5 лечебни растения, които да отглеждате у дома

Магданозът прочиства бъбреците, заличава лошия дъх от устата, защитава имунната система, служи прекрасно като подправка в кухнята и снабдява тялото с важен елемент като желязото
5 лечебни растения, които да отглеждате у дома

Последна актуализация: 21 юли, 2019

Да се отглеждат лечебни растения у дома не е никак трудна задача, дори да не разполагате с голямо пространство. Тя не е обвързана с големината на апартамента ви или пък полагането на специални усилия. Това, което ви трябва, са няколко саксии, постоянство в поливането и подходящо място, което да гарантира по малко слънчева светлина всеки ден. Алое вера, мента, лайка… всички тези растения могат да бъдат от полза за вас и за вашите деца, които с удоволствие ще ги наблюдават как растат и ще се уверят със собствените си очи колко удивително нещо е природата.

Лечебни растения, които можете да отглеждате у дома

Ако отглеждате на балкона си цяла градина от билкови и лечебни растения, вие на практика разполагате със своеобразна малка аптека. В даден момент всяко едно растение може да се превърне в лекарството, от което се нуждаете. Настинка, стомашна болка, нараняване – няма болежка, която да не успеете да облекчите и да третирате подходящо. Природата е мъдра и удивителна – тя ни е дарила с огромно количество растения, които могат ежедневно да ни поддържат здрави.

Затова, защо наистина не направите селекция на лечебните растения и не си отгледате малка домашна аптечка от естествени, живи лекарства? Струва си. Предлагаме ви да хвърлите поглед на някои от най-разпространените лечебни растения и да се убедите, колко лесно могат да бъдат отгледани в саксия у дома.

 1. Алое вера

лечебни растения: алое

Това растение не изисква кой знае какви грижи, за да вирее спокойно на балкона ви. Задължително го сложете в саксия, която обилно се огрява от слънцето. Поливайте го от време на време. Характерно за алое вера е, че е много плодовито. Листата му са пропити с вода, ензими и изобилие от аминокиселини, които често сме ви съветвали да употребявате като част от домашни маски с цел регенериране на кожата. Можете с лекота да извлечете екстракт от лечебния гел, като отрежете някое листо.

Когато отглеждате алое вера у дома, обърнете внимание на нещо съществено – препоръчително е растението да вирее в глинен съд, а не в пластмасов. Напълнете саксията с обикновена почва, като 50% от нея е торфен мъх. Сложете на дъното на съда две малки камъчета, те ще играят ролята на дренажна система.

Много важен фактор за нормалното развитие на алое вера е наличието на директна слънчева светлина. През студените месеци пазете растението от изстудяване.

 1. Мента

лечебни растения: мента

Може ли е някой да устои на прекрасния ментов чай следобедно време? Ментата отлично повлиява стомашни болки и оказва тонизиращ ефект в комбинация с чувство за спокойствие и отмора. Изключително добре се съчетава с други лечебни растения под формата на чай или отвара.

Ментата представлява природно средство, което с удоволствие бихте отглеждали в саксия на балкона си. Препоръчваме ви я горещо. С нея можете да гарнирате ястията и десертите си.

Как да я отглеждате? Лесно е. Това е растение, което можете да засадите по всяко време на годината. Нуждае се от малка доза обгрижване. Сред полезните му свойства ще заобичате тoва, че отблъсква пчелите и другите насекоми, които през лятото определено създават проблеми, особено ако имате деца у дома.

Трябва ви глинена саксия, в която да сложите равни части почва и торфен мъх. Сложете няколко камъчета, за да задържат водата. Ментата предпочита полуслънчево място. Препоръчваме ви да не я излагате на директна слънчева светлина.

 1. Салвия

лечебни растения: салвия

Знаете ли какво означава думата „салвия”? –  „Да бъдеш в добро здраве”. За да извлечете ползите от това удивително лечебно растение, желателно е да потърсите глинеста почва и да осигурите добър дренаж в основата.

Салвията се нуждае от много слънце. Затова ви препоръчваме да я сложите на онова място на балкона ви, което се къпе в обилна слънчева светлина. Растението ще ви спечели с ефектите си. То отпуска, повлиява благоприятно храносмилателната система, редуцира възпалението и помага при главоболие. След това уточнение, можете ли да устои на изкушението да добавите салвия в домашната си лечебна градина?

 1. Магданоз

лечебни растения: магданоз

Магданозът е отличен детоксикатор. Той прочиства бъбреците, заличава лошия дъх от устата, защитава имунната система, служи прекрасно като подправка в кухнята и снабдява тялото с важен елемент като желязото. Препоръчително е ежедневно да приемате по една чаена лъжичка магданоз за добро здраве.

А как расте? Много лесно. Магданозът трябва да получава поне 5 часа слънчева светлина дневно. След това можете да го преместите на сенчесто място. Нуждаете се от саксия с малко почва, торфен мъх и камъчета за основа. Трудността при отглеждането му изхожда от факта, че това растение изисква повече време, за да порасне. Въпреки че нищо не пониква, не забравяйте да го поливате – рано или късно ще съберете плодовете от упорития си труд. Може да са необходими няколко месеца, но ще имате магданоз, а когато порасне, няма да можете да живеете повече без него. Обърнете внимание на факта, че домашният магданоз е много по-ароматен от този, който се продава по магазините. Освен това можете да си отрежете от него всеки път, когато ви се прииска, без да съществува риск да изсъхне или пък да загуби ценните си свойства, като го съхранявате в хладилник.

 1. Лайка

Лечебни растения: лайка

Лайката е лечебно растение, което е желателно всеки да има у дома си. Тя успокоява, осигурява добър сън, премахва чувството за раздразнение и регулира сърдечно-съдовата система. Струва си да я добавите в собствената си малка аптечка на балкона. От нея можете да приготвяте отвари и чайове по всяко време на годината.

Как да я отглеждате? Много лесно. Винаги засаждайте растението през лятото, когато дните са най-топли. Ще са ви необходими една част тъмна почва и една част песъчлива, за да може водата да се дренира добре. Следващата стъпка – къде да поставите саксията? В тази част от дома ви, където е светло, но не и прекалено. Категорично – не на пряка слънчева светлина. За да направите чай, се нуждаете от цветчетата на лайката. Затова бъдете търпеливи и изчакайте листенцата да се отворят напълно, за да оберете цветовете. Подхождайте внимателно! Не бива да изваждате коренчета, тъй като така ще предотвратите по-нататъшен цъфтеж.

Окуражаваме ви да създадете у дома своя малка, но мощна градина от лечебни растения. Те ще направят живота ви много по-пъстър, а вие и децата ще се радвате на повече здраве и разбиране на природните процеси.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Surjushe, A., Vasani, R., & Saple, D. (2008). Aloe vera: A short review. Indian Journal of Dermatology. https://doi.org/10.4103/0019-5154.44785
 • Srivastava, J. K., Shankar, E., & Gupta, S. (2010). Chamomile: A herbal medicine of the past with a bright future (review). Molecular Medicine Reports. https://doi.org/10.3892/mmr.2010.377
 • Mohd Ali, N., Yeap, S. K., Ho, W. Y., Beh, B. K., Tan, S. W., & Tan, S. G. (2012). The promising future of chia, Salvia hispanica L. Journal of Biomedicine and Biotechnology. https://doi.org/10.1155/2012/171956
 • Villa‐Rodriguez, J. A., Aydin, E., Gauer, J. S., Pyner, A., Williamson, G., Kerimi, A., Mol. Nutr. Food Res. 2017, 61, 1700566. https://doi.org/10.1002/mnfr.201700566
 • Stallings, A. F., & Lupo, M. P. (2009). Practical uses of botanicals in skin care. The Journal of clinical and aesthetic dermatology, 2(1), 36–40.
 • Ana Vara-Delgado; Rodolfo Sosa-González; Clara Sonia Alayón-Recio; Nismely Ayala-Sotolongo; Giselle Moreno-Capote; Virginia del Carmen Alayón-Recio. 2019. Uso de la manzanilla en el tratamiento de las enfermedades periodontales. http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1025-02552019000300403&lng=es&nrm=iso&tlng=es
 • Duthie, G. (1999). Parsley, polyphenols and nutritional antioxidants. British Journal of Nutrition, 81(6), 425-426. doi:10.1017/S0007114599000768
 • McKay, D.L. and Blumberg, J.B. (2006), A review of the bioactivity and potential health benefits of peppermint tea (Mentha piperita L.) . Phytother. Res., 20: 619-633. doi:10.1002/ptr.1936
 • Chumpitazi, B. P., Kearns, G. L., & Shulman, R. J. (2018). Review article: the physiological effects and safety of peppermint oil and its efficacy in irritable bowel syndrome and other functional disorders. Alimentary pharmacology & therapeutics, 47(6), 738–752. https://doi.org/10.1111/apt.14519
 • Panahi Y, Khedmat H, Valizadegan G, Mohtashami R, Sahebkar A. 2015. Efficacy and safety of Aloe vera syrup for the treatment of gastroesophageal reflux disease: a pilot randomized positive-controlled trial. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26742306
 • Ileana Rodríguez Domínguez; Odalis Santana Gutiérrez; Orlando Recio López; Marilín Fuentes Naranjo. 2006. Beneficios del Aloe Vera l. (sábila) en las afecciones de la piel. http://scielo.sld.cu/scielo.php?pid=S0864-03192006000300004&script=sci_arttext&tlng=pt

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.