но и дайте шанс! Може и да я заобичате!

3. Студена супа

Има много възможности, но една е най-вкусните, освежаващи и полезни, е тази с киви, диня и динена супа.

Просто ги блендирайте заедно докато получите желаната консистенция.

Както знаете, не е възможно да купим диня през цялата година. В краен случай, можете да замразите плода през лятото, за да го използвате и през зимата. Знаете, че замразените храни не губят своите хранителни качества.

Ще опитате ли някой от тези страхотни начини за използване на динените кори? А знаете ли други? Разкажете ни за тях!