10 причини да ядете шамфъстък
Шамфъстъкът представлява малка ядка растяща на ниско храстовидно дърво с научно име Pistaciaceae. В тази статия ще ви разкажем защо трябва да ядете шамфъстък.
Шамфъстъкът расте предимно в Централна Азия и Анадола, но през последните години се отглежда и в други части на света.
Днес ядката се радва на голяма популярност и може да бъде консумирана в сурово състояние или като част от сладки или солени ястия.
Съдържа големи количества хранителни вещества като:
- Витамини (E, фолиева киселина, тиамин)
- Минерали (мед, калий, магнезий, калций, желязо)
- Протеини
- Фибри
- Мастни киселини
Шамфъстъкът е лилав отвън и зелен отвътре, покрит с черупка, която се отваря по средата. Черупката лесно се отваря, въпреки че понякога е напълно затворена и трудно се счупва.
В следващите редове ще ви дадем 10 основателни причини защо трябва да ядете шамфъстък.
1. Бори се срещу диабета
Диабетът е заболяване, характеризиращо се с повишено съдържание на захар в кръвта – висока глюкоза. Шамфъстъкът е чудесно средство за борба с диабет тип 2.
Шамфъстъкът понижава нивото на глюкозата заради високото си съдържание на въглехидрати.
2. Шамфъстъкът понижава риска от сърдечно-съдови заболявания
Шамфъстъкът понижава нивото на усвояване на холестерола и мазнините в организма, предпазвайки ви от появата на сърдечно-съдови проблеми.
Калият, който съдържат тези ядки регулира кръвното налягане. А това е много полезно за сърцето.
3. Контролира теглото ви
Едно от многобройните полезни качества на шамфъстъка е способността му да контролира апетита ви и така да ви предпази от консумацията на сладки и вредни храни.
Шамфъстъкът се усвоява напълно от организма и не води до натрупването на излишни калории.
4. Съдържа фибри
Шамфъстъкът съдържа голямо количество фибри, подобряващи храносмилането и ускоряващи метаболизма. По този начин помага при запек.
5. Полезен е за здравето на очите
Много хора не знаят, че шамфъстъкът подобрява зрението и защитава очите ви от слънцето.
Това се дължи на полезните вещества, които съдържа:
- Зеаксантин
- Лутеин
- Рибофлавин
- Витамин E
- Витамин B2
6. Укрепва костите
Фосфорът, магнезият, калият, калцият и протеините в шамфъстъка укрепват костите и мускулите ви.
Това е изключително ценно за спортуващите и физически активните хора, нуждаещи се от много енергия и здраво тяло.
Вижте още: 8 натурални начина за укрепване на костите
7. Прави зъбите ви по-здрави
Заради фосфора и магнезия, които съдържа шамфъстъкът е изключително полезен за зъбите, тъй като ги укрепва и заздравява. Освен това подобрява и външния им вид.
Не е достатъчно само да миете зъбите си и да използвате вода за уста; здравето на зъбите ви зависи до голяма степен от храната, която консумирате. Някои храни са полезни за денталното здраве, в това число и шамфъстъкът.
8. Грижи се за здравето на косата
Консумацията на шамфъстък спомага защитата на пигментацията на косата ви. Съдържанието на мед в тези ядки прави косата ви блестяща и красива.
Освен това шамфъстъкът ви предпазва от косопад и стимулира растежа на косата.
Един от начините за използване на шамфъстъка е като нанесете директно маслото от тези ядки върху косата си под формата на възстановяваща овлажняваща маска.
9. Запазват младостта ви
Един от начините да запазите кожата си в добро състояние е като ядете шамфъстък. Съдържащият се в тези ядки витамин Е защитава кожата от вредните UV лъчи и процеса на стареене.
Използвайте тези ядки като част от ежедневната си грижа за кожата и я направете здрава и хидратирана!
Препоръчваме ви да прочетете и: 7 промени в живота, с които да запазите младостта
10. Подхранват и активират мозъка
Активността на мозъка се стимулира от преноса на богата на кислород кръв до този орган. А това се наблюдава при повишено ниво на хемоглобина.
Хемоглобинът се повишава при увеличена консумация на храни богати на витамин В6, съдържащ се и в шамфъстъка, което го прави перфектния избор за целта.
Рисковете при консумацията на шамфъстък
Шамфъстъкът е полезен за цялото ви тяло – от главата до петите. Тези ядки наистина са много ценни.
Но трябва да ги консумирате умерено. Колкото и да са полезни, ако прекалите с тях можете да си навредите.
Най-често ядем шамфъстъка печен и осолен. Голямото количество сол може да причини хипертония и задържане на течности. Затова е добре да ограничите количеството на ядките, които хапвате и да се опитате да си набавите шамфъстък без сол.
И разбира се трябва да сте сигурни, че не сте алергични към тези ядки, тъй като алергията бързо води до появата на симптоми като:
- Обриви
- Подуване
- Уртикария
- Респираторни проблеми
Шамфъстъкът е чудесен източник на витамини и минерали – стига да го консумирате умерено и да нямате алергия към тези ядки.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Parham, M., Heidari, S., Khorramirad, A., Hozoori, M., Hosseinzadeh, F., Bakhtyari, L., & Vafaeimanesh, J. (2014). Effects of pistachio nut supplementation on blood glucose in patients with type 2 diabetes: a randomized crossover trial. The Review of Diabetic Studies : RDS, 11(2), 190–196. https://doi.org/10.1900/RDS.2014.11.190
- Kasliwal, R. R., Bansal, M., Mehrotra, R., Yeptho, K. P., & Trehan, N. (2015). Effect of pistachio nut consumption on endothelial function and arterial stiffness. Nutrition, 31(5), 678–685. https://doi.org/10.1016/j.nut.2014.10.019
- Bulló, M., Juanola-Falgarona, M., Hernández-Alonso, P., & Salas-Salvadó, J. (2015). Nutrition attributes and health effects of pistachio nuts. British Journal of Nutrition, 113(S2), S79–S93. https://doi.org/10.1017/S0007114514003250
- Honselman, C. S., Painter, J. E., Kennedy-Hagan, K. J., Halvorson, A., Rhodes, K., Brooks, T. L., & Skwir, K. (2011). In-shell pistachio nuts reduce caloric intake compared to shelled nuts. Appetite, 57(2), 414–417. https://doi.org/10.1016/j.appet.2011.02.022
- Ukhanova, M., Wang, X., Baer, D. J., Novotny, J. A., Fredborg, M., & Mai, V. (2014). Effects of almond and pistachio consumption on gut microbiota composition in a randomised cross-over human feeding study. British Journal of Nutrition, 111(12), 2146–2152. https://doi.org/10.1017/S0007114514000385
- Wickman, BE, Rochester, E., Hauffe, L., Kern, M., Hong, MY, Liu, C. y Hooshmand, S. (2018). Efecto de pistachos y nueces mixtas sobre la densidad ósea y la expresión de genes osteogénicos en ratas macho jóvenes. FASEB Journal .
- Mandalari, G., Bisignano, C., Filocamo, A., Chessa, S., Sarò, M., Torre, G., … Dugo, P. (2013). Bioaccessibility of pistachio polyphenols, xanthophylls, and tocopherols during simulated human digestion. Nutrition, 29(1), 338–344. https://doi.org/10.1016/j.nut.2012.08.004
- Lee Berk, Everett Lohman, Gurinder Bains, Kristin Bruhjell, Jessica Bradburn, Nikita Vijayan, Sayali More, Krisha Patel, Sayali Dhuri, Siddarth Mourya, Gyuhyun Park, Ankita Gujaran and Shruti Nikam. Nuts and Brain Health: Nuts Increase EEG Power Spectral Density (μV&[sup2]) for Delta Frequency (1–3Hz) and Gamma Frequency (31–40 Hz) Associated with Deep Meditation, Empathy, Healing, as well as Neural Synchronization, Enhanced Cogn. FASEB, 2017