3 съставки за здрава и красива коса

Необходими са ви 3 супени лъжици мляна канела, 3 супени лъжици пчелен мед и 5 или 6 супени лъжици масло от балсамово дърво
3 съставки за здрава и красива коса

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Здравата и красива коса е истинско предизвикателство. Ден след ден трябва да се грижите за нея, за да стимулирате нов растеж, да заздравите вече съществуващата и да отстранявате нечистотиите, които се натрупват по косъма вследствие на излагането на замърсяването в околната среда и употребата на продукти за коса.

Съществуват неизброимо количество различни продукти и процедури за грижа за косата. Те обещават подобряване на здравето на косата, предпазване от косопад и укрепване на косата, правейки я по-обемна и по-лъскава. Колкото до ефикасността им, тя може да варира от човек до човек; често тези продукти не носят никаква полза.

Именно поради това много хора търсят алтернативни начини за възстановяване и подхранване на косата. Те искат да избегнат излишното харчене на пари за скъпи продукти.

Днес ще споделим рецепта за мощно средство за здрава и красива коса. То се състои от 3 съставки, гарантиращи подобряване на начина, по който косата изглежда и се усеща.

От какво се състои разкрасителната процедура?

Тази натурална рецепта използва полезните свойства на канелата и пчелния мед. През годините много козметични компании са влагали именно тези 2 съставки в продуктите си.

Ползите от канелата

канела за здрава и красива коса

Канелата е позната на повечето хора с приятния си аромат. Тя е изключително полезна и идеална за приготвянето на отвари, като част от различни рецепти и средства за подобряване на общото здравословно състояние и за предпазване от развитието на болести.

Много хора не знаят обаче, че канелата представлява стимулант за капилярите, като така стимулира и растежа на косата. Това се дължи на високото съдържание на ензими, витамини и антиоксиданти.

Сред ползите от канелата присъстват:

 • Прочиства скалпа, поддържа здрави фоликулите на косата.
 • Притежава антибактериални, антисептични и противовирусни свойства. Предпазва от развитието на различни често срещани проблеми, които засягат скалпа, например пърхот и гъбички.
 • Придава на косата блясък, особено при хората с кестенява коса.
 • Възстановява увредената и суха коса.

Ползите от пчелния мед

пчелен мед за здрава и красива коса

Медът е една от най-познатите естествени съставки в цял свят. Използва се за готвене, като натурален подсладител и като средство за лечение, алтернатива на традиционните лекарства.

В продължение на много години медът е неизменна част от разкрасителните процедури. Научно доказано е, че той притежава овлажняващи, антисептични и антиоксидантни свойства, които допринасят за здрава и красива коса.

Сред ползите от пчелния мед присъстват:

 • Съдържа витамини, минерали и следи от други елементи, които подхранват, възстановяват и защитават косата и скалпа.
 • Стимулира растежа на косата по естествен начин.
 • Възстановява и затваря цъфтящи краища.
 • Намалява сухотата на косата.
 • Бори се с косопада и укрепва корените на косъма.
 • Действа като натурален балсам.

Лечебно средство с канела, пчелен мед и масло от балсамово дърво за здрава и красива коса

Комбинацията от тези 3 съставки е напълно достатъчна, за да се сдобиете с мощно средство за подхранване и възстановяване на косата. То стимулира растежа на коса и придава блясък.

Ако в последно време забелязвате, че косата ви е суха, безжизнена и увредена, определено е настъпило време да се погрижите за нея подобаващо. Предлагаме да заложите на това ревитализиращо средство.

Съставки:

 • 3 супени лъжици мляна канела (24 гр.)
 • 3 супени лъжици пчелен мед (75 мл.)
 • 5 или 6 супени лъжици масло от балсамово дърво или балсам

Начин на приготовление:

 • Смесете пчелния мед и канелата в купа. Разбъркайте добре. Съставките трябва да се смесят напълно.
 • Добавете препоръчителното количество масло от балсамово дърво. Разбъркайте добре.

Количеството на съставките в тази рецепта е съобразено с потребностите на хора, които имат дълга коса. Ако косата ви е къса, тогава можете да приготвите натуралното средство с половината количество или да го използвате 2 пъти.

Начин на приложение:

 • Първо измийте косата добре. След това разделете косата на пластове, използвайки гребен.
 • Нанасете получената смес с помощта на четка или гребен. Уверете се, че сте покрили цялата коса, като избягвате директното нанасяне на средството върху скалпа – може да провокира раздразване на кожата.
 • Ако предпочитате, можете да използвате за нанасянето на средството собствените си ръце. Втривайте добре и масажирайте нежно.
 • За оптимален резултат покрийте косата с найлонова торба, а след това я увийте в хавлиена кърпа.
 • Оставете средството да действа 1/2 час. След това свалете кърпата. Постойте така още 3-4 часа, преди да свалите найлоновата торба и да изплакнете добре косата.

Това средство за грижа за косата е натурално. То изисква постоянство, за да даде резултат. Можете да прилагате тази разкрасителна процедура 1 или 2 пъти седмично и скоро ще се радвате на красива коса.

Тази рецепта е подходяща за всички типове коса, особено нормална към мазна. Ако косата е много суха, можете да добавите 1 супена лъжица зехтин към рецептата.

 • Забележка: По време на процедурата някои хора усещат гъделичкане или сърбеж. Това е нормално.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Takeoka, E., Hamata, C., Suzuki, O., Tsuji, Y., Ishino, A., & Tashima, S. (1998). Hair tonic/Hair tonic capable of proliferating follicular epithelium cell containing plant extract. Jpn Kokai Tokkyo Koho. Shiseido Co., Ltd., Japan.
 • Cinnamon: A Multifaceted Medicinal Plant (2014). Pasupuleti Visweswara Rao and Siew Hua Gan.
  ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4003790/

 • Medicinal and cosmetic uses of Bee’s Honey – A review. E. R. H. S. S. Ediriweera and N. Y. S. Premarathna.
  ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3611628/


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.