11 изненадващи ползи и употреби на портокалите
Портокалите са изключително полезните цитрусови плодове, които ухаят прекрасно и могат да бъдат поднесени на трапезата по разнообразни начини, без да се лишим от полезните им свойства и изобилие от ползи за здравето. Портокалите са идеални за приготовление на десерти, сокове, салати и основни ястия.
Вътрешността им съдържа много ценни хранителни вещества, сред които витамин С, флавоноиди и етерични масла. Освен това е сочна и допада и на децата.
Искате ли да ви разкажем за ценните ползи и употреби на портокалите? Уверяваме ви, че няма да съжалявате за отделените минути.
Свойствата на портокалите:
- Мощен антиоксидант: Портокалите съдържат витамин С, флавоноиди и бета каротин – това съчетание ги прави мощен антиоксидант, който прочиства тялото и го предпазва от заболявания на вените, сърдечно-съдовата система, дегенеративни заболявания, рак и много други.
- Богати са на витамин С: Този витамин играе важна роля в тялото – той подпомага образуването на колагена, костите, зъбите, червените кръвни телца и др. Стимулира усвояването на ежедневно приеманото с храната желязо и укрепва имунната система, предпазвайки от инфекции.
- Неутрализират стреса и депресията: Цитрусовата киселина обуслaвя свойството на портокалите да се борят успешно с ежедневния стрес и състояния като депресията. За това допринася наличието на витамини и олиго-елементи в състава му.
- Притежават прочистващи свойства: Портокали притежават свойството да елиминират субстанциите, които не са потребни на тялото и се натрупват в различните органи. Освен това редовната консумация на портокали подпомага процеса на справяне с инфекциите и микробите. Като резултат сме по-здрави и енергични.
- Стимулират храносмилателната система: Портокалите съдържат магнезий – минерал, свързан с функционирането на червата, нервите и мускулите. Той действа като естествено болкоуспокояващо средство при проблеми със стомаха. Освен това дезинфекцира и разтваря натрупаните шлаки, улеснявайки по-доброто храносмилане.
- Подпомагат усвояването на желязото: Витамин С забележимо повишава усвояването на желязо, което прави портокалите препоръчителна храна за хора, страдащи от анемия.
- Борят се с холестерола: Заради богатото съдържание на витамин С, флавоноиди, бета каротин и фибри портокалите са идеални за справяне с лошия холестерол в кръвта.
- Грижат се за здравето на кожата: Ако искате да имате съюзник в грижата за кожата, заложете на редовна консумация на портокали. Те подхранват и овлажняват кожата. Подходящи са за регенериране и възстановяване на увредена кожа.
11 ползи от портокалите, които вероятно не знаехте досега
Всички изброени до този момент свойства на портокалите няма как да не са ви убедили, че си струва те да присъстват на трапезата ви ежеседмично. В следващите редове смятаме да ви посочим конкретни здравословни ползи от редовната консумация на цитрусовия плод. Той не само лекува, но и предпазва от болести.
Нерви
Портокалите са идеално натурално средство за успокояване на нервната система по време на криза. Затова ви ги препоръчваме под формата на отвара. Достатъчно е да сложите няколко портокалови листа в чаша гореща вода.
Проблеми с пикочната система
За да се справите с проблеми, свързани с пикочния мехур и простатата, пийте портокалов сок. Той ще подобри функциите на тези органи, ще се справи с инфекцията и ще спре възпалението.
Ангина
За да излекувате ангина, препоръчваме ви да пиете по една чаша портокалов сок в комбинация с алое вера. Пийте напитката на празен стомах.
Вижте още: Вкусно печено пилешко с портокал и розмарин
Затлъстяване
Заради ниското съдържание на въглехидрати и активното си прочистващо въздействие портокалите се борят успешно с излишните килограми.
Треска
Портокаловият сок елиминира токсините в тялото и облекчава състояния като треска, тъй като съдържа изобилие от витамин С.
Бръчки
Портокалите, както вече споменахме, успешно хидратират кожата. Те активират циркулирането на кръвта на клетъчно ниво и предпазват от бръчки, резултат от преждевременно стареене.
Освен консумация на портокали под формата на сок, препоръчваме ви да използвате пулпата като компрес. Наложете я върху кожата си и я оставете да действа 15 минути.
Гастрономични ползи
Портокалите влизат в състава на много десерти. Не само заради полезните си свойства и вкуса си, но и заради специфичния аромат. Съветваме ви да готвите с портокал, като не се ограничавате само в приготовлението на сладкиши – портокалите придават специфичен вкус и на месото.
Освежен дом
Отново заради аромата им! Корите на портокалите може да ви влязат в употреба за ароматизиране на въздуха. Особено през лятото, когато има комари, те ще ви дарят с приятна атмосфера на дома и ще изгонят насекомите.
Почистване
Ще се изненадате колко полезни са портокалите за почистването и дезинфекцирането на дома. Необходими са ви само няколко кори от портокал, вода и малко оцет. Сложете сместа в подходящ контейнер, по възможност със спрей.
С нея можете да почиствате уреди, стъклени витрини, прозорци и други повърхности.
Обувки
Приятният аромат на портокал е достатъчно силен, за да се справи с лошата миризма, идваща от обувките и стъпалата. Сложете няколко кори от портокал в обувките и ги оставете там в продължение на един-два дни.
Коса
Ако се оплаквате от суха и чуплива коса, накиснете портокалови кори в ябълков оцет. След това навлажнете обилно косата си с получената лечебна смес. В края на процедурата изплакнете добре косата си.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Yáñez Rueda, X., Lugo Mancilla, L., & Parada Parada, D. Y. (2007). Estudio del aceite esencial de la cáscara de la naranja dulce ( Citrus sinensis , variedad Valenciana ) cultivada en Labateca ( Norte de Santander , Colombia ). Revista de La Facultad de Ciencias Básicas.”]
- Quitral R, V., Pinheiro F, A. C., Carrera P, C., Gallo U, G., Moyano S, P., Salinas V, J., & Jimenez P, P. (2015). Efecto de edulcorantes no calóricos en la calidad sensorial de jugo de naranja. Revista Chilena De Nutrición. https://doi.org/10.4067/S0717-75182015000100010″]