5 най-полезни плодове за черния дроб и бъбреците

Червените боровинки помагат за премахване на токсините, прочистване на тялото и кръвта и предпазване от действието на свободните радикали.
5 най-полезни плодове за черния дроб и бъбреците
Maricela Jiménez López

Написано и проверено от лекар Maricela Jiménez López.

Последна актуализация: 27 февруари, 2019

Искате ли да знаете как може да се погрижите за здравето на черния дроб и бъбреците? Преди всичко, най-важното нещо е да водите здравословен начин на живот. Следването на подходяща диета, която ограничава солта и приема на мазнини, е съществен компонент.

Редовните физически упражнения, отказване от цигарите и контролиране на емоциите са допълнителни фактори, които трябва да имате предвид. Но природата също предлага малко помощ за здравето на черния дроб и бъбреците, без която не можете: плодовете!

В днешната статия ще разберете кои са най-полезните плодове, които ще помогнат да се грижите за черния дроб и бъбреците. Затова продължавайте да четете!

1. Динята е особено полезна за черния дроб и бъбреците

Динята е особено полезна за черния дроб и бъбреците.

Кой не обича диня? Този лек, вкусен плод, който е толкова освежаващ през лятото и може да се смесва с други сокове или да се добавя към обеди и вечери. Опитвали ли сте някога да приготвите салата от спанак, сирене, орехи, диня и мента? Това е невероятно вкусно!

Нека да разгледаме ползите от  динята за черния дроб и бъбреците:

 • Динята е един от най-полезните плодове за прочистване на бъбреците и стимулиране на правилното функциониране на черния дроб благодарение на диуретичните свойства и способността за детоксикация на организма.
 • Сокът от диня е най-здравословният начин да я консумирате, защото се усвоява по-бързо в тъканите и кръвта, което допълнително стимулира добрата бъбречна функция.
 • Винаги яжте прясна диня. Ако плодът е презрял, той може да предизвика повече проблеми, отколкото ползи.

2. Червени боровинки

Сокът от червена боровинка оптимизира черния дроб и бъбреците.

Най-добрият начин да консумирате червените боровинки е под формата на чист сок. Освен че е вкусен, сокът от червена боровинка оптимизира черния дроб, бъбреците и функцията на пикочния мехур. Ето и някои от най-невероятните ползи от червените боровинки:

 • Те са естествен антиоксидант и едни от най-добрите плодове за естествена детоксикация.
 • Помагат за премахване на токсините, прочистване на тялото и кръвта и предпазване от действието на свободните радикали.
 • Едно от най-известните свойства на боровинките е способността им да предотвратяват полепване на бактериите по стените на пикочния мехур. Вярвате или не, това помага на цялата стомашно-чревна система.

3. Лимони

Лимоните са отличен начин да се грижите за здравето на черния дроб и бъбреците.

Лимоните и лимоновият сок са най-добрите естествени лекарствени продукти, които могат да се консумират ежедневно. Тук говорим често за ползите от пиенето на вода с лимон на празен стомах – добре е да знаете, че това също е отличен начин да се грижите за здравето на черния дроб и бъбреците.

 • Лимоните са естествено детоксикиращо средство, което спомага за лечение на затлъстял черен дроб.
 • Богати на витамини и минерали, лимоните допринасят за оптимизиране и подобряване на функциите на черния дроб и бъбреците.
 • Друго предимство на лимоните е, че те помагат за разграждането на храната, след като стигне стомаха. По този начин те спомагат за по-доброто храносмилане.

4. Ябълки

Ябълките са чудесен вариант за черния дроб и бъбреците.

Зелена или червена ябълка… вземете тази, която искате! Изберете любимия сорт или тези, които изглеждат най-добре, защото всички са еднакво полезни за здравето на черния дроб и бъбреците, а също и за сърцето. Защо не пробвате да добавите няколко резена ябълка към закуската? Ябълките са чудесен вариант, но не забравяйте да ядете и кората – това е най-полезната част!

 • Ябълките контролират нивата на лошия холестерол и триглицеридите в кръвта, стимулират правилната бъбречна функция и помагат за детоксикация на черния дроб.
 • В идеалния случай консумирайте 1 ябълка на ден, за да извлечете най-голяма полза, като просто я измиете добре. Не забравяйте – винаги я яжте с кората.

5. Червено грозде

Червеното грозде е мощен диуретик.

Винаги избирайте грозде с тъмен цвят. Защо? То е по-богато на антиоксиданти и други лечебни свойства, отколкото бялото.

 • Червеното грозде е мощен диуретик, който помага за прочистване на бъбреците и за подобряване функцията на черния дроб.
 • Както вероятно вече знаете, червеното грозде е пълно с антиоксиданти, витамини и минерали, освен че премахва токсините и други вредни отпадни продукти от организма.
 • Червеното грозде има много високо съдържание на вода – почти 80%. Това го прави подходящо за ежедневна консумация и точно като ябълките, винаги трябва да го ядете с кожата, защото много от ползите идват именно от тази част на плода.
 • Можете да се насладите на гроздето по много различни начини: със закуската – заедно с овесени ядки или обикновено  кисело мляко или като го добавите към вкусна салата от спанак, ядки, сирене и дори малко диня.
 • Ако се чудите, дали чаша червено вино на ден може да бъде добра за черния дроб и бъбреците, отговорът е да! Ползите от червеното вино се извличат от ресвератрол, мощен антиоксидант, който се съдържа в червеното грозде и според различни проучвания, той е отличен за лечението на затлъстял черен дроб. Само не забравяйте да се ограничите с 1 чаша на ден… всичко трябва да е в умерени количества!

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Ministerio de Salud Pública del Ecuador. (2015). Salud renal. Ministerio de Salud Púbica Del Ecuador.
 • Ministerio de Salud Pública del Ecuador. (2015). Programa Nacional de Salud renal. Ministerio de Salud Púbica Del Ecuador. https://doi.org/10.1182/blood-2006-11-060707
 • Imss. (2009). Diagnóstico y Tratamiento de la Insuficiencia Hepática. Guía de Práctica Clínica. https://doi.org/IMSS-038-08
 • Perez, L. (2011). El hígado. Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition.
 • Baur, J. A., & Sinclair, D. A. (2006). Therapeutic potential of resveratrol: The in vivo evidence. Nature Reviews Drug Discovery. https://doi.org/10.1038/nrd2060

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.